Kosą po patelni Przepisy Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

4

Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku. No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis sprawdzony przez moich Rodziców wykonywany od lat w moim rodzinnym domu. Jeśli szukacie dobrego przepisu na grzyby marynowane to koniecznie wypróbujcie.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 słoiczków

Składniki

  • 1 kg grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania

  1. Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki jeśli są duże. wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  2. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  3. Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  4. Gotujemy zalewę z wody octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/grzyby-marynowane/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…