w , ,

Ser biały wędzony



Moi Rodzice robią ser biały wędzony, który jak u nich byłem strasznie mi smakował. Dużo ludzi ma już przydomowe wędzarnie połączone z grillem więc dostęp do tego typu technik jest znacznie prostszy i można przyrządzić taki ser samemu bez problemu. Smakuje niepowtarzalnie - pachnie dymem - same plusy a robi się go wyjątkowo łatwo.
Przygotowanie: 12 godz.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 15 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Ser biały wędzony

Potrzebne składniki

  • Ser biały w kawałkach
  • Woda
  • Sól

Sposób wykonania

  • Nie ma proporcji bo to zależy od ilości sera, tak więc ser kroimy w kawałki mniej by grubość nie przekraczała 7-8 cm. Duża kostka twarogu krajanki mniej więcej na 3 części.
  • Ser wkładamy do nczynia i zalewamy wodą z rozrobioną mąką w stosunku - 1 łyżka soli na 1 litr wody.
  • Zostawiamy na noc w zalewie.
  • Następnego dnia ser wyjmujemy i osuszamy na kratce.
  • Wędzimy koło 3,5 godziny w temperaturze do 80 stopni.
Dla urozmaicenia ser można przed wędzeniem po wyjęciu z zalewy dodatkowo obtoczyć w ziołach lub przyprawach i dobierać własne smaki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ser biały wędzony wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karol Kosiński

Wkradł się błąd zamiast mąka powinno być sól.