Kosą po patelni Przepisy Grzyby Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

2 min. czytania
1
6
Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku. No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis sprawdzony przez moich Rodziców wykonywany od lat w moim rodzinnym domu. Jeśli szukacie dobrego przepisu na grzyby marynowane to koniecznie wypróbujcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 4 słoiczki
Przepis na:

Grzyby marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób wykonania:

  • Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki jeśli są duże. wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  • Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  • Gotujemy zalewę z wody octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 12
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    pasterka - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    pychota

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…