Potrzebne składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg boczku surowego
- 3 łyżeczki soli peklowej
- 10 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 4 łyżki majeranku
- 2 łyżki żelatyny
Sposób wykonania
- Umytą szynkę pokroiłem kostkę o boku mniej więcej 3 cm. Boczek również pokroiłem w kostkę jednak drobniej.
- Przekładam mięsa do miski. Wsypuję sól, rozgniecione w moździerzu ziele, jałowiec i kolendrę. Dodaję suchą żelatynę. Dosypuję czosnek i majeranek. Bardzo dokładnie wyrabiam masę rękami mieszając składniki ze sobą.
- Miskę przykrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki.
- Przygotowuję słoiki dokładnie je myjąc i należy je i wieczka dokładnie wyparzyć można np. wstawić do piekarnika na 20 min w temperaturze 120 stopni.
- Do każdego słoika wkładam na dno 1 listek laurowy. Następnie wkładam w każdy słoik mięso dokładnie i dość mocno ubijając. Mięsa wkładam do słoika mniej więcej 3/4 objętości słoika.
- Do każdego słoika wlewam 1-2 łyżki wody na wierzch.
- Zakręcam dokładnie słoiki i wkładam je na do garnka w którym wcześniej na dnie ułożyłem ściereczkę. Zalewam wodą ok. 2 cm ponad wieczka słoików. Doprowadzam wodę do zagotowania i gotuję przez 30 min. pod przykryciem. Zmniejszam gaz do minimum i dalej pod przykryciem stoją sobie na gazie przez uwaga 5 godzin. No niestety musi się dokładnie wyparzyć. Woda nie powinna odparować jednak jeśli tak sie stanie i słoiki się odkryją uzupełniamy jej poziom wrzątkiem.
- Odkrywam garnek i studzę słoiki w wodzie w której się gotowały. Wyjmuje, osuszam i wkładam w chłodne zacienione miejsce. Można przechowywać do 6 miesięcy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mięso w słoikach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Dzień dobry. A na dłuższe przechowywanie nie przeprowadza Pani tyndalizacji-gotowanie co 24 godz. przez 3 dni?
Uwielbiam takie mięcho w słoikach pod każdą postacią.
Słoiki juz kupiłam. Będę robić w przyszłym tygodniu dokładnie wg tego przepisu robilam juz kilka razy z różnych przepisów, lubię próbować. Dziekuje za przepis.