Sos chrzanowy

5 minuty czytania
0
989

Zadzwoniłem do Rodziców w piątek szukając przepisu na rybę. W odpowiedzi usłyszałem, że pozbywają się nadmiaru jajek po świętach i wcinają dzisiaj jajka w sosie chrzanowym. O rany jak ja dawno tego nie jadłem… kiedyś to danie pewnie z braku innych produktów, często gościło na stołach, teraz już odchodzi w zapomnienie. Pamiętam jednak ten smak i bardzo je lubię. Jeśli szukacie przepisu na obiad na szybko to polecam szczególnie z młodymi ziemniakami. Sos ten również świetnie nadaje się do mięs.

Sos chrzanowy

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • słoiczek chrzanu 180 g
  • śmietana 18% 200 g
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól, pieprz, cukier, gałka

Sposób wykonania:

  1. Masło roztapiamy w rondlu.
  2. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dodając bulion tak by nie powstały grudki.
  3. Doprowadzamy do zagotowania.
  4. Śmietanę lekko solimy i hartujemy kilkoma łyżkami wywaru. Dodajemy do rondla mieszając.
  5. Na końcu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gałka jak kto uważa ciekawy element na urozmaicenie.
  6. By pozostał aromatyczny kończymy gotowanie.
   Zdjęcie Karol Kosiński sen.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…