w , , ,

Ryż ze świeżym ananasem

Doskonałe wegetariańskie danie, którego smak mnie zaskoczył. Proste składniki, świetnie dobrane i komponujące się ze sobą smaki. Całość lekko ostra z nutą słodyczy i kwaskowego smaku soku z limonki. W zasadzie to nawet wegańskie i bezglutenowe przy okazji. Zawsze miałem wrażenie, że takie dania nie są smaczne, a w przypadku tego się całkiem pomyliłem. To nie tylko smacznie ale i zdrowe jedzenie.
Ananas polecam użyć jednak świeży, ma zupełnie inną konsystencję i strukturę., a i smak będzie też lepszy. Jak nie macie świeżego z powodzeniem możecie użyć z puszki tylko skróćcie czas duszenia. Danie jest wręcz orzeźwiające i lekkie i do tego szybko się je robi. Naprawdę polecam spróbować.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Ryż ze świeżym ananasem

Potrzebne składniki

  • 300 g ryżu
  • 1 świeży ananas
  • 1 papryka słodka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 4 cebulki dymki (lub 1 duża cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • garść siekanej natki pietruszki

Sposób wykonania

  • Zaczynam od ugotowania ryżu. Może być w saszetkach lub zwykły. Gotujemy go normalnie na sypko w osolonej wodzie.
  • Ananas obieram i kroję w kostkę. Czosnek przepuszczam przez praskę, paprykę kroję w paski i drobno siekam chili pozbawiając je pestek. Warto to wszystko przygotować sobie przed smażeniem , bo to będzie dość krótkie.
  • Olej rozgrzewam na patelni (możecie użyć woka, ale wtedy też skróćcie wszystkie czasy smażenia). Wrzucam na rozgrzany tłuszcz cebulę i czosnek i mieszając smażę do lekkiego zeszklenia cebuli., Dodaję paprykę i ananasa i wszystko przesmażam tak by ananas się lekko skarmelizował.
  • Dodaję na patelnię pół szklanki wody, sos teriyaki, przyprawy, sok z limonki, sól i pieprz i wszystko mieszam. Duszę pod przykryciem na patelni przez 7-10 min. na średnim ogniu, a na woku mieszam i smażę dolewając w razie potrzeby wodę. Należy sprawdzać czy ananas już jest miękki, w razie konieczności przedłużamy proces smażenia dodając trochę wody.
  • Rozrabiam w niewielkiej ilości wody mąkę i zaprawiam zagęszczając sos. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam jeszcze minutę na gazie.
  • Na ugotowany ryż nakładam przygotowany ananas i posypuję posiekaną natką pietruszki. Można wcinać 🙂
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryż ze świeżym ananasem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Ktoś tu chyba przechodzi na dietę 😉 Dla mnie danie super, ale chłopaki u mnie to by pewnie było, a mięsa nie ma? ha ha