Kosą po patelni Przepisy Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

1 min. czytania
0
1
Bardzo sycąca i idealna na letnie dni zupka. Nie tylko dla dzieciów bo sam wszamałem z wielkim apetytem ale dokładki już nie dam rady. - za dużo grzanek nawaliłem do środka i wyszło mi jeszcze gęstsze. Delikatna lekka zupa polecam.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej (zielona też może być)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki do posypania
  • sól (pieprz)
  • szczypta curry (lub wędzonej papryki)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • grzanki

Sposób wykonania:

  • Fasolkę myjemy i obieramy krojąc na mniejsze równe kawałki.
  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą mniej więcej 3-4 cm ponad poziom warzyw.
  • Solimy i wstawiamy na średni ogień na 45 minut aż warzywa zmiękną.
  • Doprawiamy pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami.
  • Całość blendujemy na gładką masę. Radze trochę dłużej bo mogą zostać włókna z fasolki.
  • Podajemy posypane natką pietruszki z grzankami.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…