Potrzebne składniki
- ziemniaki 6 szt.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dkg pieczarek
- 1/2 cukinii
- papryka czerwona
- tymianek świeży lub suszony
- żółty ser do posypania
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, przestudzić przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć część miąższu, zostawiając pół centymetra przy skórce.
- Miąższ wyłożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem.
- Pokroić w kostkę cebulę, cukinię, paprykę, pieczarki, posiekać tymianek i rozgnieść czosnek.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i szklimy cebulę następnie dodajemy czosnek, cukinię, pieczarki, paprykę.
- Po dodaniu każdego składnika chwilę smażymy.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Po przestudzeniu łączymy z przetartymi ziemniakami i dokładnie mieszamy.
- Wypełniamy farszem ziemniaki, posypujemy żółtym serem i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym masłem.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 20-25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone ziemniaki z farszem warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Przepis podesłany przez Rodziców – dzięki