w , , ,

Hummus



Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne. Sezam, czosnek, cytryna i cieciorka budują doskonałą całość. Zrobiłem dużo więcej niż w przepisie i zastanawiam się teraz czy to można zamrozić. Będzie tego na 2 obiady i jeszcze do smarowania na chleb przez tydzień. Można podawać jako obiad z pokrojonymi w paski warzywami i pieczywem typu pita. Posypujemy papryką lub curry i polewamy łyżką oliwy. Maczamy chleb i warzywa w paście i wcinamy.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na – Hummus

Potrzebne składniki

  • 250 g ciecierzycy
  • sok z jednaj cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 3 ząbki czosnku (rozgniatane)
  • Sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka lub curry do posypania
  • łyżka oliwy do polania

Sposób wykonania

  • Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy na noc min. 12 godzin.
  • Odlewamy wodę i wstawiamy w garnku w świeżej wodzie, gotując na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny do momentu aż ziarna będą miękkie.
  • Odcedzamy ciecierzycę zostawiając ok 0,5 l wody z gotowania na później.
  • Ciecierzycę przelewamy zimną woda hartując ziarna ale tak by całkiem nie wystygła.
  • Wrzucamy do miksera ciecierzycę, czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwę i solimy.
  • Całość miksujemy dodając po trochu wodę z gotowania do chwili uzyskania puszystej kremowej masy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hummus wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze