Kosą po patelni Przepisy Grzyby Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

1 min. czytania
4
6
Uwielbiam grzyby marynowane w tej postaci. To chyba jedyny przeze mnie przyswajalny w 100% sposób spożywania grzybów. Może dlatego że nie czuć tak wyraźnie ich smaku. No co, nie każdy lubi grzyby. Przepis sprawdzony przez moich Rodziców wykonywany od lat w moim rodzinnym domu. Jeśli szukacie dobrego przepisu na grzyby marynowane to koniecznie wypróbujcie.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe

Sposób wykonania:

  • Umyte i oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki jeśli są duże. wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.
  • Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  • Gotujemy zalewę z wody octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…