Kosą po patelni Przepisy Jabłka Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

0

Ulubione chyba danie Amelii bo często wyjątkowo do niego wracamy. Proste i co najważniejsze przepyszne. Robi się piorunem – obrać, wymieszać usmażyć – zniakają z talerza szybciej niż się robi.

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 l. mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ekstrakt wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże raczej kwaskowe jabłka
  • łyżeczka lub dwie brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • garść rodzynek wg uznania

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce.
  2. Resztę składników wrzucamy razem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (można mikserem).
  3. Dodajemy jabłka i namoczone rodzyniki i mieszamy.
  4. Wykładamy łyżką na patelnię i formujemy niewielkie placuszki rozprowadzając łyżką.
  5. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron do uzyskania złotej barwy.

Uwagi dodatkowe:

Jabłka można również drobno pokroić będą wtedy bardziej wyczuwalne w naleśnikach. Zamiast cukru można też dodać łyżkę miodu.