Domowy pasztet z szynki wieprzowej i indyka
No powiedzcie czy ślinka sama nie cieknie, na widok takiego pasztetu przygotowanego własnoręcznie w domu? Pasztet na bazie szynki wieprzowej i mięsa z indyka jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Wiadomo co jest w środku bo robimy to sami.
Szparagi w sosie holenderskim
Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holenderskim z jajeczkiem sadzonym. Ścięte białko, rozlewające się żółtko, chrupkie lekko szparagi no i delikatny maślany sos z nutą cytryny. Dla mnie bomba!
Bułki poznańskie – pyszne bułeczki na śniadanie
Pyszne i ciepłe jeszcze bułki poznańskie na śniadanie, bez konieczności wychodzenia rano do sklepu. Możesz spokojnie przygotować je szybko w domu. To nic skomplikowanego. Nie dość, że smaczne to jeszcze wypełniają dom pięknym zapachem. Bezcenne na dobry początek dnia.
Młoda kapusta z grilla
Młoda kapusta świetnie się nadaje do smażenia na grillu. Szalenie proste do przygotowania danie stanowi świetny dodatek do mięs. Wystarczy trochę oliwy, przyprawy no i rozpalony grill lub patelnia grillowa. Rozpływa się w ustach, jest delikatna i pyszna.
Hummus – na idealny początek dnia
Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne.
Jajka faszerowane buraczkami z serem feta
Dostałem od Ani, ładny zestaw do podawania przystawek. Kombinowałem co z nim zrobić i wykombinowałem, jajka faszerowane z buraczkami i serem feta
Jajka faszerowane awokado i szpinakiem
Prawdziwie zielone szaleństwo, czyli jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Trochę wiosny na talerzu nie tylko na święta, jednak właśnie na Wielkanoc pasują idealnie.
Schab gotowany w ziołach
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka.
Śledzie po francusku nie tylko na święta
Pyszne śledzie z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulę w sosie z jogurtem, musztardą i majonezem. Mnie smakują nie tylko na święta i chętnie je wcinam cały rok. Sos tworzy spójną i smaczną kołderkę dla ryb.
Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach
Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach. Konserwowe na bazie zalewy z octu, cukru i przypraw. Proste do wykonania i można je jeść już po 2 dniach od zrobienia. Po pasteryzacji spokojnie wytrzymają kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Schab dojrzewający
Wyśmienita wędlina, która przewyższa smakiem najdroższe wyroby wędliniarskie. Tym wyrobem zaskoczycie znajomych. Podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Shakshuka – pyszne śniadanie
Shakshuka to potrawa rodem z północnej Afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... pomysłów na to danie może być tyle ilu autorów. Możemy z powodzeniem mieszać, zastępować i dodawać co chcemy. Podaję przepis na wersję bazową - reszta należy do Was.
Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską
Odcinek wyjątkowy, bo nagrany na łonie natury, podczas naszej wizyty w Bieszczadach. Tym razem gotuję w towarzystwie Agnieszki Rutkowskiej i to jej właśnie był pomysł na smażone boczniaki.
Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy
Wygląda naprawdę super, jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dżemem lub świeżymi owocami. Polecam.
Domowy salceson grzybowy z jajkiem i boczkiem
Pyszny i prosty do wykonania domowy salceson grzybowy. Tym razem z jajkiem i boczkiem. Świeże grzyby leśne świetnie się komponują z tymi dodatkami. Grzyby już w lasach są, a to danie dobre wychodzi tylko właśnie z takich twardych i suchych, najlepiej dopiero co zebranych.
Sałatka z makaronem ryżowym i wędzonym kurczakiem
Pyszna letnia, lekka sałatka z makaronu kurczaka i jajek. W sam raz na grill czy piknik na świeżym powietrzu. Bazylia i szczypiorek świetnie uzupełniają i podkreślają charakter potrawy. Znika szybko z miski 🙂
Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami
Przepis pewnie już ktoś kiedyś podobny wymyślił, bo to strasznie proste a genialne w smaku ale powstał w czasie trwania burzy mózgów nad menu przyjęciowym. Wszystko fajnie tylko układanie tego w ten sposób nie myślałem, że będzie tak... nudne.
Sałatka z warzyw z rosołu
Taką sałatkę uwielbiam mogę ją jeść bez końca. W moim domu pojawiała się często i od dziecka mi się nie znudziła. Dokładam do niej czasem pokrojoną szynkę w kostkę i cebulę ale niekoniecznie. Tradycyjna polska sałatka na kolacje w niedzielę :) Przyznajcie się u kogo często pojawia się na stole?
Wege pasta z bobu – sposób na zielone kanapki
Wegetariańska pasta na kanapki z bobem, kolendrą, bazylią i sokiem z cytryny. Do tego kilka przypraw i gotowe w parę minut. Zielono mi... Ogólnie to bardzo prosty i szybki do przygotowania dodatek do kanapek, krakersów czy nachosów. Pasta jest puszysta, ma wyraźny smak no i do tego jest zdrowa.
Rolada szpinakowo-łososiowa
Rolada szpinakowo-łososiowa Kolejna efektowna rolada tym razem na bazie szpinaku i łososia. Chrzan zaostrza potrawę sprawiając, że jest bardziej wyrazista. Doskonale prezentuje się na stole i jest pyszna. Przepis: Urszula Medyńska - serdecznie dziękuję. 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego200 g łososia wędzonego4 jajka3 ząbki czosnkusól2 serki Almette chrzanowe1 łyżka chrzanu śmietankowego Szpinak na patelni odparować, wcisnąć czosnek, wymieszać, doprawić solą i przestudzić.Do przestudzonego dodać 4…