Kosą po patelni Przepisy Dynia Zupa dyniowa z pomidorami

Zupa dyniowa z pomidorami

2 min. czytania
0
0
Robiłem tą zupę już w kilku odmianach np. z curry i mlekiem kokosowym na ostro-słodko. I za każdym razem smakowała wyśmienicie. Sycąca zupa krem. Szczególnie fajna na deszczowe dni, taki promyk słońca na talerzu.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • 200 g papryki
  • 100 g cebuli
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 40 min.
  • Paprykę, cebulę i pomidory kroimy niezbyt drobno i dusimy w garnku na maśle 5 min.
  • Dodajemy bulion oraz resztę składników
  • Miksujemy wszystko blenderem do uzyskania kremu
  • Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 min.
  • Podajemy posypaną koperkiem lub z łyżką śmietany z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  • W troche ostrzejszej wersji dodaję jeszcze kmin rzymski, słodką paprykę, pastę curry i kolendrę a nie dodaje poomidorów i miodu tylko np. mleko kokosowe.

Uwagi dodatkowe

Pyszna rozgrzewająca zupa.
Zdjęcie: Karol Kosiński sen.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…