Kosą po patelni Przepisy Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

1

Bardzo sycąca i idealna na letnie dni zupka. Nie tylko dla dzieciów bo sam wszamałem z wielkim apetytem ale dokładki już nie dam rady. - za dużo grzanek nawaliłem do środka i wyszło mi jeszcze gęstsze. Delikatna lekka zupa polecam.

Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej (zielona też może być)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz
  • szczypta curry (lub wędzonej papryki)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • grzanki

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę myjemy i obieramy krojąc na mniejsze równe kawałki.
  2. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą mniej więcej 3-4 cm ponad poziom warzyw.
  4. Solimy i wstawiamy na średni ogień na 45 minut aż warzywa zmiękną.
  5. Doprawiamy pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami.
  6. Całość blendujemy na gładką masę. Radze trochę dłużej bo mogą zostać włókna z fasolki.
  7. Podajemy posypane natką pietruszki z grzankami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zupa-krem-fasolki-szparagowej/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…