Ulubione chyba danie Amelii bo często wyjątkowo do niego wracamy. Proste i co najważniejsze przepyszne. Robi się piorunem – obrać, wymieszać usmażyć – zniakają z talerza szybciej niż się robi.
Jak wykonać przepis na - Naleśniki z jabłkami i rodzynkamiPotrzebne składniki
- 0,5 kg mąki
- 3/4 l. mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- ekstrakt wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże raczej kwaskowe jabłka
- łyżeczka lub dwie brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- garść rodzynek wg uznania
Sposób wykonania
- Jabłka obieramy i trzemy na grubej tarce.
- Resztę składników wrzucamy razem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (można mikserem).
- Dodajemy jabłka i namoczone rodzyniki i mieszamy.
- Wykładamy łyżką na patelnię i formujemy niewielkie placuszki rozprowadzając łyżką.
- Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron do uzyskania złotej barwy.
Jabłka można również drobno pokroić będą wtedy bardziej wyczuwalne w naleśnikach. Zamiast cukru można też dodać łyżkę miodu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśniki z jabłkami i rodzynkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
a ja dodaję dużo słonecznika…..
Dodajemy trochę spulchniacza czyli sody są puszyste i delikatniejsze.