Potrzebne składniki
- 250 g ciecierzycy
- sok z jednaj cytryny
- 3 łyżki tahini
- 3 ząbki czosnku (rozgniatane)
- Sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- papryka lub curry do posypania
- łyżka oliwy do polania
Sposób wykonania
- Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy na noc min. 12 godzin.
- Odlewamy wodę i wstawiamy w garnku w świeżej wodzie, gotując na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny do momentu aż ziarna będą miękkie.
- Odcedzamy ciecierzycę zostawiając ok 0,5 l wody z gotowania na później.
- Ciecierzycę przelewamy zimną woda hartując ziarna ale tak by całkiem nie wystygła.
- Wrzucamy do miksera ciecierzycę, czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwę i solimy.
- Całość miksujemy dodając po trochu wodę z gotowania do chwili uzyskania puszystej kremowej masy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hummus wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.