Grzyby marynowane

Kosą po patelni
Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku. No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis sprawdzony przez moich Rodziców wykonywany od lat w moim rodzinnym domu. Jeśli szukacie dobrego przepisu na grzyby marynowane to koniecznie wypróbujcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 4 słoiczki
Jak wykonać przepis na – Grzyby marynowane

Potrzebne składniki

  • 1 kg grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób wykonania

  • Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki jeśli są duże. wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  • Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  • Gotujemy zalewę z wody octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby marynowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pasterka

pychota