Tradycyjne pączki domowej roboty z marmoladą
Każdy, kto poszukuje autentycznego przepisu na pączki, znajdzie ukojenie w tej sprawdzonej recepturze. Tradycyjne pączki, przygotowywane według starych, domowych metod, to nie tylko kulinarna przyjemność, ale również sposób na celebrowanie rodzinnych tradycji
Jajka faszerowane awokado i szpinakiem
Prawdziwie zielone szaleństwo, czyli jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Trochę wiosny na talerzu nie tylko na święta, jednak właśnie na Wielkanoc pasują idealnie.
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Najprostsze chyba ciasto jakie znam, wymagające pieczenia. Mimo to jedno z moich ulubionych (może dlatego, że takie proste a nie tylko ze względu na smak). Miksujemy, pieczemy i wcinamy. Jak zaczynasz przygodę z ciastami to koniecznie wypróbuj.
Schab gotowany w ziołach
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka.
Biała kiełbasa pieczona w winie
W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach
Jajka na Wielkanoc mogą być podane w różnej postaci. Proponuję prostą, ale niezwykle smaczną i efektowną formę jaką jest sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach.
Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne
Pączki z ziemniakami? No może nie z nadzieniem ziemniaczanym ale toffi czy konfiturą, jednak ziemniaki w cieście to super rozwiązanie. Dzięki nim właśnie długo pozostają świeże, ponieważ ziemniaki zatrzymują wilgoć.
Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty
Ten sernik jest naprawdę pyszny i bardzo kremowy. Świetnie prezentuje się na odświętnym stole przy wyjątkowych okazjach. Uwielbiam mango dlatego właśnie te sernik z mango tak bardzo przypadł mi do gustu.
Śledzie po francusku nie tylko na święta
Pyszne śledzie z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulę w sosie z jogurtem, musztardą i majonezem. Mnie smakują nie tylko na święta i chętnie je wcinam cały rok. Sos tworzy spójną i smaczną kołderkę dla ryb.
Seromak na kruchym spodzie
Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to ciasto - seromakowiec. Nie wyobrażam sobie świąt bez maku w postaci makowca i sernika. Tu macie dwa w jednym
Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra
Tradycyjny bigos na kapuście kiszonej z dodatkiem białej kapusty, oczywiście z mięsem, boczkiem, grzybami i śliwkami. Wymaga sporo samozaparcia by pilnować i mieszać, ale jak nie zaśniecie to otrzymacie sycące i pyszne danie w sam raz na święta lub Sylwestra.
Orzechowiec
Przepis praktycznie identyczny jak robione niedawno rogaliki orzechowe, jednak dla bardziej leniwych. Wychodzi z tego również doskonały orzechowiec prawie jak makowiec 🙂 Doskonały dodatek do kawy.
Barszcz biały na świeżych grzybach
W Waszym wykonaniu: Zdjęcie barszczu podesłane przez Agatę Jopkiewicz - dziękuję :)
Rosół drobiowy
U mnie rosołek nie w niedziele a w poniedziałek, może dlatego że nie robię z niego pomidorowej. Szczerze powiem dobry rosół zrobić nie jest to takie proste jak się wydaje. Trzeba to pilnować zachować całą procedurę.
Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe
Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe Strasznie pozytywnie pachnące i co najważniejsze smaczne ciasteczka. Z mlekiem lub kawą na posiadówkę we dwoje – więcej ludzi bym nie zapraszał bo za szybko znikają ? Trochę pracy ale warto. 0,5 kg mąki4 dkg drożdży260 g cukru (60 g do ciasta)200 ml mleka100 g masła i 50 g do smarowania1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu Do dużej miski odpornej na temperatury do 60…
Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym
Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym Babki drożdżowe to klasyka ale nigdy się nie nudzą. Ten przepis jest trochę urozmaicony ze względu na lukier, kwaśny idealnie równoważący słodki smak babki. Idealne z masłem i kawą. No co ja zawsze jem drożdzowe z masłem ? Babka:600 mąki4 żółtka60 g drożdży świeżych250 ml mleka140 g cukru120 g masłarodzynkipół łyżeczki soliaromatu cytrynowyZalewa lukrowa:szklanka cukru pudrusok z 2 cytryn Przygotowujemy…
Sernik puszysty jak chmurka
Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu - ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem.
Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni
Pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na zrobienie tych pączków wiedeńskich, mimo że często je kupowałem i bardzo je lubię. Pierwszy raz i na film? A czemu nie? Chcę Wam pokazać, że kuchnia nie jest doskonała.
Piernik świąteczny
Święta tuż, tuż. Czas więc pomyśleć o tym jakie ciasta pojawią się na naszym świątecznym stole. Delikatny i miękki piernik świąteczny, czy może go zabraknąć? Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą pomarańczy i cynamonu. To prawdziwie świąteczny smak.
Rogaliki z masą orzechową
Rogaliki mają tylko jedną wadę - za szybko znikają. Można je nadziewać dowolną masą lub konfiturami tak więc przepis uniwersalny na rogaliki. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Proste, efektowne i świetna przekąska do posiadówy przy kawie.