Ogórki konserwowe z papryką na ostro

5 min. czytania
2
0
Uwielbiam te ogóreczki na ostro z papryką. W ogóle jestem miłośnikiem ogórków konserwowych, a te w wersji hot, są wyjątkowo dobre. Niedużo z nimi pracy, więcej czekania na efekt. Jednak warto. Aromatyczny, pobudzający dodatek do obiadu, lub przekąska na grill czy przyjęcie. Lekko słodkawe, lekko kwaskowe i ostre. Smak jest niepowtarzalny i bardzo wyrazisty. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 7 słoiczków średniej wielkości ok. 300 ml. Słoiczki po zakręceniu trzeba pasteryzować i ważne by użyć czystych słoików i nakrętek.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Czas oczekiwania: 18 godz.
Ilość porcji – 7 słoiczków
Jak wykonać przepis na – Ogórki konserwowe z papryką
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 1 papryka
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
  • Ogórki umyłem i pokroiłem na 2-3 cm kawałki. Wymieszałem z solą i odstawiłem przykryte na 6 godzin.
  • Dodałem obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w paski, olej i paprykę ostrą. Wszystko dokładnie wymieszałem.
  • Ocet zagotowałem z cukrem.
  • Dodałem ocet z cukrem do ogórków i zostawiłem na kolejne 12 godzin w przykrytym garnku.
  • Przełożyłem zawartość do słoiczków zalewając płynem z garnka do pełna każdy słoiczek.
  • Pasteryzowałem 20 min. i można wcinać już po kilku dniach, chociaż im dłużej leżą tym są wg. mnie lepsze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki konserwowe z papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 101
  •  
  •  
  •  
    126
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniAnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

Wczoraj Jachu robił podobnie. Tylko on ie daje mielonej papryki, a zamiast słodkiej wsadza habanero. A wiadomo jak to wyjdzie z habanero… ogórki dla tych, którzy lubią naprawdę ostrą jazdę 😛 Dlatego jeśli kiedyś to ja będę robić, to pewnie skorzystam z Twojej metody 😉

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).