Kosą po patelni Przepisy Obiad Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

1

I znowu potrzeba matką wynalazków jak to u mnie często bywa. Po roladkach na Święta zostało mi sporo serka mascarpone w lodówce, a że na coś słodkiego za mało i się przesłodziłem ostatnio no to co z tym zrobić? Do tej pory naleśniki ze szpinakiem robiłem z serkiem topionym ale czemu by nie sprawdzić coś innego. I tak powstał ten przepis.

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Naleśniki
  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 l. mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
    Farsz
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 200 g serka mascarpone (lub 1 serek topiony)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka,
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie płuczemy jeśli są to całe liście to drobno siekamy (ja wolę kupować już posiekane mniej roboty i nie ma płukania).
  2. Wrzucamy do garnka i podsmażamy na dwóch łyżkach masła pilnując by cała woda nie odparowała,
  3. Gdy się podgrzeje wrzucamy serek i mieszamy do jego rozpuszczenia.
  4. Dodajemy jajko roztrzepane ze śmietaną i wyciśniętym praską czosnkiem i chwilę jeszcze gotujemy mieszając i doprawiając do smaku przyprawami.
  5. Mąkę, mleko i jajka z łyżką oliwy mieszamy ręcznie lub mikseem do uzyskania jednolitej masy. Ciato ma być na tyle płynne by ciekło z łyżki jednak zostawiając warstwę na niej. Warto dobrze napowietrzyć ciasto wtedy wychodzą smaczniejsze.
  6. Dodajemy szczyptę soli.
  7. Naleśniki smażymy rozlewając po patelni tak by były cienkie z obu stron na blady kolor i faszerujemy szpinakiem smarując minimum 1/2 powierzchni naleśnika składamy na 4 zawsze w połowie.
  8. Tak złożone nalesniki podsmażamy jeszcze chwilę na patelni przed podaniem.
  9. Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu.

Notatki

Bardzo łatwe danie a smaczne i efektowne. Jedna z niewielu form szpinaku przyswajalnych nawet dla dzieci. Drobna rada przyprawy nie stosować z umiarem.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/nalesniki-ze-szpinakiem-i-mascarpone/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Policzki wieprzowe duszone

    Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

    Stwierdziłem, że tylko coś konkretnego ukoi ból po wczorajszym meczu i dziś na obiad propo…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Policzki wieprzowe duszone

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…