Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami – wersja wegańska

Kosą po patelni 5 marca 2021
Quiche to w zasadzie normalna wytrawna tarta. Kruchy cienki spód, dużo nadzienia, a ten w wersji wegańskiej jest po prostu pyszny. Tofu ze szpinakiem i pomidorami komponuje się doskonale. Według mnie trzeba dodać trochę ziół, by nabrało to danie wyrazu, jednak podaję przepis bez nich i jak chcecie, to zwyczajnie dodajcie coś sami. Ciasto jest delikatne, szybko się go przygotowuje i jest naprawdę pełnowartościowym, sycącym daniem. Migdały nadają element chrupki i fajnie uzupełniają smak. Do tego pięknie wygląda, a je się też oczami.
Quiche pochodzi z Francji. To rodzaj placka na kruchym, słonym spodzie z wytrawnym nadzieniem. Jest jego wiele odmian. Można wypełnić go mięsem, warzywami lub serem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła roślinnego
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  • 30 g mąki sojowej
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 400 g tofu odsączonego z zalewy
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz ziołowy lub biały wg. uznania
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 2 łyżki bułki tartej (wegańskiej)
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Sposób wykonania

Przygotowanie ciasta

  • Wsypuje mąkę na stolnicę,, dodaję sól i pokrojone w kawałki zimne masło roślinne (może też być margaryna wegańska). Dolewam po trochu zimną wodę i zagniatam ciasto do połączenia składników. Formuje z niego kule, którą zawijam w folię spożywczą i wsadzam na 1 godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu

  • Mąkę sojową mieszam z ciepłą wodą (ok. 40 stopni), dodaję pokrojone w kawałki tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 10 min.
  • Dodaję liście szpinaku i miksuję wszystko blenderem do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Powstanie miękka pasta.

Pieczenie

  • Ciasto rozwałkowuję na koło, ciut większe niż forma do tarty (26 cm), którą będę używał. Wykładam nim formę wyklejając również ciastem brzegi formy. Oprószam ciasto bułką tartą i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.
  • Nakładam nadzienie na wierzch i wyrównuje jego powierzchnię. Układam pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypuję płatkami migdałowymi.
  • Piekę mój quiche w 180 stopniach przez 50 min.
Zdaję sobie sprawę, że jeśli nie stosujecie kuchni wegańskiej to pewnie części produktów w ogóle nie macie w domu. Ja mam ten luksus, że mam dostępne bo jedna z domowniczek właśnie taką dietę preferuje. Możecie jednak śmiało przygotować tę tarte z rzeczy które macie i zastąpić pewne składniki innymi. Albo spróbujcie w tej wersji kupując potrzebne rzeczy i może się przekonacie, że kuchnia wegańska może być też fajna.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi pomidory, quiche, szpinak, tarta, tofu, wegańskie, wytrawne
Kosą po patelni 5 marca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak wycisnąć z warzyw i owoców to, co najlepsze?
Następny wpis Jak ekologicznie zmywać naczynia?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?