Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

4 min. czytania
0
0

Pełne warzyw, ziołowe ziemniaki - wspaniały dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Idealne połączednie surówki i ziemniaków w jedną spójną całość.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym
Składniki:
  • ziemniaki 6 szt.
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 cukinii
  • papryka czerwona
  • tymianek świeży lub suszony
  • żółty ser do posypania
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, przestudzić przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu, zostawiając pół centymetra przy skórce.
  • Miąższ wyłożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Pokroić w kostkę cebulę, cukinię, paprykę, pieczarki, posiekać tymianek i rozgnieść czosnek.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i szklimy cebulę następnie dodajemy czosnek, cukinię, pieczarki, paprykę.
  • Po dodaniu każdego składnika chwilę smażymy.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Po przestudzeniu łączymy z przetartymi ziemniakami i dokładnie mieszamy.
  • Wypełniamy farszem ziemniaki, posypujemy żółtym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym masłem.
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 20-25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).