Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

2 min. czytania
2
0
Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę. Chociaż nie bo ja pierogi to ze wszystkim chyba bym zjadł.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 45 min.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 1 kg kurek
  • 1 cebula
  • sól (pieprz, estragon)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka płaska natki pietruszki
  • 1 łyżka płaska koperku
  • jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

  • Oczyścić i umyć dokładnie kurki, drobno posiekać i odstawić.
  • Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle dodać czosnek, kurki i smażyć do czasu odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, dodać sos sojowy. Przełożyć do miski i wystudzić.
  • Do zimnego farszu dodać jajko, pietruszkę i koperek i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  • Gotować od wypłynięcia 3 minuty.
  • Podajemy polane zeszkloną na oleju cebulką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Krystyna Krejner - 28 lipca 2017 w 18:36

    Dziś zrobiłam pierogi z kurkami,pycha…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…