Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Kosą po patelni 15 października 2019
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej to zupełnie coś innego niż zwykłe tradycyjne marynowane grzyby. Super się sprawdza np. do smażonych kani, ale z powodzeniem można ją stosować do każdych grzybów. Dodatek pomidorów i papryki świetnie podnosi smak i dlatego mamy w słoiczkach ten czerwony kolor. Ta zalewa nadaje się również do marynowania lekko podgotowanych grzybów bez panierowania i smażenia. Wypróbujcie i dajcie znać jak smakują. Dla mnie super!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 2 słoiki
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Potrzebne składniki

  • 15 średnich kani (lub innych grzybów – trzeba wtedy dopasować ilość)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia)

Zalewa słodko-kwaśna

  • 500 ml wody
  • 18 łyżek octu
  • 17 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 średnie cebule

Sposób wykonania

  • Zaczynam od grzybów, oczyszczam i myję. Zostawiam je na chwilę by woda odciekła.
  • Obtaczam kapelusze w jajku i bułce i smażę na patelni z rozgrzanym olejem, do uzyskania złotej barwy. Całe się później do słoików nie zmieszczą, więc po usmażeniu kroję je na kawałki, tak by swobodnie wchodziły do słoików.
  • Cebulę obieram i kroję w piórka. Zalewam dokładnie całą wrzątkiem, tak by zmiękła i odcedzam.
  • Słoiki (ok. 1 l.) przed użyciem wyparzam. Układam w nich kanie, przekładając warstwami cebulą.
  • Zagotowuję wodę z octem i cukrem, dodaję paprykę, koncentrat i sos sojowy i gotuje 2 min.
  • Gorącą zalewę wlewam do słoików i szczelnie zamykam. Odwracam słoiki do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
Jeśli nie chcecie robić smażonych grzybów wystarczy świeże, oczyszczone grzyby podgotować w osolonej wodzie przez 5  min. pod koniec gotowania dodając szczyptę kwasku cytrynowego. Zalewę przygotujemy tak samo. 
Jeśli lubicie ostrą wersję możecie dodać 1 pokrojona drobno papryczkę chilli do zalewy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Tagi grzyby, marynowane, ocet, papryka, pomidory, słodko-kwaśna, smażone, zalewa
Kosą po patelni 15 października 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Panierowane kapelusze borowików – w sam raz do buły na 2 śniadanie
Następny wpis Czym się różni pościel satynowa od bawełnianej Czym się różni pościel satynowa od bawełnianej? Porównanie
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
18 października 2020 23:19

Zrobione,teraz się przegryzają w słoikach.Jak wysłać zdjęcia?Pozdrawiam

1
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
28 października 2019 15:04

Ile to można z grzybów wymyślić…

1
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
22 października 2019 19:10

Pychotka. 🙂 Na przyszły rok skorzystamy z przepisu, bo grzybki to pychotka.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Sikorkowe Pasje
23 października 2019 14:15

grzybki jeszcze są nie ma co czekać 🙂

0
Odpowiedz

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Shakshuka – pyszne śniadanie

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?