Hummus – na idealny początek dnia

Kosą po patelni
Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne. Sezam, czosnek, cytryna i cieciorka budują doskonałą całość. Zrobiłem dużo więcej niż w przepisie i zastanawiam się teraz czy to można zamrozić. Będzie tego na 2 obiady i jeszcze do smarowania na chleb przez tydzień. Można podawać jako obiad z pokrojonymi w paski warzywami i pieczywem typu pita. Posypujemy papryką lub curry i polewamy łyżką oliwy. Maczamy chleb i warzywa w paście i wcinamy.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Hummus

Potrzebne składniki

  • 240 g ciecierzycy (lub 1 puszka cieciorki w zalewie)
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka lub curry do posypania
  • 1 łyżka oliwy do polania

Sposób wykonania

  • Ciecierzycę zalewam zimną wodą i moczę na noc min. 12 godzin. Można spokojnie użyć puszkę cieciorki – wtedy pomijamy następny punkt.
  • Odlewam wodę i wstawiam w garnku w świeżej wodzie, gotując na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny do momentu aż ziarna będą miękkie.
  • Odcedzam ciecierzycę zostawiając ok pół szklanki wody z gotowania na później. W przypadku puszki zostawiamy zalewę.
  • Ciecierzycę przelewam zimną wodą hartując ziarna, ale tak by całkiem nie wystygły.
  • Wrzucam do miksera lub Thermomixa ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i solę całość.
  • Miksuję wszystko i sprawdzam konsystencję – jak jest za gęste dodaję po trochu wodę z gotowania lub zalewę z puszki do chwili uzyskania puszystej kremowej masy. Podajemy z oliwa posypane przyprawami w towarzystwie warzyw i chleba.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hummus wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lamotek.pl

Domowy hummus to jest to! O wiele lepszy od kupnego! 🙂