Potrzebne składniki
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka (lub wody)
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 1 średnia cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szczypta tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania pierogów
Sposób wykonania
- Robię rozczyn z ciepłego mleka, 2 łyżek mąki, cukru i drożdży. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 min. Na stolnicę lub do dużej miski wsypuję sól, przykrywam mąką, dodaję rozczyn i wyrabiam ciasto na gładką masę odchodząca od ręki. Zostawiam przykryte w cieple do wyrośnięcia na 30 min.
- W tym czasie kroję cukinię w kawałki, marchew ścieram na tarce na dużych oczkach, cebulę kroje w kostkę i czosnek w plastry.
- Rozgrzewam oliwę na patelni. Smażę cebulę do zeszklenia dodaję czosnek, marchew, na końcu cukinię i co jakiś czas mieszając dalej smażę na średnim ogniu ok. 10 min. Pod koniec dodaję przyprawy. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestudzenia. Dodaję ser i mieszam.
- Ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek i wykrawam krążki mniej więcej 12 cm. Można to robić np. małą miseczką.
- Nakładam farsz na każdy krążek i zlepiam na górze dokładnie każdy pierożek.
- Układam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem roztrzepanym z łyżką wody za pomocą pędzelka.
- Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę przez 25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone pierogi z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.