w , , ,

Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami – wersja wegańska

Quiche to w zasadzie normalna wytrawna tarta. Kruchy cienki spód, dużo nadzienia, a ten w wersji wegańskiej jest po prostu pyszny. Tofu ze szpinakiem i pomidorami komponuje się doskonale. Według mnie trzeba dodać trochę ziół, by nabrało to danie wyrazu, jednak podaję przepis bez nich i jak chcecie, to zwyczajnie dodajcie coś sami. Ciasto jest delikatne, szybko się go przygotowuje i jest naprawdę pełnowartościowym, sycącym daniem. Migdały nadają element chrupki i fajnie uzupełniają smak. Do tego pięknie wygląda, a je się też oczami.
Quiche pochodzi z Francji. To rodzaj placka na kruchym, słonym spodzie z wytrawnym nadzieniem. Jest jego wiele odmian. Można wypełnić go mięsem, warzywami lub serem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła roślinnego
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz

  • 30 g mąki sojowej
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 400 g tofu odsączonego z zalewy
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz ziołowy lub biały wg. uznania
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 2 łyżki bułki tartej (wegańskiej)
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Sposób wykonania

Przygotowanie ciasta

  • Wsypuje mąkę na stolnicę,, dodaję sól i pokrojone w kawałki zimne masło roślinne (może też być margaryna wegańska). Dolewam po trochu zimną wodę i zagniatam ciasto do połączenia składników. Formuje z niego kule, którą zawijam w folię spożywczą i wsadzam na 1 godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu

  • Mąkę sojową mieszam z ciepłą wodą (ok. 40 stopni), dodaję pokrojone w kawałki tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na 10 min.
  • Dodaję liście szpinaku i miksuję wszystko blenderem do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Powstanie miękka pasta.

Pieczenie

  • Ciasto rozwałkowuję na koło, ciut większe niż forma do tarty (26 cm), którą będę używał. Wykładam nim formę wyklejając również ciastem brzegi formy. Oprószam ciasto bułką tartą i nakłuwam w kilku miejscach widelcem.
  • Nakładam nadzienie na wierzch i wyrównuje jego powierzchnię. Układam pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypuję płatkami migdałowymi.
  • Piekę mój quiche w 180 stopniach przez 50 min.
Zdaję sobie sprawę, że jeśli nie stosujecie kuchni wegańskiej to pewnie części produktów w ogóle nie macie w domu. Ja mam ten luksus, że mam dostępne bo jedna z domowniczek właśnie taką dietę preferuje. Możecie jednak śmiało przygotować tę tarte z rzeczy które macie i zastąpić pewne składniki innymi. Albo spróbujcie w tej wersji kupując potrzebne rzeczy i może się przekonacie, że kuchnia wegańska może być też fajna.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze