Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

0

Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę. Chociaż nie bo ja pierogi to ze wszystkim chyba bym zjadł.

Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
    Farsz:
  • 1 kg kurek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, estragon
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka płaska natki pietruszki
  • 1 łyżka płaska koperku
  • jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Oczyścić i umyć dokładnie kurki, drobno posiekać i odstawić.
  2. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle dodać czosnek, kurki i smażyć do czasu odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, dodać sos sojowy. Przełożyć do miski i wystudzić.
  3. Do zimnego farszu dodać jajko, pietruszkę i koperek i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
  4. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  6. Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  7. Gotować od wypłynięcia 3 minuty.
  8. Podajemy polane zeszkloną na oleju cebulką.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pierogi-z-kurkami/
  • Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

    Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzyb…
  • Naleśniki z kapustą i pieczarkami

    W sam raz na postny czas, który się zbliża, naleśniki z kapustą i pieczarkami. Niezwykle p…
  • Kapuśniak z kaszą

    Kapuśniak z kaszą

    Aromatyczny i pyszny kapuśniak z kaszą np. jęczmienną, ale można i użyć innej zależnie jak…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Policzki wieprzowe duszone

    Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

    Stwierdziłem, że tylko coś konkretnego ukoi ból po wczorajszym meczu i dziś na obiad propo…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Pleśniak z czereśniami

Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub p…