Sos chrzanowy

4 min. czytania
0
0
Zadzwoniłem do Rodziców w piątek szukając przepisu na rybę. W odpowiedzi usłyszałem, że pozbywają się nadmiaru jajek po świętach i wcinają dzisiaj jajka w sosie chrzanowym. O rany jak ja dawno tego nie jadłem… kiedyś to danie pewnie z braku innych produktów, często gościło na stołach, teraz już odchodzi w zapomnienie. Pamiętam jednak ten smak i bardzo je lubię. Jeśli szukacie przepisu na obiad na szybko to polecam szczególnie z młodymi ziemniakami. Sos ten również świetnie nadaje się do mięs.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 19 min.
Jak wykonać przepis na - Sos chrzanowy
Składniki:
  • słoiczek chrzanu 180 g
  • śmietana 18% 200 g
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól (pieprz, cukier, gałka)
Sposób wykonania:
  • Masło roztapiamy w rondlu.
  • Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dodając bulion tak by nie powstały grudki.
  • Doprowadzamy do zagotowania.
  • Śmietanę lekko solimy i hartujemy kilkoma łyżkami wywaru. Dodajemy do rondla mieszając.
  • Na końcu dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gałka jak kto uważa ciekawy element na urozmaicenie.
  • By pozostał aromatyczny kończymy gotowanie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sos chrzanowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

   Zdjęcie Karol Kosiński sen.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
    7
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).