Pad thai z kurczakiem – prosty przepis z Tajlandii
Danie z kuchni Tajskiej, świeże, pełne aromatu i niezwykle proste w przygotowaniu. Bazą jest makaron ryżowy i sos z miąższem tamaryndowca. Smak z rodziny słodko-kwaśnych z wyraźną nutą ostrości.
Apple pie – kruchy placek z jabłkami czyli amerykańska wersja szarlotki
Jest to popularna za oceanem wersja szarlotki w formie kruchego placka z jabłkami, przykrytego drugą warstwą kruchego ciasta. W sam raz słodkie i pyszne.
Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato
Pochodząca z Łodzi zupa na bazie ziemniaków, barszczu białego, cebuli i czosnku z dodatkiem, boczku i kiełbasy. Prosta ale smaczna i sycąca.
Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty
Ten sernik jest naprawdę pyszny i bardzo kremowy. Świetnie prezentuje się na odświętnym stole przy wyjątkowych okazjach. Uwielbiam mango dlatego właśnie te sernik z mango tak bardzo przypadł mi do gustu.
Śledzie po francusku nie tylko na święta
Pyszne śledzie z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulę w sosie z jogurtem, musztardą i majonezem. Mnie smakują nie tylko na święta i chętnie je wcinam cały rok. Sos tworzy spójną i smaczną kołderkę dla ryb.
Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla
Szybkie i proste danie na lato, czyli hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem. Siekana wołowina z grilla, ananas z grilla i lekko przypieczona również na grillu bułeczka. Do tego sos i sałata oraz plasterek sera i gotowe
Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu
Dzisiaj tzw. ABC gotowania, czyli przepis na tradycyjne naleśniki. Idealne do nadziewania różnymi dodatkami jak i jedzenia na sucho z cukrem czy dżemem. Powiem Wam, że pracowałem nad tym przepisem latami i teraz praktycznie robię go całkiem na oko i przez to niezwykle trudno wytłumaczyć jak to zrobić by było dobrze.
Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno
Gazpacho to rodzaj chłodnika pomidorowego pochodzącego z Andaluzji w Hiszpanii. Tradycyjny przepis bazuje na pomidorach, zielonej papryce, oliwie, czosnku i kminku. Koniecznie w środku musi znaleźć się odrobina octu i spora kromka chleba.
Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem
Pyszny i delikatny, a przy tym chłodzący w upalne dni pomysł na obiad - czyli chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem na bazie kefiru, jogurtu greckiego i odrobiny śmietany. Szalenie proste i szybkie danie.
Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy
Świeża, letnia sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną (pełno zielonego w niej będzie) z sosem miodowo-musztardowym na bazie jogurtu. Jest idealna do grilla jak i do wędlin, czy można ją z powodzeniem wcinać bez dodatków.
Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową
Sezon truskawkowy się zaczął, tak więc mam dla was przepis na pyszne i delikatne serniczki na zimno z truskawkową pianką. Udekorowane dodatkowo świeżymi truskawkami i czekoladą przypadną pewnie do gustu Wam jak i dzieciakom
Shakshuka – pyszne śniadanie
Shakshuka to potrawa rodem z północnej Afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... pomysłów na to danie może być tyle ilu autorów. Możemy z powodzeniem mieszać, zastępować i dodawać co chcemy. Podaję przepis na wersję bazową - reszta należy do Was.
Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego
Pyszna i niezwykle efektowana tarta z jabłkami pochodząca z Francji. Jest to tarta, którą piecze się na odwrót i na koniec przekłada na właściwą stronę - dlatego właśnie tarta odwrócona. Spód do tarty może być kruchy jak i z ciasta francuskiego.
Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek
Rybka lubi pływać, ta jednak nie może bo jest ugrillowana :) Wsadziłem całego karpia na grill, dodałem do niego sałatkę z wykorzystaniem mikroliści wg. pomysłu Renaty i wyszła nam super kolacja dla naszych głodnych przyjaciół
Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską
Odcinek wyjątkowy, bo nagrany na łonie natury, podczas naszej wizyty w Bieszczadach. Tym razem gotuję w towarzystwie Agnieszki Rutkowskiej i to jej właśnie był pomysł na smażone boczniaki.
Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta
Przepyszna, kolorowa, wiosenna sałatka na bazie pomidorów i sera typu feta z dodatkiem sałaty, kukurydzy, oliwek i wspaniałego sosu. Idealnie pasuje do grilla jak również bez mięsa podana np. z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym i lekko zapieczoną
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs
Pyszna sałatka szczególnie do mięs z ziemniakami, ogórkiem konserwowym i jajkiem. Wszystko grubo krojone, tak więc składniki są wyraźne i sama sałatka przez to treściwa
Sernik puszysty jak chmurka
Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu - ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem.
Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem
Pizza w zupełnie innym wydaniu czy na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem, oraz w towarzystwie przypraw meksykańskich. Szybka i smaczna.
Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia
Bułki śniadaniowe z mąki pszennej, to popularnie nazywane kajzerki. Idealnie sprawdzają się na szkolne kanapki czy jako drugie śniadanie do pracy - oczywiście z dodatkami. Te dodajecie już sami wg. uznania