Oswajamy przetwory – 4 przepisy na dodatki do obiadu

Kosą po patelni

 

--- Reklama ---

Przetwory zawsze kojarzyły mi sie z czymś co zajmie mi pół dnia albo nawet cały a efekt kilka słoiczków, które znikną szybciej niż je robiłem. I to niestety prawda ale są i tego dobre strony. Własnoręcznie wykonane papryczki czy ogórki maja smak niepowtarzalny i taki jak sami chcemy. Dodatkowo nawet jak zrobimy ich niewiele to możemy sobie zawsze sięgnąć po nie co jakiś czas urozmaicając ofertę sklepową lub wyciągać je na szczególne okazje jak święta czy najazd gości. Uwierzcie wielu z nich odczuje różnicę i spyta – czy to sam robiłeś? Z dumą stwierdzasz, że oczywiście i jest o czym gadać przez kolejne pół godziny. Słoiczki przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

Poniżej kilka przepisów na proste ale bardzo dobre dodatki do obiadów.

Ogórki po chińsku

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 papryki
  • 1 średni seler

Zalewa:

  • 6 szkl. cukru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 łyżki kolendry
  • 3 szkl. wody
  • 3 szkl. octu 10%

Ogórki kroimy na kawałki 1,5 – 2 cm, paprykę w paski, selera na tarce i przekładamy wszystko do miski. Zalewamy 1 szkl. soli niejodowanej rozpuszczonej w 10 szkl. wody i odstawiamy na 3 godz. W tym czasie przygotowujemy zalewę zagotowując jej składniki. Po 3 godz. warzywa odcedzamy i układamy w słoikach i zalewamy zalewą i wekujemy.


 Papryka konserwowa

Składniki:

  • 4 kg papryki

Zalewa:

  •  1 szkl. octu
  • 2 litry wody
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki miodu

Na każdy słoiczek:

  • łyżka oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy

Składniki zalewy zagotować.

Paprykę oczyścić pokroić i ułożyć w słoikach, na tą zalewę potrzeba 8 słoików jak na zdjęciu, papryki wkładamy ile wejdzie w drobnych kawałkach. Dodać liście laurowe,ziele angielskie, gorczycę i zalać zalewą, wlac do każdego słoika łyżkę oliwy i pasteryzować 10 min.


Dynia w occie

Składniki:

  • 2-2,5 kg dyni pokrajanej w kostkę
  • 0,6 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 litr wody
  • kilka goździków

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski na 24 godz. z pozostałymi składnikami i od czasu do czasu mieszamy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy ok. 10 min,, sprawdzając żeby dynia była al’dente nie przegotowana, gorącą wkładamy do słoików i zakręcamy. Nie potrzeba pasteryzować przechowuje się ładnie ocet z cukrem konserwuje.
Przepis Zosi Medyńskiej – sprawdzony, pyszna dynia.


Ogórki na ostro

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 opakowania papryki ostrej w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1,5 szkl. cukru

Pokroić ogórki w grubsze plasterki wymieszać z solą i zostawić na 6 godz. Dodać wyciśnięty czosnek, posypać papryką dodać olej i wymieszać. Zagotować ocet z cukrem wlać do ogórków i odstawić na 12 godz. Wkładać do słoików i pasteryzować 20 min. Pierwsza garśc przepisów – jak się spodoba będą kolejne.

Przepisy i zdjęcia przesłane przez: Rodzice

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze