Potrzebne składniki
- słoiczek chrzanu 180 g
- śmietana 18% 200 g
- 400 ml bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 1 łyżka czubata mąki
- sól (pieprz, cukier, gałka)
Sposób wykonania
- Masło roztapiamy w rondlu.
- Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dodając bulion tak by nie powstały grudki.
- Doprowadzamy do zagotowania.
- Śmietanę lekko solimy i hartujemy kilkoma łyżkami wywaru. Dodajemy do rondla mieszając.
- Na końcu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gałka jak kto uważa ciekawy element na urozmaicenie.
- By pozostał aromatyczny kończymy gotowanie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sos chrzanowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zdjęcie Karol Kosiński sen.