w , ,

Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej to zupełnie coś innego niż zwykłe tradycyjne marynowane grzyby. Super się sprawdza np. do smażonych kani, ale z powodzeniem można ją stosować do każdych grzybów. Dodatek pomidorów i papryki świetnie podnosi smak i dlatego mamy w słoiczkach ten czerwony kolor. Ta zalewa nadaje się również do marynowania lekko podgotowanych grzybów bez panierowania i smażenia. Wypróbujcie i dajcie znać jak smakują. Dla mnie super!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 2 słoiki
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Potrzebne składniki

  • 15 średnich kani (lub innych grzybów – trzeba wtedy dopasować ilość)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia)

Zalewa słodko-kwaśna

  • 500 ml wody
  • 18 łyżek octu
  • 17 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 średnie cebule

Sposób wykonania

  • Zaczynam od grzybów, oczyszczam i myję. Zostawiam je na chwilę by woda odciekła.
  • Obtaczam kapelusze w jajku i bułce i smażę na patelni z rozgrzanym olejem, do uzyskania złotej barwy. Całe się później do słoików nie zmieszczą, więc po usmażeniu kroję je na kawałki, tak by swobodnie wchodziły do słoików.
  • Cebulę obieram i kroję w piórka. Zalewam dokładnie całą wrzątkiem, tak by zmiękła i odcedzam.
  • Słoiki (ok. 1 l.) przed użyciem wyparzam. Układam w nich kanie, przekładając warstwami cebulą.
  • Zagotowuję wodę z octem i cukrem, dodaję paprykę, koncentrat i sos sojowy i gotuje 2 min.
  • Gorącą zalewę wlewam do słoików i szczelnie zamykam. Odwracam słoiki do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
Jeśli nie chcecie robić smażonych grzybów wystarczy świeże, oczyszczone grzyby podgotować w osolonej wodzie przez 5  min. pod koniec gotowania dodając szczyptę kwasku cytrynowego. Zalewę przygotujemy tak samo. 
Jeśli lubicie ostrą wersję możecie dodać 1 pokrojona drobno papryczkę chilli do zalewy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna

Zrobione,teraz się przegryzają w słoikach.Jak wysłać zdjęcia?Pozdrawiam

Myśli Potarganej

Ile to można z grzybów wymyślić…

Sikorkowe Pasje

Pychotka. 🙂 Na przyszły rok skorzystamy z przepisu, bo grzybki to pychotka.