Potrzebne składniki
- 2 kg czereśni
- 400 g cukru
- 1 opakowanie cukru żelującego
- sok z połowy cytryny lub trochę kwasku cytrynowego
- opcjonalnie laska wanilii i trochę cynamonu
Sposób wykonania
- Owoce dokładnie umyłem i wydrylowałem.
- Wrzuciłem je do garnka i zasypałem cukrem żelującym, dokładnie wymieszałem i doprowadziłem do wrzenia mieszając podczas gotowania.
- Puszczą sok, który zacznie się gotować to wtedy dodaje cukier, ziarna wanilii i cynamon oraz sok z cytryny. Ponownie mieszam, zmniejszam ogień pod garnkiem i co jakiś czas mieszając gotuje koło 10 min.
- Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków i odwracam do góry dnem układając na ściereczce. Studzę i odstawiam w ciemne chłodne miejsce – gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy dżem z czereśni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Właśnie robię dżemik. Uwielbiamy duże kawałki owoców w dżemie. Dlatego zawsze robię z zekfiksem. Kiedyś córka dostala od znajomej kanapke z dżemem niby dla dzieci bez kawałków owoców. Patrzy i mówi : ciocia to nie dżem, gdzie są owoce?