Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach
Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach. Konserwowe na bazie zalewy z octu, cukru i przypraw. Proste do wykonania i można je jeść już po 2 dniach od zrobienia. Po pasteryzacji spokojnie wytrzymają kilka miesięcy…
Grzyby marynowane
Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku. No co, nie każdy lubi grzyby.
Oswajamy przetwory – 4 przepisy na dodatki do obiadu
Przetwory zawsze kojarzyły mi sie z czymś co zajmie mi pół dnia albo nawet cały a efekt kilka słoiczków, które znikną szybciej niż je robiłem. I to niestety prawda ale są i tego dobre…
Śledzie gajowego
Śledzie z grzybami, cebulą i pomidorami w zalewie z octu i oleju. Takie dziwne połączenie trochę ale smakuje wyśmienicie. Śledzie na spacerze w lesie u gajowego. Dość długo daje się je przechowywać i można zrobić…
Mięso w słoikach
To wybitnie przepis dla amatorów konserw, jednak bez posmaku puszki. Mięso w słoikach jest pyszne, do tego zawiera to co sami tam wsadzimy i wiemy dzięki temu, że nie przemielili tam Bóg wie czego. Nie…
Kanie w zalewie octowej
Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Pycha! Przepis podał mi Tata 2 lata temu, spróbowałem i od tego czasu regularnie goszczą na stole. Kanie to idealne grzyby do smażenia i nie wpadłem na…
Wekowane ogórki na mizerię
Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie - uwierzcie wekowane ogórki na mizerię smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe.
Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci
Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek.
Ogórki konserwowe – wersja klasyczna
Powiem Wam, że ogórki konserwowe własnie w takiej klasycznej wersji, to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Za kiszonymi jakiś nie przepadam, małosolne przechować się nie da, a świeży ogórek to lubię najbardziej z…
Dżem z czereśni – domowy najlepszy
Co zrobione samemu w domu to najlepsze, a jeszcze jak się ma czereśnie z własnego drzewa w ogrodzie, to już bajka. Dżem z czereśni świetnie zamyka w słoiczkach wspomnienie lata. To jeden z moich ulubionych…