Kosą po patelni Przepisy Dynia Zupa dyniowa z pomidorami

Zupa dyniowa z pomidorami

5 minuty czytania

Robiłem tą zupę już w kilku odmianach np. z curry i mlekiem kokosowym na ostro-słodko. I za każdym razem smakowała wyśmienicie. Sycąca zupa krem. Szczególnie fajna na deszczowe dni, taki promyk słońca na talerzu.

Zupa dyniowa z pomidorami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • 200 g papryki
  • 100 g cebuli
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 40 min.
  2. Paprykę, cebulę i pomidory kroimy niezbyt drobno i dusimy w garnku na maśle 5 min.
  3. Dodajemy bulion oraz resztę składników
  4. Miksujemy wszystko blenderem do uzyskania kremu
  5. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 min.
  6. Podajemy posypaną koperkiem lub z łyżką śmietany z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  7. W troche ostrzejszej wersji dodaję jeszcze kmin rzymski, słodką paprykę, pastę curry i kolendrę a nie dodaje poomidorów i miodu tylko np. mleko kokosowe.

Uwagi dodatkowe:

Pyszna rozgrzewająca zupa.

Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…