Szybki i tani chleb z mąki pełnoziarnistej
Pachnący dom chlebem... cudowne uczucie - jeśli nie robisz sam lub sama chleba w domu, to koniecznie musisz zacząć. To niezwykle proste i o wiele tańsze niż chleb kupiony w piekarni, a do tego wiesz co jesz. Skórka chrupie, miękki i puszysty środek i zdrowszy bo z mąki pełnoziarnistej.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminku
Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu, na świeżych drożdżach jednak równie dobry. Szybko się go robi, pięknie wyrasta i można go długo przechowywać jak również zamrażać.
Bułki poznańskie – pyszne bułeczki na śniadanie
Pyszne i ciepłe jeszcze bułki poznańskie na śniadanie, bez konieczności wychodzenia rano do sklepu. Możesz spokojnie przygotować je szybko w domu. To nic skomplikowanego. Nie dość, że smaczne to jeszcze wypełniają dom pięknym zapachem. Bezcenne na dobry początek dnia.
Bułeczki z patelni, bez drożdży, czyli proziaki
Proziaki to błyskawiczny sposób na zrobienie pieczywa bez konieczności używania drożdży i czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki maja banalny skład - mąka, kefir lub maślanka, jajko i soda.
Chałka z kruszonką
Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu… mmmm. Już macie smaka?
Bułki grahamki
Bułki grahamki Chrupiące, zdrowe i pyszne bo własne bułeczki grahamki. Możemy sami wybrać kształt, wielkość i rodzaj dodatków. Proste do wykonania. 100 g pszenicy lub mąki z grubego przemiału5 g kminku40 g drożdży5 g cukru250 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej20 g oleju5 g solinasiona słonecznik (dynia lub wg.uznania) Pszenicę i kminek zemleć, jeżeli użyjemy mąki to trzeba dodać kminek mielony.Dodać pozostałe składniki wg. podanej…
Chleb żytni z miodem na zakwasie
Przepis na zakwas podałem przy okazji przepisu na chleb pszenno-żytni. Zdjęcie przesłane przez Rodziców - dziękuję.
Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia
Bułki śniadaniowe z mąki pszennej, to popularnie nazywane kajzerki. Idealnie sprawdzają się na szkolne kanapki czy jako drugie śniadanie do pracy - oczywiście z dodatkami. Te dodajecie już sami wg. uznania
Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani
Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb. Zwyczajnie teraz przy galopujących cenach, opłaca się go robić w domu. Przepis na ten chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej jest szalenie prosty. Nie wymaga zakwasu jedynie trochę cierpliwości.
Mleczne bułeczki śniadaniowe
Delikatne, pachnące i świeże bułeczki na śniadanie... czego chcieć więcej. Te szczególnie polecam, mają niepowtarzalny mleczny smak. Idealnie komponują się z różnymi dodatkami. Posypane na wierzchu ulubionymi ziarenkami, umilą poranek.
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Pachnący w całym domu, ziołowy chleb pszenno-żytni z ziemniakami. Tak właśnie z pyrkami w środku. Spokojnie ziemniaków jest na tyle mało, że chleb nimi nie smakuje, a dzięki ich dodaniu jest bardziej zwięzły i się nie kruszy.
Chlebek turecki, czyli żulik
Chlebek turecki to rodzaj słodkawego chleba drożdżowego z rodzynkami. Kawa zbożowa i melasa nadają mu charakterystyczny kolor i smak. Miękki, słodki i pyszny - polecam!
Gyros drobiowy w chlebku pita
Ani przygotowanie gyrosu drobiowego, ani chlebków pita nie należy to trudnych zadań. Nie jest to może obiad błyskawiczny jednak niezwykle smaczny i jeśli są tu miłośnicy tego typu dań, to mogą z powodzeniem zrobić je sobie w domu.
Błyskawiczny chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą. Potrzebne suche drożdże, które łatwiej dostać. Do tego trochę płatków owsianych i wychodzi pyszny, pachnący w całym domu chleb.
Zakwas na chleb – mała piekarnia w domu
Wyrób własnego chleba w domu nie jest wcale skomplikowany. Potrzebny nam jednak dobry zakwas na chleb, co też nie jest trudne i można go wykonać samemu w domu. Taki zakwas możemy używać praktycznie regularnie uzupełniając lub mówiąc popularnie karmiąc
Chleb pszenny z płatkami owsianymi
Pieczywo wypieczone samemu w domu ma jednak zupełnie inny smak. Nie ustępuje temu ze sklepu, wręcz sądzę, że je bije na głowę. Chleb pszenny z płatkami owsianymi jest miękki, delikatny, lekko się kruszy ale nie rozpada. Jest naprawdę pyszny.
Chleb z orzechami
Pyszny chrupiący chleb z orzechami. Pachnie orzechami i smakuje orzechami. Świetne urozmaicenie dla tradycyjnych wypieków. Mąka pszenna, żytnia i żytnia z grubego przemiału to dobre połączenie.
Chaczapuri – gruzińskie placki z serem
Chaczapuri to tradycyjna potrawa gruzińska. ma wiele odmian i to tylko jedna z propozycji, jak można je przyrządzić. Wykorzystuje się do nich ciasto drożdżowe, chlebowe lub nawet francuskie. Nadzienie zazwyczaj jest ziemniaczano-serowe. Używany jest zazwyczaj młody ser podpuszczkowy.