w , , ,

Zupa krem z cukinii – zdrowa, lekka i dietetyczna



Trochę z konieczności ta zupka, bo Kasia na diecie lekkostrawnej, a trochę z nadmiaru cukinii zalegającej w lodówce. Co by zrobić z tej cukinii, by poszło jej dużo, a by nie było przy okazji smażone i ciężkie? Oczywiście zupkę. Tyle, że zupy z cukinii, w których pływają całe kawałki i pestki są dla mnie niejadalne. Trzeba będzie to zmiksować i zrobić krem. Sama cukinia w zupie to trochę mało, to dodamy marchewkę, a jak marchew to trochę tłuszczu i tu łyżeczka masła albo trochę oliwy nie zaszkodzi. Zupa wręcz błyskawiczna, bo gotowa do jedzenia w 20 min. Do tego smaczna, lekka i pożywna. Dla fanów zielonych zupek i tych, którzy są na diecie lekkostrawnej – idealna.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zupa krem z cukinii

Potrzebne składniki

  • 750 g cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 4 cm kawałek białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • pieprz ziołowy mielony i sól (do smaku)
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (w wersji wege pomijamy)
  • 10 g masła lub w wersji wege 2 łyżeczki oliwy

Sposób wykonania

  • Wstawiam na gaz bulion warzywny i podgrzewam prawie do wrzenia. Jak już prawie się będzie gotował to zmniejszam grzanie.
  • W czasie jego podgrzewania kroję w kawałki cukinię mogą być 1 cm szerokości półplasterki. Marchewkę obieram i kroje w drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę, a pora kroję w piórka.
  • W momencie zmniejszenia grzania bulionu dorzucam wszystkie pokrojone warzywa. Mieszam i gotuję na średnim ogniu wszystko przez ok. 15 min.
  • Jogurt lekko solę i dolewam do niego kilka łyżeczek bulionu. Mieszam i wlewam do zupy, całość mieszając.
  • Dorzucam masło (lub oliwę), doprawiam solą i pieprzem do smaku i podgrzewam minutkę jednocześnie miksując wszystko blenderem.
Zupę krem z cukinii można podawać samą lub z grzankami albo pieczywem. Świetnie też się sprawdza groszek ptysiowy. Jeśli nie chcecie wersji dietetycznej możecie ją trochę zaostrzyć dodając paprykę i cebulę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zupa krem z cukinii wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia

pysznie wygląda 😉

Kasia

Pyszna zupa!

LanaDelRey.PL

Mam spore zapasy cukinii w domu. Chętnie wypróbuję ten przepis! 🙂