Potrzebne składniki
- Ser biały w kawałkach
- Woda
- Sól
Sposób wykonania
- Nie ma proporcji bo to zależy od ilości sera, tak więc ser kroimy w kawałki mniej by grubość nie przekraczała 7-8 cm. Duża kostka twarogu krajanki mniej więcej na 3 części.
- Ser wkładamy do nczynia i zalewamy wodą z rozrobioną mąką w stosunku - 1 łyżka soli na 1 litr wody.
- Zostawiamy na noc w zalewie.
- Następnego dnia ser wyjmujemy i osuszamy na kratce.
- Wędzimy koło 3,5 godziny w temperaturze do 80 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ser biały wędzony wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wkradł się błąd zamiast mąka powinno być sól.