Hummus

0

Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne. Sezam, czosnek, cytryna i cieciorka budują doskonałą całość. Zrobiłem dużo więcej niż w przepisie i zastanawiam się teraz czy to można zamrozić. Będzie tego na 2 obiady i jeszcze do smarowania na chleb przez tydzień. Można podawać jako obiad z pokrojonymi w paski warzywami i pieczywem typu pita. Posypujemy papryką lub curry i polewamy łyżką oliwy. Maczamy chleb i warzywa w paście i wcinamy.

Hummus

Hummus

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 250 g ciecierzycy
  • sok z jednaj cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 3 ząbki czosnku, rozgniatane
  • Sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka lub curry do posypania
  • łyżka oliwy do polania

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy na noc min. 12 godzin.
  2. Odlewamy wodę i wstawiamy w garnku w świeżej wodzie, gotując na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny do momentu aż ziarna będą miękkie.
  3. Odcedzamy ciecierzycę zostawiając ok 0,5 l wody z gotowania na później.
  4. Ciecierzycę przelewamy zimną woda hartując ziarna ale tak by całkiem nie wystygła.
  5. Wrzucamy do miksera ciecierzycę, czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwę i solimy.
  6. Całość miksujemy dodając po trochu wodę z gotowania do chwili uzyskania puszystej kremowej masy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/hummus/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie

Pyszna, lekka i sycąca sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie, a wszystko polane sosem z…