Kosą po patelni Przepisy Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

5 minuty czytania

Bardzo sycąca i idealna na letnie dni zupka. Nie tylko dla dzieciów bo sam wszamałem z wielkim apetytem ale dokładki już nie dam rady. - za dużo grzanek nawaliłem do środka i wyszło mi jeszcze gęstsze. Delikatna lekka zupa polecam.

Zupa krem z fasolki szparagowej

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej (zielona też może być)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz
  • szczypta curry (lub wędzonej papryki)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • grzanki

Sposób wykonania:

  1. Fasolkę myjemy i obieramy krojąc na mniejsze równe kawałki.
  2. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Wrzucamy wszystko do dużego garnka i zalewamy wodą mniej więcej 3-4 cm ponad poziom warzyw.
  4. Solimy i wstawiamy na średni ogień na 45 minut aż warzywa zmiękną.
  5. Doprawiamy pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami.
  6. Całość blendujemy na gładką masę. Radze trochę dłużej bo mogą zostać włókna z fasolki.
  7. Podajemy posypane natką pietruszki z grzankami.
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku gości na wielu stołach wigilijnych, jednak jest to doskonałe danie na zimno…
  • Roladki z mięsa mielonego w boczku

    Roladki z mięsa mielonego w boczku

    Roladki z mięsa mielonego w boczku to świetny pomysł na szybki, nie wymagający dużo pracy …