Potrzebne składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła roślinnego
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 30 g mąki sojowej
- 10 g płatków drożdżowych
- 15 g mąki kukurydzianej
- 100 ml ciepłej wody
- 400 g tofu odsączonego z zalewy
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz ziołowy lub biały wg. uznania
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 2 łyżki bułki tartej (wegańskiej)
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Sposób wykonania
Przygotowanie ciasta
- Wsypuje mąkę na stolnicę,, dodaję sól i pokrojone w kawałki zimne masło roślinne (może też być margaryna wegańska). Dolewam po trochu zimną wodę i zagniatam ciasto do połączenia składników. Formuje z niego kule, którą zawijam w folię spożywczą i wsadzam na 1 godzinę do lodówki.
Przygotowanie farszu
- Mąkę sojową mieszam z ciepłą wodą (ok. 40 stopni), dodaję pokrojone w kawałki tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 10 min.
- Dodaję liście szpinaku i miksuję wszystko blenderem do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Powstanie miękka pasta.
Pieczenie
- Ciasto rozwałkowuję na koło, ciut większe niż forma do tarty (26 cm), którą będę używał. Wykładam nim formę wyklejając również ciastem brzegi formy. Oprószam ciasto bułką tartą i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.
- Nakładam nadzienie na wierzch i wyrównuje jego powierzchnię. Układam pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypuję płatkami migdałowymi.
- Piekę mój quiche w 180 stopniach przez 50 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!