Kosą po patelni Przepisy Ogórki konserwowe z papryką na ostro

Ogórki konserwowe z papryką na ostro

3 min. czytania
2
0
Uwielbiam te ogóreczki na ostro z papryką. W ogóle jestem miłośnikiem ogórków konserwowych, a te w wersji hot, są wyjątkowo dobre. Niedużo z nimi pracy, więcej czekania na efekt. Jednak warto. Aromatyczny, pobudzający dodatek do obiadu, lub przekąska na grill czy przyjęcie. Lekko słodkawe, lekko kwaskowe i ostre. Smak jest niepowtarzalny i bardzo wyrazisty. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 7 słoiczków średniej wielkości ok. 300 ml. Słoiczki po zakręceniu trzeba pasteryzować i ważne by użyć czystych słoików i nakrętek.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Czas oczekiwania: 18 godz.
Ilość porcji – 7 słoiczków
Przepis na:

Ogórki konserwowe z papryką

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 1 papryka
  • 1 główka czosnku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Ogórki umyłem i pokroiłem na 2-3 cm kawałki. Wymieszałem z solą i odstawiłem przykryte na 6 godzin.
  • Dodałem obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w paski, olej i paprykę ostrą. Wszystko dokładnie wymieszałem.
  • Ocet zagotowałem z cukrem.
  • Dodałem ocet z cukrem do ogórków i zostawiłem na kolejne 12 godzin w przykrytym garnku.
  • Przełożyłem zawartość do słoiczków zalewając płynem z garnka do pełna każdy słoiczek.
  • Pasteryzowałem 20 min. i można wcinać już po kilku dniach, chociaż im dłużej leżą tym są wg. mnie lepsze.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    27
    Udostępnienia

2 komentarze

  1. Avatar

    Ania

    5 sierpnia 2019 w 15:43

    Wczoraj Jachu robił podobnie. Tylko on ie daje mielonej papryki, a zamiast słodkiej wsadza habanero. A wiadomo jak to wyjdzie z habanero… ogórki dla tych, którzy lubią naprawdę ostrą jazdę 😛 Dlatego jeśli kiedyś to ja będę robić, to pewnie skorzystam z Twojej metody 😉

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      6 sierpnia 2019 w 01:09

      Przyznam, że ja bym wolał metodę Jacha jednak w domu prócz mnie by nikt nie ruszył więc jest wersja soft 🙂

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…