Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę. Chociaż nie bo ja pierogi to ze wszystkim chyba bym zjadł.
Jak wykonać przepis na – Pierogi z kurkamiPotrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 1 kg kurek
- 1 cebula
- sól (pieprz, estragon)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka płaska natki pietruszki
- 1 łyżka płaska koperku
- jajko
- 2 łyżki masła klarowanego
Sposób wykonania
- Oczyścić i umyć dokładnie kurki, drobno posiekać i odstawić.
- Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle dodać czosnek, kurki i smażyć do czasu odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, dodać sos sojowy. Przełożyć do miski i wystudzić.
- Do zimnego farszu dodać jajko, pietruszkę i koperek i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
- Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
- Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
- Gotować od wypłynięcia 3 minuty.
- Podajemy polane zeszkloną na oleju cebulką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z kurkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Dziś zrobiłam pierogi z kurkami,pycha…
dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam