Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej to zupełnie coś innego niż zwykłe tradycyjne marynowane grzyby. Super się sprawdza np. do smażonych kani, ale z powodzeniem można ją stosować do każdych grzybów. Dodatek pomidorów i papryki świetnie podnosi smak i dlatego mamy w słoiczkach ten czerwony kolor. Ta zalewa nadaje się również do marynowania lekko podgotowanych grzybów bez panierowania i smażenia. Wypróbujcie i dajcie znać jak smakują. Dla mnie super!
Jak wykonać przepis na – Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Potrzebne składniki
- 15 średnich kani (lub innych grzybów – trzeba wtedy dopasować ilość)
- 4 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej (do smażenia)
Zalewa słodko-kwaśna
- 500 ml wody
- 18 łyżek octu
- 17 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 średnie cebule
Sposób wykonania
- Zaczynam od grzybów, oczyszczam i myję. Zostawiam je na chwilę by woda odciekła.
- Obtaczam kapelusze w jajku i bułce i smażę na patelni z rozgrzanym olejem, do uzyskania złotej barwy. Całe się później do słoików nie zmieszczą, więc po usmażeniu kroję je na kawałki, tak by swobodnie wchodziły do słoików.
- Cebulę obieram i kroję w piórka. Zalewam dokładnie całą wrzątkiem, tak by zmiękła i odcedzam.
- Słoiki (ok. 1 l.) przed użyciem wyparzam. Układam w nich kanie, przekładając warstwami cebulą.
- Zagotowuję wodę z octem i cukrem, dodaję paprykę, koncentrat i sos sojowy i gotuje 2 min.
- Gorącą zalewę wlewam do słoików i szczelnie zamykam. Odwracam słoiki do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
Jeśli nie chcecie robić smażonych grzybów wystarczy świeże, oczyszczone grzyby podgotować w osolonej wodzie przez 5 min. pod koniec gotowania dodając szczyptę kwasku cytrynowego. Zalewę przygotujemy tak samo.
Jeśli lubicie ostrą wersję możecie dodać 1 pokrojona drobno papryczkę chilli do zalewy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Zrobione,teraz się przegryzają w słoikach.Jak wysłać zdjęcia?Pozdrawiam
Ile to można z grzybów wymyślić…
Pychotka. 🙂 Na przyszły rok skorzystamy z przepisu, bo grzybki to pychotka.
grzybki jeszcze są nie ma co czekać 🙂