w , , ,

Pieczone pierogi z warzywami – piękny i pyszny obiad

Pierogi mogą być tez pieczone. Są równie smaczne jak te tradycyjne. Pyszne drożdżowe ciasto nafaszerowane warzywami. Wychodzi ich dość dużo i są całkiem spore, tak więc spokojnie ta ilością naje się 4-5 osób. Do tego są bardzo syte. Wersja wegetariańska, jednak można je faszerować dowolnymi składnikami i możecie spokojnie poeksperymentować. Robiłem też w wersji na ostro z farszem bardziej jak w samosach i były równie dobre. Nie próbowałem nigdy tej wersji na słodko, jak ktoś z Was się zdecyduje, to dajcie znać jak wyszły. Pieczone pierogi zdecydowanie warto spróbować.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 24 sztuki
Jak wykonać przepis na – Pieczone pierogi z warzywami

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka (lub wody)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania pierogów

Sposób wykonania

  • Robię rozczyn z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, cukru i drożdży. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 min. Na stolnicę lub do dużej miski wsypuję sól, przykrywam mąką, dodaję rozczyn i wyrabiam ciasto na gładką masę odchodząca od ręki. Zostawiam przykryte w cieple do wyrośnięcia na 30 min.
  • W tym czasie kroję cukinię w kawałki, marchew ścieram na tarce na dużych oczkach, cebulę kroje w kostkę i czosnek w plastry.
  • Rozgrzewam oliwę na patelni. Smażę cebulę do zeszklenia dodaję czosnek, marchew, na końcu cukinię i co jakiś czas mieszając dalej smażę na średnim ogniu ok. 10 min. Pod koniec dodaję przyprawy. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestudzenia. Dodaję ser i mieszam.
  • Ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek i wykrawam krążki mniej więcej 12 cm. Można to robić np. małą miseczką.
  • Nakładam farsz na każdy krążek i zlepiam na górze dokładnie każdy pierożek.
  • Układam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem roztrzepanym z łyżką wody za pomocą pędzelka.
  • Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę przez 25 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone pierogi z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze