Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach
Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach. Konserwowe na bazie zalewy z octu, cukru i przypraw. Proste do wykonania i można je jeść już po 2 dniach od zrobienia. Po pasteryzacji spokojnie wytrzymają kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Grzyby marynowane
Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku. No co, nie każdy lubi grzyby.
Oswajamy przetwory – 4 przepisy na dodatki do obiadu
Przetwory zawsze kojarzyły mi sie z czymś co zajmie mi pół dnia albo nawet cały a efekt kilka słoiczków, które znikną szybciej niż je robiłem. I to niestety prawda ale są i tego dobre strony. Własnoręcznie wykonane papryczki czy ogórki maja smak niepowtarzalny i taki jak sami chcemy. Dodatkowo nawet jak zrobimy ich niewiele to możemy sobie zawsze sięgnąć po nie co jakiś czas…
Śledzie gajowego
Śledzie z grzybami, cebulą i pomidorami w zalewie z octu i oleju. Takie dziwne połączenie trochę ale smakuje wyśmienicie. Śledzie na spacerze w lesie u gajowego. Dość długo daje się je przechowywać i można zrobić je kilka dni przed Wigilią.
Mięso w słoikach
To wybitnie przepis dla amatorów konserw, jednak bez posmaku puszki. Mięso w słoikach jest pyszne, do tego zawiera to co sami tam wsadzimy i wiemy dzięki temu, że nie przemielili tam Bóg wie czego. Nie ma konserwantów i dodatków smakowych jak i barwników.
Kanie w zalewie octowej
Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Pycha! Przepis podał mi Tata 2 lata temu, spróbowałem i od tego czasu regularnie goszczą na stole. Kanie to idealne grzyby do smażenia i nie wpadłem na pomysł by je później jeszcze zalewać octem i marynować.
Wekowane ogórki na mizerię
Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie - uwierzcie wekowane ogórki na mizerię smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe.
Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci
Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek.
Ogórki konserwowe – wersja klasyczna
Powiem Wam, że ogórki konserwowe własnie w takiej klasycznej wersji, to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Za kiszonymi jakiś nie przepadam, małosolne przechować się nie da, a świeży ogórek to lubię najbardziej z miodem. Konserwowe nigdy mi się nie znudzą i przypadam za nimi, pokrojonymi na kanapce z wędliną.
Dżem z czereśni – domowy najlepszy
Co zrobione samemu w domu to najlepsze, a jeszcze jak się ma czereśnie z własnego drzewa w ogrodzie, to już bajka. Dżem z czereśni świetnie zamyka w słoiczkach wspomnienie lata. To jeden z moich ulubionych dżemów i bez niego w zimie jakoś smutno.
Konfitura z czereśni z nutą imbiru i cynamonu
Przepyszna konfitura z czereśni z nuta imbiru i cynamonu oraz wanilii. Bardzo owocowa,, bardzo prosta do zrobienia i o wyrazistym i interesującym charakterze. Świetny sposób na zachowanie tego pysznego owocu na zimę.
Dżem truskawkowy z całymi owocami
Może się skusicie na dżem truskawkowy z całymi owocami? Jak się znajdzie w słoiczku całą truskawkę zawsze jest przyjemniej więc czemu nie dać całych owoców do słoiczka? Sama radość...
Syrop cytrynowy z nutą imbiru
Syrop cytrynowy Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C. 1 kg cytryn1 szklanka cukru1/2 łyżeczki imbiru w proszku Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnkaDrugą połowę pokroić…
Kapusta kiszona z marchewką
Kisicie? Ja kiszę ile się da, szczególnie kapustę, a od niedawna także z marchewką. Po co się męczyć i później ją ścierać do surówki? Do kapuśniaku tez będzie pasować
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej to zupełnie coś innego niż zwykłe tradycyjne marynowane grzyby. Super się sprawdza np. do smażonych kani, ale z powodzeniem można ją stosować do każdych grzybów.
Dżem morelowy – do ciast i na kanapki
Śliwki nam w tym roku obrodziły. Taki dżem morelowy w słoiczkach, przygotowany na zimę, to idealny dodatek do ciast, deserów, naleśników i kanapek. O wiele smaczniejszy niż te kupione w sklepie, a i zdrowszy
Ogórki konserwowe z papryką na ostro
Uwielbiam te ogóreczki na ostro z papryką. W ogóle jestem miłośnikiem ogórków konserwowych, a te w wersji hot, są wyjątkowo dobre. Niedużo z nimi pracy, więcej czekania na efekt. Jednak warto.
Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów
Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylko wiśnie stanieją, to zabieram się za robienie pysznych kompotów wiśniowych. Chwila roboty a potem można się cieszyć cały rok odrobiną lata w słoiku.
Krem czekoladowo-orzechowy do kanapek
Krem czekoladowo-orzechowy do kanapek Tak, można nutelkę zrobić samemu w domku i nie wymaga to wiele zachodu, a krem czekoladowo-orzechowy do kanapek, w którym wiecie dokładnie co jest i przed chwilą go zrobiliście, jest o wiele pyszniejszy. Idealnie sprawdza się również do ciast i deserów. Wiem, rozpusta i rozpasanie straszne, dietoholicy pewnie maja już skręt kiszek na sam widok. Jednak to odrobina mała szczęścia w…
Kapusta kiszona na zimę
Kapusta kiszona na zimę Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kapusta nadaje się do spożycia już po tygodniu. Szalenie szybko i prosto się ją robi, szczególnie, że możemy bez problemu kupić worek już poszatkowanej. Nadaje się do różnych potraw typu pierogi czy bigos, jak i na surówki. Możemy dodać kilka startych marchewek na grubych oczkach i zrobić…