ABC przetworów, czyli jak się zabrać za jesienne słoiki
Jesień to wyjątkowy czas, kiedy natura obdarza nas bogactwem warzyw i owoców. To również idealny moment, aby zabrać się za robienie przetworów, które pozwolą nam cieszyć się smakiem sezonowych produktów przez cały rok.
Gotujemy ryż do sushi – krok po kroku
Ryż do sushi musi być specjalnie przygotowany. Nie jest to jednak skomplikowana sprawa. Tak jak do risotto używamy jego specjalnej odmiany, tak i tutaj musimy zacząć od zaopatrzenia się w konkretny gatunek ryżu
Porady kulinarne i triki – warzywa i owoce
Porady kulinarne, które pozwolą Ci na przechowywanie dłużej owoców i warzyw lub ich łatwiejsze przyrządzanie lub mrożenie. Postarałem się zebrać całość w prostych punktach i posegregować tematycznie. Mam nadzieje, że Ci się przydadzą, a jeśli…
Solenie potraw czyli sól w kuchni
Sól w kuchni odgrywa bardzo ważną rolę jednak z jej spożywaniem nie można przesadzać, a druga sprawa, że przesolone potrawy są zwyczajnie niejadalne. Jak się ustrzec przed przesoleniem, kiedy solić i wreszcie też, czym zastąpić…
Gotowanie mleka
Pewnie wielu z Was, na początku swojej przygody kulinarnej, przypaliło mleko. Gotowanie mleka to nie jest jakieś wyzwanie, a zwykła podstawa, jednak czasem przysparza kłopotu i nieprzyjemnego zapachu w całej kuchni, albo i dymu w…
Jak gotować jajka?
Nie raz zaczynający swoją przygodę z gotowaniem zadają to pytanie - Jak gotować jajka? Na miękko, na twardo i by nie wyszło na węgiel. Totalna podstawa i nie taka straszna jak się wydaje.
Łyżka metalowa czy drewniana?
Czyli jak i gdzie używać metalowych i drewnianych przyrządów kuchennych. Zastanawialiście się pewnie nie raz, dlaczego Wasza babcia powtarzała by nie mieszać powideł metalową łyżką, Fakty czy mity?
Garść porad, czyli co zrobić gdy…
Często nawet banalne czynności lub sposoby, pomagają nam w trudnych sytuacjach. Nie zawsze wiemy co zrobić gdy stanie się coś nieprzewidzianego a kuchnia jest miejscem, w którym wiele się dzieje, więc o takie sytuacje łatwo.…