Potrzebne składniki
- 240 g ciecierzycy (lub 1 puszka cieciorki w zalewie)
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- papryka lub curry do posypania
- 1 łyżka oliwy do polania
Sposób wykonania
- Ciecierzycę zalewam zimną wodą i moczę na noc min. 12 godzin. Można spokojnie użyć puszkę cieciorki – wtedy pomijamy następny punkt.
- Odlewam wodę i wstawiam w garnku w świeżej wodzie, gotując na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny do momentu aż ziarna będą miękkie.
- Odcedzam ciecierzycę zostawiając ok pół szklanki wody z gotowania na później. W przypadku puszki zostawiamy zalewę.
- Ciecierzycę przelewam zimną wodą hartując ziarna, ale tak by całkiem nie wystygły.
- Wrzucam do miksera lub Thermomixa ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i solę całość.
- Miksuję wszystko i sprawdzam konsystencję – jak jest za gęste dodaję po trochu wodę z gotowania lub zalewę z puszki do chwili uzyskania puszystej kremowej masy. Podajemy z oliwa posypane przyprawami w towarzystwie warzyw i chleba.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hummus wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Domowy hummus to jest to! O wiele lepszy od kupnego! 🙂