Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1/2 szklanki oliwy
- dowolne przyprawy (ja użyłem majeranku, papryki wędzonej, ziół toskańskich – na każdy kawałek można użyć coś innego)
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Kapustę umyłem, poobrywałem luźne liście i główkę pokroiłem na półplasterki o grubości około 1,5-2 cm.
- Z każdego kawałka ze środkowej części wyciąłem stwardniały głąb, ale nie do końca tak by liście były połączone.
- Rozłożyłem kawałki kapusty na desce i z każdej strony posmarowałem oliwą przy użyciu pędzelka.
- Posypałem ziołami, pieprzem i solą, lekko wcierając je w kapustę palcami.
- Teraz zostało tylko upiec kapustę mniej więcej po 7 min z każdej ze stron. Musimy sprawdzać czy już jest miękka i regulować wysokość by jej nie spalić. Ogólnie trzeba za pierwszym razem, trochę ją przypilnować na tym grillu.. Jak już załapiecie jak to kolejne pójdą łatwiej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Młoda kapusta z grilla wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Muszę sobie taką zrobić na patelni grillowej, pycha 🙂