Dania obiadowe

Dania obiadowe to serce codziennego gotowania i najważniejszy posiłek dnia. W tej kategorii znajdziesz przepisy na dania obiadowe, które zaspokoją głód i zachwycą smakiem – od klasycznych obiadów rodem z domowej kuchni, po nowoczesne inspiracje z różnych zakątków świata. Ciepłe, sycące zupy, soczyste mięsa, aromatyczne zapiekanki i pożywne dania jednogarnkowe – wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować obiad dla rodziny lub gości. Sprawdź, co ugotować na dziś i odkryj smaczne pomysły na każdy dzień tygodnia!

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun

Makaron chow mein z kurczakiem i grzybami mun. Makaron, kurczak, dymka, pędy bambusa i gotowe w kilka minut. Błyskawiczne i proste danie

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają podobnie ale smak jest inny. Prosty przepis i sposób przygotowania. Wychodzą bardziej delikatne, a przez to, że są wzbogacone dodatkowo nadzieniem, soczyste i zaskakujące. Korzystajcie póki sezon truskawkowy w pełni.

Kotlety z kurczaka ze szparagami

Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przystępnej formie kotleta z piersi kurczaka. Trochę zabawy z przetykaniem gałązek przez mięso jest, przyznaję. Ale efekt jest super i pięknie to później wygląda na talerzu.

Szybka zupa tajska z kurczakiem i batatami

Pyszna, pożywna i szybka zupa tajska z kurczakiem i batatami to świetny pomysł na obiad. Zwłaszcza gdy Ci sie śpieszy, albo gdy raptem pojawia sie niezapowiedzeni goście.

Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią

To nie klasyczny szaszłyk, tylko coś bardziej zaskakującego i przez to ciekawego. Takie zawijane ślimaczki z boczkiem i cukinią zaskoczą gości i ubarwią pewnie niejeden grill. Bardzo prosto się je robi i są super smaczne.

Filet z kurczaka po Parysku

Filet z kurczaka po Parysku wychodzi puszysty, mięso otoczone biszkoptową panierką jest bardzo smaczne. Podawać je można z ziemniakami, różnymi kaszami lub frytkami. Polecam z młodymi ziemniakami i surówką.

Hummus – na idealny początek dnia

Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne.

Pierogi z jagodami – wyjątkowy smak dzieciństwa

Lato to czas jagód, czyli wszelkiego rodzaju dań z nadzieniem jagodowym. Kiedy jest ciepło, warto zjeść coś lekkiego, dietetycznego i, jeśli to możliwe, zimnego. Pierogi z jagodami, to danie spełniające wszystkie te wymagania

Biała kiełbasa pieczona w winie

W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych.

Pad thai z kurczakiem – prosty przepis z Tajlandii

Danie z kuchni Tajskiej, świeże, pełne aromatu i niezwykle proste w przygotowaniu. Bazą jest makaron ryżowy i sos z miąższem tamaryndowca. Smak z rodziny słodko-kwaśnych z wyraźną nutą ostrości.

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Rosół - kiedyś każda niedziela bez niego, to nie niedziela. Teraz taki prawdziwy na kurczaku i wołowinie robi się już niezbyt często, a to przecież pyszna i zdrowa zupa. Nie za tłusty, klarowny z włoszczyzną, cebulą i przyprawami.

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Pochodząca z Łodzi zupa na bazie ziemniaków, barszczu białego, cebuli i czosnku z dodatkiem, boczku i kiełbasy. Prosta ale smaczna i sycąca.

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Delikatne mięsko, miękkie warzywa i obłędny sos, czyli żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym. To propozycja dla łasuchów którzy nie boja się pobrudzić sobie łapek podczas jedzenia. Piękne kolorowe danie, a co najważniejsze smaczne.

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Tradycyjny bigos na kapuście kiszonej z dodatkiem białej kapusty, oczywiście z mięsem, boczkiem, grzybami i śliwkami. Wymaga sporo samozaparcia by pilnować i mieszać, ale jak nie zaśniecie to otrzymacie sycące i pyszne danie w sam raz na święta lub Sylwestra.

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Udka kurczaka po francusku to prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Filetowane udka kurczaka są pieczone na cebuli i przykryte miksowana cebulą z czosnkiem i majonezem.

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Szybkie i proste danie na lato, czyli hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem. Siekana wołowina z grilla, ananas z grilla i lekko przypieczona również na grillu bułeczka. Do tego sos i sałata oraz plasterek sera i gotowe

Barszcz biały na świeżych grzybach

W Waszym wykonaniu: Zdjęcie barszczu podesłane przez Agatę Jopkiewicz - dziękuję :)

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Dzisiaj tzw. ABC gotowania, czyli przepis na tradycyjne naleśniki. Idealne do nadziewania różnymi dodatkami jak i jedzenia na sucho z cukrem czy dżemem. Powiem Wam, że pracowałem nad tym przepisem latami i teraz praktycznie robię go całkiem na oko i przez to niezwykle trudno wytłumaczyć jak to zrobić by było dobrze.

Pierogi z kurkami

Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę.