Hummus był dla mnie niezbyt smaczną pastą z małego pudełeczka kupionego w sklepie. Stwierdziłem, że zrobię to sam i jestem zachwycony. Nie dość, że jest to bardzo puszyste i lekkie to wyczuwalne są wszystkie smaki i to jest naprawdę pożywne i przede wszystkim pyszne. Sezam, czosnek, cytryna i cieciorka budują doskonałą całość. Zrobiłem dużo więcej niż w przepisie i zastanawiam się teraz czy to można zamrozić. Będzie tego na 2 obiady i jeszcze do smarowania na chleb przez tydzień. Można podawać jako obiad z pokrojonymi w paski warzywami i pieczywem typu pita. Posypujemy papryką lub curry i polewamy łyżką oliwy. Maczamy chleb i warzywa w paście i wcinamy.
Jak wykonać przepis na – HummusPotrzebne składniki
- 240 g ciecierzycy (lub 1 puszka cieciorki w zalewie)
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- papryka lub curry do posypania
- 1 łyżka oliwy do polania
Sposób wykonania
- Ciecierzycę zalewam zimną wodą i moczę na noc min. 12 godzin. Można spokojnie użyć puszkę cieciorki – wtedy pomijamy następny punkt.
- Odlewam wodę i wstawiam w garnku w świeżej wodzie, gotując na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny do momentu aż ziarna będą miękkie.
- Odcedzam ciecierzycę zostawiając ok pół szklanki wody z gotowania na później. W przypadku puszki zostawiamy zalewę.
- Ciecierzycę przelewam zimną wodą hartując ziarna, ale tak by całkiem nie wystygły.
- Wrzucam do miksera lub Thermomixa ciecierzycę, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i solę całość.
- Miksuję wszystko i sprawdzam konsystencję – jak jest za gęste dodaję po trochu wodę z gotowania lub zalewę z puszki do chwili uzyskania puszystej kremowej masy. Podajemy z oliwa posypane przyprawami w towarzystwie warzyw i chleba.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hummus wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Domowy hummus to jest to! O wiele lepszy od kupnego! 🙂