w , ,

Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym



Pełne warzyw, ziołowe ziemniaki - wspaniały dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Idealne połączednie surówki i ziemniaków w jedną spójną całość.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym

Potrzebne składniki

  • ziemniaki 6 szt.
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 cukinii
  • papryka czerwona
  • tymianek świeży lub suszony
  • żółty ser do posypania
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, przestudzić przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu, zostawiając pół centymetra przy skórce.
  • Miąższ wyłożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem.
  • Pokroić w kostkę cebulę, cukinię, paprykę, pieczarki, posiekać tymianek i rozgnieść czosnek.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i szklimy cebulę następnie dodajemy czosnek, cukinię, pieczarki, paprykę.
  • Po dodaniu każdego składnika chwilę smażymy.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Po przestudzeniu łączymy z przetartymi ziemniakami i dokładnie mieszamy.
  • Wypełniamy farszem ziemniaki, posypujemy żółtym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym masłem.
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 20-25 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.


Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze