Potrzebne składniki
Naleśniki
- 0,5 kg mąki
- 3/4 l. mleka
- 2 jajka
- sól
- 1 łyżka oliwy
Farsz
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 200 g serka mascarpone (lub 1 serek topiony)
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- sól (pieprz, gałka,)
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie płuczemy jeśli są to całe liście to drobno siekamy (ja wolę kupować już posiekane mniej roboty i nie ma płukania).
- Wrzucamy do garnka i podsmażamy na dwóch łyżkach masła pilnując by cała woda nie odparowała,
- Gdy się podgrzeje wrzucamy serek i mieszamy do jego rozpuszczenia.
- Dodajemy jajko roztrzepane ze śmietaną i wyciśniętym praską czosnkiem i chwilę jeszcze gotujemy mieszając i doprawiając do smaku przyprawami.
- Mąkę, mleko i jajka z łyżką oliwy mieszamy ręcznie lub mikseem do uzyskania jednolitej masy. Ciato ma być na tyle płynne by ciekło z łyżki jednak zostawiając warstwę na niej. Warto dobrze napowietrzyć ciasto wtedy wychodzą smaczniejsze.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Naleśniki smażymy rozlewając po patelni tak by były cienkie z obu stron na blady kolor i faszerujemy szpinakiem smarując minimum 1/2 powierzchni naleśnika składamy na 4 zawsze w połowie.
- Tak złożone nalesniki podsmażamy jeszcze chwilę na patelni przed podaniem.
- Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!