Potrzebne składniki
- 2 kg czereśni
- 400 g cukru
- 1 opakowanie cukru żelującego
- sok z połowy cytryny lub trochę kwasku cytrynowego
- opcjonalnie laska wanilii i trochę cynamonu
Sposób wykonania
- Owoce dokładnie umyłem i wydrylowałem.
- Wrzuciłem je do garnka i zasypałem cukrem żelującym, dokładnie wymieszałem i doprowadziłem do wrzenia mieszając podczas gotowania.
- Puszczą sok, który zacznie się gotować to wtedy dodaje cukier, ziarna wanilii i cynamon oraz sok z cytryny. Ponownie mieszam, zmniejszam ogień pod garnkiem i co jakiś czas mieszając gotuje koło 10 min.
- Przekładam gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoiczków i odwracam do góry dnem układając na ściereczce. Studzę i odstawiam w ciemne chłodne miejsce – gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy dżem z czereśni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.