Potrzebne składniki
- 400 g żółtej fasolki szparagowej (zielona też może być)
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do posypania
- sól (pieprz)
- szczypta curry (lub wędzonej papryki)
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- grzanki
Sposób wykonania
- Fasolkę myjemy i obieramy krojąc na mniejsze równe kawałki.
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą mniej więcej 3-4 cm ponad poziom warzyw.
- Solimy i wstawiamy na średni ogień na 45 minut aż warzywa zmiękną.
- Doprawiamy pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami.
- Całość blendujemy na gładką masę. Radze trochę dłużej bo mogą zostać włókna z fasolki.
- Podajemy posypane natką pietruszki z grzankami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z fasolki szparagowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!