Kosą po patelni Przepisy Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

2 min. czytania
0
1
Bardzo sycąca i idealna na letnie dni zupka. Nie tylko dla dzieciów bo sam wszamałem z wielkim apetytem ale dokładki już nie dam rady. – za dużo grzanek nawaliłem do środka i wyszło mi jeszcze gęstsze. Delikatna lekka zupa polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Zupa krem z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej (zielona też może być)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki do posypania
  • sól (pieprz)
  • szczypta curry (lub wędzonej papryki)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • grzanki

Sposób wykonania:

  • Fasolkę myjemy i obieramy krojąc na mniejsze równe kawałki.
  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą mniej więcej 3-4 cm ponad poziom warzyw.
  • Solimy i wstawiamy na średni ogień na 45 minut aż warzywa zmiękną.
  • Doprawiamy pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami.
  • Całość blendujemy na gładką masę. Radze trochę dłużej bo mogą zostać włókna z fasolki.
  • Podajemy posypane natką pietruszki z grzankami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Gulasz z żołądków drobiowych

    Lubicie podroby? Myślę, że to danie przekona nawet tych co nie przepadają, bo gulasz z żoł…
  • Puree pietruszkowe

    Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korz…
  • Ozorki wieprzowe w galarecie

    Tradycyjne danie wg. przepisu ze starej książki pt. Kuchnia Polska, czyli klasyczne ozorki…

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…