Ogólnie to jak można jeść buraki? Nie przepadam ale dobrze podane da się jakoś wcisnąć. Poza tym że są zdrowe to nie widzę dla nich przyszłości w mojej kuchni. Coś prostego na szybko a efekt fajny.
Jak wykonać przepis na - Carpaccio z burakaPotrzebne składniki
- 1 duzy burak
- ser biały w plasterkach
- szczypiorek
- sos balsamiczny
- oliwa
- ocet winny
- cukier
- przyprawy: sól (pieprz, bazylia)
Sposób wykonania
- Buraka gotujemy i schładzamy.
- Sos: oliwa, sól, troche cukru, pieprz, bazylia, ocet winny – wszystko mieszamy i ucieramy.
- Na talerzu układamy plasterki sera (może byc mozzarella lub inny ser biały w plastrach) na przemian z plastrami buraczka zamoczonymi wcześniej w przygotowanym sosie.
- Polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy szczypiorkiem.
Dobre jako przystawka lub dodatek do wędlin.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Carpaccio z buraka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję.
wspaniała przystawka