Mięso w słoikach

Kosą po patelni
To wybitnie przepis dla amatorów konserw, jednak bez posmaku puszki. Mięso w słoikach jest pyszne, do tego zawiera to co sami tam wsadzimy i wiemy dzięki temu, że nie przemielili tam Bóg wie czego. Nie ma konserwantów i dodatków smakowych jak i barwników. Wiem co jem w czystej postaci. Do tego smak możemy stworzyć dowolny i dodać ulubione zioła lub gatunki mięs jakie nam najbardziej odpowiadają. No i ta przepyszna galaretka – nie wiem mam jakiegoś bzika na jej punkcie, serio mogę ją jeść samą bez mięsa. Wracając do tematu, zawartość słoiczków jest warta polecenia i można je dość długo przechowywać przez to możemy sięgać po nie, kiedy tylko nabierzemy na nie ochotę. Polecam spróbować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 5 godz. 30 min.
Oczekiwanie: 1 day
Łącznie: 1 day 6 godz.
Ilość porcji 12 słoików 300 ml
Jak wykonać przepis na – Mięso w słoikach

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 3 łyżeczki soli peklowej
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób wykonania

  • Umytą szynkę pokroiłem kostkę o boku mniej więcej 3 cm. Boczek również pokroiłem w kostkę jednak drobniej.
  • Przekładam mięsa do miski. Wsypuję sól, rozgniecione w moździerzu ziele, jałowiec i kolendrę. Dodaję suchą żelatynę. Dosypuję czosnek i majeranek. Bardzo dokładnie wyrabiam masę rękami mieszając składniki ze sobą.
  • Miskę przykrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki.
  • Przygotowuję słoiki dokładnie je myjąc i należy je i wieczka dokładnie wyparzyć można np. wstawić do piekarnika na 20 min w temperaturze 120 stopni.
  • Do każdego słoika wkładam na dno 1 listek laurowy. Następnie wkładam w każdy słoik mięso dokładnie i dość mocno ubijając. Mięsa wkładam do słoika mniej więcej 3/4 objętości słoika.
  • Do każdego słoika wlewam 1-2 łyżki wody na wierzch.
  • Zakręcam dokładnie słoiki i wkładam je na do garnka w którym wcześniej na dnie ułożyłem ściereczkę. Zalewam wodą ok. 2 cm ponad wieczka słoików. Doprowadzam wodę do zagotowania i gotuję przez 30 min. pod przykryciem. Zmniejszam gaz do minimum i dalej pod przykryciem stoją sobie na gazie przez uwaga 5 godzin. No niestety musi się dokładnie wyparzyć. Woda nie powinna odparować jednak jeśli tak sie stanie i słoiki się odkryją uzupełniamy jej poziom wrzątkiem.
  • Odkrywam garnek i studzę słoiki w wodzie w której się gotowały. Wyjmuje, osuszam i wkładam w chłodne zacienione miejsce. Można przechowywać do 6 miesięcy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mięso w słoikach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ulkah

Dzień dobry. A na dłuższe przechowywanie nie przeprowadza Pani tyndalizacji-gotowanie co 24 godz. przez 3 dni?

Słodko Słodka

Uwielbiam takie mięcho w słoikach pod każdą postacią.

maria

Słoiki juz kupiłam. Będę robić w przyszłym tygodniu dokładnie wg tego przepisu robilam juz kilka razy z różnych przepisów, lubię próbować. Dziekuje za przepis.