w , , , ,

Sos chrzanowy



Zadzwoniłem do Rodziców w piątek szukając przepisu na rybę. W odpowiedzi usłyszałem, że pozbywają się nadmiaru jajek po świętach i wcinają dzisiaj jajka w sosie chrzanowym. O rany jak ja dawno tego nie jadłem… kiedyś to danie pewnie z braku innych produktów, często gościło na stołach, teraz już odchodzi w zapomnienie. Pamiętam jednak ten smak i bardzo je lubię. Jeśli szukacie przepisu na obiad na szybko to polecam szczególnie z młodymi ziemniakami. Sos ten również świetnie nadaje się do mięs.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 19 min.
Jak wykonać przepis na - Sos chrzanowy

Potrzebne składniki

  • słoiczek chrzanu 180 g
  • śmietana 18% 200 g
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól (pieprz, cukier, gałka)

Sposób wykonania

  • Masło roztapiamy w rondlu.
  • Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dodając bulion tak by nie powstały grudki.
  • Doprowadzamy do zagotowania.
  • Śmietanę lekko solimy i hartujemy kilkoma łyżkami wywaru. Dodajemy do rondla mieszając.
  • Na końcu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gałka jak kto uważa ciekawy element na urozmaicenie.
  • By pozostał aromatyczny kończymy gotowanie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sos chrzanowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.


   Zdjęcie Karol Kosiński sen.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze