Potrzebne składniki
- 300 g ryżu
- 1 świeży ananas
- 1 papryka słodka czerwona
- 1 papryczka chili
- 4 cebulki dymki (lub 1 duża cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- garść siekanej natki pietruszki
Sposób wykonania
- Zaczynam od ugotowania ryżu. Może być w saszetkach lub zwykły. Gotujemy go normalnie na sypko w osolonej wodzie.
- Ananas obieram i kroję w kostkę. Czosnek przepuszczam przez praskę, paprykę kroję w paski i drobno siekam chili pozbawiając je pestek. Warto to wszystko przygotować sobie przed smażeniem , bo to będzie dość krótkie.
- Olej rozgrzewam na patelni (możecie użyć woka, ale wtedy też skróćcie wszystkie czasy smażenia). Wrzucam na rozgrzany tłuszcz cebulę i czosnek i mieszając smażę do lekkiego zeszklenia cebuli., Dodaję paprykę i ananasa i wszystko przesmażam tak by ananas się lekko skarmelizował.
- Dodaję na patelnię pół szklanki wody, sos teriyaki, przyprawy, sok z limonki, sól i pieprz i wszystko mieszam. Duszę pod przykryciem na patelni przez 7-10 min. na średnim ogniu, a na woku mieszam i smażę dolewając w razie potrzeby wodę. Należy sprawdzać czy ananas już jest miękki, w razie konieczności przedłużamy proces smażenia dodając trochę wody.
- Rozrabiam w niewielkiej ilości wody mąkę i zaprawiam zagęszczając sos. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam jeszcze minutę na gazie.
- Na ugotowany ryż nakładam przygotowany ananas i posypuję posiekaną natką pietruszki. Można wcinać 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryż ze świeżym ananasem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ktoś tu chyba przechodzi na dietę 😉 Dla mnie danie super, ale chłopaki u mnie to by pewnie było, a mięsa nie ma? ha ha