Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Kosą po patelni
Ulubione chyba danie Amelii bo często wyjątkowo do niego wracamy. Proste i co najważniejsze przepyszne. Robi się piorunem – obrać, wymieszać usmażyć – zniakają z talerza szybciej niż się robi.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 l. mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ekstrakt wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże raczej kwaskowe jabłka
  • łyżeczka lub dwie brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • garść rodzynek wg uznania

Sposób wykonania

  • Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce.
  • Resztę składników wrzucamy razem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (można mikserem).
  • Dodajemy jabłka i namoczone rodzyniki i mieszamy.
  • Wykładamy łyżką na patelnię i formujemy niewielkie placuszki rozprowadzając łyżką.
  • Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron do uzyskania złotej barwy.
Jabłka można również drobno pokroić będą wtedy bardziej wyczuwalne w naleśnikach. Zamiast cukru można też dodać łyżkę miodu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z jabłkami i rodzynkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

a ja dodaję dużo słonecznika…..

Karol Kosiński

Dodajemy trochę spulchniacza czyli sody są puszyste i delikatniejsze.