Potrzebne składniki
- 750 g cukinii
- 1 duża marchewka
- 4 cm kawałek białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- pieprz ziołowy mielony i sól (do smaku)
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (w wersji wege pomijamy)
- 10 g masła lub w wersji wege 2 łyżeczki oliwy
Sposób wykonania
- Wstawiam na gaz bulion warzywny i podgrzewam prawie do wrzenia. Jak już prawie się będzie gotował to zmniejszam grzanie.
- W czasie jego podgrzewania kroję w kawałki cukinię mogą być 1 cm szerokości półplasterki. Marchewkę obieram i kroje w drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę, a pora kroję w piórka.
- W momencie zmniejszenia grzania bulionu dorzucam wszystkie pokrojone warzywa. Mieszam i gotuję na średnim ogniu wszystko przez ok. 15 min.
- Jogurt lekko solę i dolewam do niego kilka łyżeczek bulionu. Mieszam i wlewam do zupy, całość mieszając.
- Dorzucam masło (lub oliwę), doprawiam solą i pieprzem do smaku i podgrzewam minutkę jednocześnie miksując wszystko blenderem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z cukinii wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
pysznie wygląda 😉
Pyszna zupa!
Mam spore zapasy cukinii w domu. Chętnie wypróbuję ten przepis! 🙂