w , , ,

Pierogi z kurkami



Kurek w lasach pełno więc w sam raz czas na dania z nimi. Pierogi są delikatne i pełne grzybowego smaku a przy tym nawet ja je wcinam. Dobrze to wróży bo ja z grzybami na bakier trochę. Chociaż nie bo ja pierogi to ze wszystkim chyba bym zjadł.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na – Pierogi z kurkami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 1 kg kurek
  • 1 cebula
  • sól (pieprz, estragon)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka płaska natki pietruszki
  • 1 łyżka płaska koperku
  • jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania

  • Oczyścić i umyć dokładnie kurki, drobno posiekać i odstawić.
  • Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle dodać czosnek, kurki i smażyć do czasu odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, dodać sos sojowy. Przełożyć do miski i wystudzić.
  • Do zimnego farszu dodać jajko, pietruszkę i koperek i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  • Gotować od wypłynięcia 3 minuty.
  • Podajemy polane zeszkloną na oleju cebulką.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z kurkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Dziś zrobiłam pierogi z kurkami,pycha…

Kosą po patelni

dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam