Uwielbiam te ogóreczki na ostro z papryką. W ogóle jestem miłośnikiem ogórków konserwowych, a te w wersji hot, są wyjątkowo dobre. Niedużo z nimi pracy, więcej czekania na efekt. Jednak warto. Aromatyczny, pobudzający dodatek do obiadu, lub przekąska na grill czy przyjęcie. Lekko słodkawe, lekko kwaskowe i ostre. Smak jest niepowtarzalny i bardzo wyrazisty. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 7 słoiczków średniej wielkości ok. 300 ml. Słoiczki po zakręceniu trzeba pasteryzować i ważne by użyć czystych słoików i nakrętek.
Jak wykonać przepis na – Ogórki konserwowe z paprykąPotrzebne składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli niejodowanej
- 1 papryka
- 1 główka czosnku
- 1 płaska łyżka ostrej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka octu (10%)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania
- Ogórki umyłem i pokroiłem na 2-3 cm kawałki. Wymieszałem z solą i odstawiłem przykryte na 6 godzin.
- Dodałem obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w paski, olej i paprykę ostrą. Wszystko dokładnie wymieszałem.
- Ocet zagotowałem z cukrem.
- Dodałem ocet z cukrem do ogórków i zostawiłem na kolejne 12 godzin w przykrytym garnku.
- Przełożyłem zawartość do słoiczków zalewając płynem z garnka do pełna każdy słoiczek.
- Pasteryzowałem 20 min. i można wcinać już po kilku dniach, chociaż im dłużej leżą tym są wg. mnie lepsze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki konserwowe z papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wczoraj Jachu robił podobnie. Tylko on ie daje mielonej papryki, a zamiast słodkiej wsadza habanero. A wiadomo jak to wyjdzie z habanero… ogórki dla tych, którzy lubią naprawdę ostrą jazdę 😛 Dlatego jeśli kiedyś to ja będę robić, to pewnie skorzystam z Twojej metody 😉
Przyznam, że ja bym wolał metodę Jacha jednak w domu prócz mnie by nikt nie ruszył więc jest wersja soft 🙂