w , , ,

Mięso w słoikach

To wybitnie przepis dla amatorów konserw, jednak bez posmaku puszki. Mięso w słoikach jest pyszne, do tego zawiera to co sami tam wsadzimy i wiemy dzięki temu, że nie przemielili tam Bóg wie czego. Nie ma konserwantów i dodatków smakowych jak i barwników. Wiem co jem w czystej postaci. Do tego smak możemy stworzyć dowolny i dodać ulubione zioła lub gatunki mięs jakie nam najbardziej odpowiadają. No i ta przepyszna galaretka – nie wiem mam jakiegoś bzika na jej punkcie, serio mogę ją jeść samą bez mięsa. Wracając do tematu, zawartość słoiczków jest warta polecenia i można je dość długo przechowywać przez to możemy sięgać po nie, kiedy tylko nabierzemy na nie ochotę. Polecam spróbować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 5 godz. 30 min.
Oczekiwanie: 1 d
Łącznie: 1 d 6 godz.
Ilość porcji – 12 słoików 300 ml
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Mięso w słoikach
Składniki:
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 3 łyżeczki soli peklowej
  • 10 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 6 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżki żelatyny
Sposób wykonania:
  • Umytą szynkę pokroiłem kostkę o boku mniej więcej 3 cm. Boczek również pokroiłem w kostkę jednak drobniej.
  • Przekładam mięsa do miski. Wsypuję sól, rozgniecione w moździerzu ziele, jałowiec i kolendrę. Dodaję suchą żelatynę. Dosypuję czosnek i majeranek. Bardzo dokładnie wyrabiam masę rękami mieszając składniki ze sobą.
  • Miskę przykrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki.
  • Przygotowuję słoiki dokładnie je myjąc i należy je i wieczka dokładnie wyparzyć można np. wstawić do piekarnika na 20 min w temperaturze 120 stopni.
  • Do każdego słoika wkładam na dno 1 listek laurowy. Następnie wkładam w każdy słoik mięso dokładnie i dość mocno ubijając. Mięsa wkładam do słoika mniej więcej 3/4 objętości słoika.
  • Do każdego słoika wlewam 1-2 łyżki wody na wierzch.
  • Zakręcam dokładnie słoiki i wkładam je na do garnka w którym wcześniej na dnie ułożyłem ściereczkę. Zalewam wodą ok. 2 cm ponad wieczka słoików. Doprowadzam wodę do zagotowania i gotuję przez 30 min. pod przykryciem. Zmniejszam gaz do minimum i dalej pod przykryciem stoją sobie na gazie przez uwaga 5 godzin. No niestety musi się dokładnie wyparzyć. Woda nie powinna odparować jednak jeśli tak sie stanie i słoiki się odkryją uzupełniamy jej poziom wrzątkiem.
  • Odkrywam garnek i studzę słoiki w wodzie w której się gotowały. Wyjmuje, osuszam i wkładam w chłodne zacienione miejsce. Można przechowywać do 6 miesięcy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mięso w słoikach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
3 dni temu

Uwielbiam takie mięcho w słoikach pod każdą postacią.

maria
maria
7 dni temu

Słoiki juz kupiłam. Będę robić w przyszłym tygodniu dokładnie wg tego przepisu robilam juz kilka razy z różnych przepisów, lubię próbować. Dziekuje za przepis.