Kosą po patelni Przepisy Cukinia Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

1 min. czytania
6
0
Letnie placuszki z cukinii lub kabaczka jak kto woli. Delikatne żółciutkie i pachnące. Idealna przekąska na upalny dzień bo smakują równie dobrze lekko przestudzone. Polane śmietaną są idealne.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól (pieprz)
  • śmietana
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Usuwamy z cukinii gniazda nasienne i obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę obieramy i również trzemy na grubych oczkach. Cebulę na małych.
  • Warzywa z jajkiem i serem dokładnie mieszamy. Jak warzywa puszczą dużo soku to dodajemy mąkę.
  • Doprawiamy i smażymy na oleju na zloty kolor z obu stron formując niewielkie placuszki.
  • Podajemy ze śmietaną.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

6 komentarzy

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi - 12 sierpnia 2017 w 14:40

    Placki z cukinii i marchewki robię bardzo często, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich żółtego sera 😉 Muszę koniecznie spróbować takiej wersji! 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 12 sierpnia 2017 w 23:03

      szczerze to zmienia smak i radzę dodać jakiś wyraźny w smaku ser 🙂 wtedy są jeszcze fajniejsze

      Odpowiedz

      • Avatar

        Okiem Blondynki by McBlondi - 12 sierpnia 2017 w 23:58

        A dobrze się smażą? 😉

        Odpowiedz

        • Avatar

          Karol Kosiński - 13 sierpnia 2017 w 10:05

          Oczywiście ser dodatkowo zlepia pozostałe składniki.Są pyszne.

          Odpowiedz

        • Kosą po patelni

          Kosą po patelni - 13 sierpnia 2017 w 11:38

          szczerze to i tak nie można robić za dużych bo przy obracaniu potrafią się pokruszyć mimo tego sera ale takie na wielkość małej kobiecej dłoni są ok 🙂

          Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…