Święta i okazje

Święta i okazje to czas, kiedy stół staje się sercem domu, a każdy posiłek nabiera wyjątkowego charakteru. Znajdziesz tutaj przepisy na święta i okazje, które zachwycą Twoich bliskich – od klasycznych dań, które kojarzą się z rodzinnymi spotkaniami, po nowoczesne inspiracje, które podbiją każde przyjęcie. Niezależnie czy przygotowujesz się do Bożego Narodzenia, Wielkanocy, urodzin czy innej ważnej chwili, te przepisy pomogą Ci stworzyć smakowite wspomnienia. Odkryj pomysły na eleganckie dania główne, pyszne desery i przekąski, które zaskoczą gości i sprawią, że każda okazja będzie niezapomniana.

Tradycyjne pączki domowej roboty z marmoladą

Każdy, kto poszukuje autentycznego przepisu na pączki, znajdzie ukojenie w tej sprawdzonej recepturze. Tradycyjne pączki, przygotowywane według starych, domowych metod, to nie tylko kulinarna przyjemność, ale również sposób na celebrowanie rodzinnych tradycji

Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

Prawdziwie zielone szaleństwo, czyli jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Trochę wiosny na talerzu nie tylko na święta, jednak właśnie na Wielkanoc pasują idealnie.

Babka piaskowa dwukolorowa

Babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Najprostsze chyba ciasto jakie znam, wymagające pieczenia. Mimo to jedno z moich ulubionych (może dlatego, że takie proste a nie tylko ze względu na smak). Miksujemy, pieczemy i wcinamy. Jak zaczynasz przygodę z ciastami to koniecznie wypróbuj.

Schab gotowany w ziołach

Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka.

Biała kiełbasa pieczona w winie

W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach

Jajka na Wielkanoc mogą być podane w różnej postaci. Proponuję prostą, ale niezwykle smaczną i efektowną formę jaką jest sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach.

Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Pączki z ziemniakami? No może nie z nadzieniem ziemniaczanym ale toffi czy konfiturą, jednak ziemniaki w cieście to super rozwiązanie. Dzięki nim właśnie długo pozostają świeże, ponieważ ziemniaki zatrzymują wilgoć.

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Ten sernik jest naprawdę pyszny i bardzo kremowy. Świetnie prezentuje się na odświętnym stole przy wyjątkowych okazjach. Uwielbiam mango dlatego właśnie te sernik z mango tak bardzo przypadł mi do gustu.

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Pyszne śledzie z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulę w sosie z jogurtem, musztardą i majonezem. Mnie smakują nie tylko na święta i chętnie je wcinam cały rok. Sos tworzy spójną i smaczną kołderkę dla ryb.

Seromak na kruchym spodzie

Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to ciasto - seromakowiec. Nie wyobrażam sobie świąt bez maku w postaci makowca i sernika. Tu macie dwa w jednym

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Tradycyjny bigos na kapuście kiszonej z dodatkiem białej kapusty, oczywiście z mięsem, boczkiem, grzybami i śliwkami. Wymaga sporo samozaparcia by pilnować i mieszać, ale jak nie zaśniecie to otrzymacie sycące i pyszne danie w sam raz na święta lub Sylwestra.

Orzechowiec

Przepis praktycznie identyczny jak robione niedawno rogaliki orzechowe, jednak dla bardziej leniwych. Wychodzi z tego również doskonały orzechowiec prawie jak makowiec 🙂 Doskonały dodatek do kawy.

Barszcz biały na świeżych grzybach

W Waszym wykonaniu: Zdjęcie barszczu podesłane przez Agatę Jopkiewicz - dziękuję :)

Rosół drobiowy

U mnie rosołek nie w niedziele a w poniedziałek, może dlatego że nie robię z niego pomidorowej. Szczerze powiem dobry rosół zrobić nie jest to takie proste jak się wydaje. Trzeba to pilnować zachować całą procedurę.

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe Strasznie pozytywnie pachnące i co najważniejsze smaczne ciasteczka. Z mlekiem lub kawą na posiadówkę we dwoje – więcej ludzi bym nie zapraszał bo za szybko znikają ? Trochę pracy ale warto. 0,5 kg mąki4 dkg drożdży260 g cukru (60 g do ciasta)200 ml mleka100 g masła i 50 g do smarowania1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu Do dużej miski odpornej na temperatury do 60…

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym Babki drożdżowe to klasyka ale nigdy się nie nudzą. Ten przepis jest trochę urozmaicony ze względu na lukier, kwaśny idealnie równoważący słodki smak babki. Idealne z masłem i kawą. No co ja zawsze jem drożdzowe z masłem ? Babka:600 mąki4 żółtka60 g drożdży świeżych250 ml mleka140 g cukru120 g masłarodzynkipół łyżeczki soliaromatu cytrynowyZalewa lukrowa:szklanka cukru pudrusok z 2 cytryn Przygotowujemy…

Sernik puszysty jak chmurka

Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu - ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem.

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na zrobienie tych pączków wiedeńskich, mimo że często je kupowałem i bardzo je lubię. Pierwszy raz i na film? A czemu nie? Chcę Wam pokazać, że kuchnia nie jest doskonała.

Piernik świąteczny

Święta tuż, tuż. Czas więc pomyśleć o tym jakie ciasta pojawią się na naszym świątecznym stole. Delikatny i miękki piernik świąteczny, czy może go zabraknąć? Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą pomarańczy i cynamonu. To prawdziwie świąteczny smak.

Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki mają tylko jedną wadę - za szybko znikają. Można je nadziewać dowolną masą lub konfiturami tak więc przepis uniwersalny na rogaliki. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Proste, efektowne i świetna przekąska do posiadówy przy kawie.