Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1/2 szklanki oliwy
- dowolne przyprawy (ja użyłem majeranku, papryki wędzonej, ziół toskańskich – na każdy kawałek można użyć coś innego)
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Kapustę umyłem, poobrywałem luźne liście i główkę pokroiłem na półplasterki o grubości około 1,5-2 cm.
- Z każdego kawałka ze środkowej części wyciąłem stwardniały głąb, ale nie do końca tak by liście były połączone.
- Rozłożyłem kawałki kapusty na desce i z każdej strony posmarowałem oliwą przy użyciu pędzelka.
- Posypałem ziołami, pieprzem i solą, lekko wcierając je w kapustę palcami.
- Teraz zostało tylko upiec kapustę mniej więcej po 7 min z każdej ze stron. Musimy sprawdzać czy już jest miękka i regulować wysokość by jej nie spalić. Ogólnie trzeba za pierwszym razem, trochę ją przypilnować na tym grillu.. Jak już załapiecie jak to kolejne pójdą łatwiej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Młoda kapusta z grilla wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wow! Super to wygląda! Muszę zrobić w majówkę! 🙂
Uwielbiam młodą kapustę! Szkoda że na swoją będzie trzeba jeszcze trochę poczekać… Super przepis!
Znakomite to połączenie wędzonej papryki, majeranku i ziół (użyłam prowansalskich, odrobinę). Kapustę grilowałam na patelni. Wyszła znakomita.
Muszę sobie taką zrobić na patelni grillowej, pycha 🙂