w ,

Ogórki konserwowe z papryką na ostro



Uwielbiam te ogóreczki na ostro z papryką. W ogóle jestem miłośnikiem ogórków konserwowych, a te w wersji hot, są wyjątkowo dobre. Niedużo z nimi pracy, więcej czekania na efekt. Jednak warto. Aromatyczny, pobudzający dodatek do obiadu, lub przekąska na grill czy przyjęcie. Lekko słodkawe, lekko kwaskowe i ostre. Smak jest niepowtarzalny i bardzo wyrazisty. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 7 słoiczków średniej wielkości ok. 300 ml. Słoiczki po zakręceniu trzeba pasteryzować i ważne by użyć czystych słoików i nakrętek.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Czas oczekiwania: 18 godz.
Ilość porcji 7 słoiczków
Jak wykonać przepis na – Ogórki konserwowe z papryką

Potrzebne składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 1 papryka
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania

  • Ogórki umyłem i pokroiłem na 2-3 cm kawałki. Wymieszałem z solą i odstawiłem przykryte na 6 godzin.
  • Dodałem obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w paski, olej i paprykę ostrą. Wszystko dokładnie wymieszałem.
  • Ocet zagotowałem z cukrem.
  • Dodałem ocet z cukrem do ogórków i zostawiłem na kolejne 12 godzin w przykrytym garnku.
  • Przełożyłem zawartość do słoiczków zalewając płynem z garnka do pełna każdy słoiczek.
  • Pasteryzowałem 20 min. i można wcinać już po kilku dniach, chociaż im dłużej leżą tym są wg. mnie lepsze.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki konserwowe z papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania

Wczoraj Jachu robił podobnie. Tylko on ie daje mielonej papryki, a zamiast słodkiej wsadza habanero. A wiadomo jak to wyjdzie z habanero… ogórki dla tych, którzy lubią naprawdę ostrą jazdę 😛 Dlatego jeśli kiedyś to ja będę robić, to pewnie skorzystam z Twojej metody 😉