w ,

Dżem z czereśni – domowy najlepszy

Domowy dżem z czereśni

Co zrobione samemu w domu to najlepsze, a jeszcze jak się ma czereśnie z własnego drzewa w ogrodzie, to już bajka. Dżem z czereśni świetnie zamyka w słoiczkach wspomnienie lata. To jeden z moich ulubionych dżemów i bez niego w zimie jakoś smutno. W sklepach poza tym jakoś dostać taki raczej ciężko. Czereśnie drogie więc się nie dziwię. Ja mam ten komfort, że wielka stara czereśnia rośnie w ogrodzie, a w tym roku owocowała bardzo obficie i jeszcze szpaki nie wyjadły za dużo. W tej chwili u mnie na stole dlatego czereśnie królują i Was namawiam by spróbować tego przepisu i trochę wspomnienia tego lata zachować na zimę.
Jest to szalenie prosty przepis, który możecie wykorzystać również na inne owoce. Owoce nie gotuje się długo, kilka minut i gotowe. Nie wymaga pasteryzacji. Tak, używam cukru żelującego i to pewnie zbrodnia… jak tak uważasz to rób tradycyjnie. Jednak uważam że krótki proces gotowania zostawia smak owoców o wiele lepszy. Dżem jest dość płynny jak pakujemy go do słoiczków, jednak po jednym dniu w chłodnym miejscu ładnie się ścina.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 słoiczki
Jak wykonać przepis na – Domowy dżem z czereśni

Potrzebne składniki

  • 2 kg czereśni
  • 400 g cukru
  • 1 opakowanie cukru żelującego
  • sok z połowy cytryny lub trochę kwasku cytrynowego
  • opcjonalnie laska wanilii i trochę cynamonu

Sposób wykonania

  • Owoce dokładnie umyłem i wydrylowałem.
  • Wrzuciłem je do garnka i zasypałem cukrem żelującym, dokładnie wymieszałem i doprowadziłem do wrzenia mieszając podczas gotowania.
  • Puszczą sok, który zacznie się gotować to wtedy dodaje cukier, ziarna wanilii i cynamon oraz sok z cytryny. Ponownie mieszam, zmniejszam ogień pod garnkiem i co jakiś czas mieszając gotuje koło 10 min.
  • Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków i odwracam do góry dnem układając na ściereczce. Studzę i odstawiam w ciemne chłodne miejsce – gotowe.
Pamiętajcie o tym by sprawdzić nakrętki przed wlaniem dżemu do słoików, czy dobrze trzymają. Uważajcie również przy nalewaniu dżemu do słoików by się nie poparzyć.Raczej nie radzę trzymać słoik ręką bez jakiegoś zabezpieczenia.Po wystudzeniu słoików sprawdźcie czy wszystkie słoiki maja na nakrętkach wklęsłe środki. Jeśli jakiś się nie zamknął trzeba go zjeść już teraz lub zmienić nakrętkę i spasteryzować. Słoiczki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu jak garaż czy piwnica. Postoją spokojnie nawet do wiosny.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy dżem z czereśni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Domowy dżem z czereśni
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia

Właśnie robię dżemik. Uwielbiamy duże kawałki owoców w dżemie. Dlatego zawsze robię z zekfiksem. Kiedyś córka dostala od znajomej kanapke z dżemem niby dla dzieci bez kawałków owoców. Patrzy i mówi : ciocia to nie dżem, gdzie są owoce?