Potrzebne składniki
- 2 dojrzałe banany
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu
- 4 płaskie łyżki kakao
- owoce sezonowe do dekoracji
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie w wersji dla dorosłych)
Sposób wykonania
- Wykonanie ogólnie to banał – banany obrałem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Awokado podobnie, również obrałem i podzieliłem. Wrzuciłem banany i awokado do wysokiego naczynia. Dodałem syrop, kakao (i rum w wersji pijanej) i wszystko dokładnie zblendowałem. Uzyskamy masę przypominająca budyń. Warto dość długo i dokładnie blendować, by uzyskać konsystencję musu.
- Mus wyłożyłem do szklanych salaterek (możecie użyć pucharków lub szklanek). Ozdobiłem owocami na wierzchu i udekorowałem miętą.
- Można jeść ciepły, albo schłodzić go przez godzinę w lodówce – polecam jednak schłodzony na te upały.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser czekoladowy z awokado i bananami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Takie deserki w sezonie letnim lubię najbardziej 🙂