Kosą po patelni Przepisy Jabłka Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

2 min. czytania
2
0
Ulubione chyba danie Amelii bo często wyjątkowo do niego wracamy. Proste i co najważniejsze przepyszne. Robi się piorunem – obrać, wymieszać usmażyć – zniakają z talerza szybciej niż się robi.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 l. mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ekstrakt wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże raczej kwaskowe jabłka
  • łyżeczka lub dwie brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • garść rodzynek wg uznania

Sposób wykonania:

  • Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce.
  • Resztę składników wrzucamy razem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (można mikserem).
  • Dodajemy jabłka i namoczone rodzyniki i mieszamy.
  • Wykładamy łyżką na patelnię i formujemy niewielkie placuszki rozprowadzając łyżką.
  • Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron do uzyskania złotej barwy.

Uwagi dodatkowe

Jabłka można również drobno pokroić będą wtedy bardziej wyczuwalne w naleśnikach. Zamiast cukru można też dodać łyżkę miodu.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 komentarze

  1. Avatar

    Karol Kosiński

    13 maja 2017 w 18:59

    Dodajemy trochę spulchniacza czyli sody są puszyste i delikatniejsze.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Krystyna Krejner

    12 kwietnia 2019 w 16:54

    a ja dodaję dużo słonecznika…..

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…