Wegetariańskie

Wegetariańskie przepisy to bogactwo smaków, kolorów i zdrowia na talerzu. W tej kategorii znajdziesz przepisy na dania wegetariańskie, które udowodnią, że kuchnia bez mięsa może być pełna wyrazistych aromatów i sycących propozycji. Od lekkich sałatek i warzywnych zapiekanek, po pożywne zupy, kotlety i pasty – idealne na codzienny obiad, kolację czy przyjęcie. Odkryj kreatywne sposoby na wykorzystanie warzyw, strączków, kasz i serów, które zachwycą nawet największych smakoszy. Gotuj zdrowo, kolorowo i smacznie!

Młoda kapusta z grilla

Młoda kapusta świetnie się nadaje do smażenia na grillu. Szalenie proste do przygotowania danie stanowi świetny dodatek do mięs. Wystarczy trochę oliwy, przyprawy no i rozpalony grill lub patelnia grillowa. Rozpływa się w ustach, jest delikatna i pyszna.

Hummus – na idealny początek dnia

Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne.

Pierogi z kurkami

Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę.

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

znowu potrzeba matką wynalazków jak to u mnie często bywa. Po roladkach na Święta zostało mi sporo serka mascarpone w lodówce, a że na coś słodkiego za mało i się przesłodziłem ostatnio no to co z tym zrobić? Do tej pory naleśniki ze szpinakiem robiłem z serkiem topionym ale czemu by nie sprawdzić coś innego. I tak powstał ten przepis.

Zupa krem z cukinii – zdrowa, lekka i dietetyczna

Trochę z konieczności ta zupka, bo Kasia na diecie lekkostrawnej, a trochę z nadmiaru cukinii zalegającej w lodówce. Co by zrobić z tej cukinii, by poszło jej dużo, a by nie było przy okazji smażone i ciężkie? Oczywiście zupkę

Kanie w cieście piwnym

Kolejne grzybki tym razem kanie prawie jak kotlety. Panierowane w cieście piwnym mają wyjątkowy smak. Grzyby te mają niesamowitą strukturę i są bardzo delikatne w smaku. Łatwo je niestety pomylić z innymi trującymi więc starajcie się wykorzystywać kanie z pewnego źródła lub jak wiecie jak je odróżnić zbierajcie sami.

Sałatka z awokado i ogórkiem – czyli zielono mi

Pyszna zielona sałatka z awokado i ogórkiem i innymi zielonymi dodatkami. W sam raz na grill, jednak również świetnie smakuje sama lub w towarzystwie grzanek. Prosta i szybka do zrobienia. Bardzo zdrowa no i w sam raz na upalne dni.

Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami – świetny dodatek do grilla

Szybka i prosta sałatka z awokado z suszonymi pomidorami i cebulą dymką. Kilka składników i pyszna sałatka gotowa. Awokado jest w niej w kawałkach i się nie rozpada na miazgę, cebula nadaje ostrość i chrupkość, a pomidory suszone dodają smaku i barwy daniu.

Ser biały wędzony

Ser biały wędzony Moi Rodzice robią ser biały wędzony, który jak u nich byłem strasznie mi smakował. Dużo ludzi ma już przydomowe wędzarnie połączone z grillem więc dostęp do tego typu technik jest znacznie prostszy i można przyrządzić taki ser samemu bez problemu. Smakuje niepowtarzalnie - pachnie dymem - same plusy a robi się go wyjątkowo łatwo. Ser biały w kawałkachWodaSól Nie ma proporcji bo…

Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym Pełne warzyw, ziołowe ziemniaki - wspaniały dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Idealne połączednie surówki i ziemniaków w jedną spójną całość. ziemniaki 6 szt.1 cebula2 ząbki czosnku20 dkg pieczarek1/2 cukiniipapryka czerwonatymianek świeży lub suszonyżółty ser do posypaniasól (pieprz) Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, przestudzić przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu, zostawiając pół…

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami Ulubione chyba danie Amelii bo często wyjątkowo do niego wracamy. Proste i co najważniejsze przepyszne. Robi się piorunem – obrać, wymieszać usmażyć – zniakają z talerza szybciej niż się robi. 0,5 kg mąki3/4 l. mleka2 jajkaszczypta soliekstrakt wanilii1/2 łyżeczki cynamonu2 duże raczej kwaskowe jabłkałyżeczka lub dwie brązowego cukru1 łyżka oliwygarść rodzynek wg uznania Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce.Resztę…

Zupa dyniowa z pomidorami

Zupa dyniowa z pomidorami Robiłem tą zupę już w kilku odmianach np. z curry i mlekiem kokosowym na ostro-słodko. I za każdym razem smakowała wyśmienicie. Sycąca zupa krem. Szczególnie fajna na deszczowe dni, taki promyk słońca na talerzu. 1/2 kg dyni200 g papryki100 g cebuli3 pomidory1 łyżka masła1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego3 łyżki miodu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki pieprzu1 łyżka soku z cytrynysól do…

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy Zadzwoniłem do Rodziców w piątek szukając przepisu na rybę. W odpowiedzi usłyszałem, że pozbywają się nadmiaru jajek po świętach i wcinają dzisiaj jajka w sosie chrzanowym. O rany jak ja dawno tego nie jadłem… kiedyś to danie pewnie z braku innych produktów, często gościło na stołach, teraz już odchodzi w zapomnienie. Pamiętam jednak ten smak i bardzo je lubię. Jeśli szukacie przepisu na…

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka Ogólnie to jak można jeść buraki? Nie przepadam ale dobrze podane da się jakoś wcisnąć. Poza tym że są zdrowe to nie widzę dla nich przyszłości w mojej kuchni. Coś prostego na szybko a efekt fajny. 1 duzy burakser biały w plasterkachszczypioreksos balsamicznyoliwaocet winnycukierprzyprawy: sól (pieprz, bazylia) Buraka gotujemy i schładzamy.Sos: oliwa, sól, troche cukru, pieprz, bazylia, ocet winny – wszystko mieszamy…

Pieczone pierogi z warzywami – piękny i pyszny obiad

Pierogi mogą być tez pieczone. Są równie smaczne jak te tradycyjne. Pyszne drożdżowe ciasto nafaszerowane warzywami. Wychodzi ich dość dużo i są całkiem spore, tak więc spokojnie ta ilością naje się 4-5 osób. Do tego są bardzo syte. Wersja wegetariańska, jednak można je faszerować dowolnymi składnikami i możecie spokojnie poeksperymentować.

Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami – wersja wegańska

Quiche to w zasadzie normalna wytrawna tarta. Kruchy cienki spód, dużo nadzienia, a ten w wersji wegańskiej jest po prostu pyszny. Tofu ze szpinakiem i pomidorami komponuje się doskonale.

Ryż ze świeżym ananasem

Doskonałe wegetariańskie danie, którego smak mnie zaskoczył. Proste składniki, świetnie dobrane i komponujące się ze sobą smaki. Całość lekko ostra z nutą słodyczy i kwaskowego smaku soku z limonki.

Deser czekoladowy z awokado i bananami oraz owocami sezonowymi

Niesamowicie pyszny i szybki deser pełny owoców w sam raz na upalne dni. Deser czekoladowy z bananami, awokado i sezonowymi owocami to w zasadzie same owoce. Trochę słodkiego syropu i kakao, oraz rumu w wersji dla dorosłych i gotowe