Potrzebne składniki
- 15 średnich kani (lub innych grzybów – trzeba wtedy dopasować ilość)
- 4 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej (do smażenia)
Zalewa słodko-kwaśna
- 500 ml wody
- 18 łyżek octu
- 17 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 średnie cebule
Sposób wykonania
- Zaczynam od grzybów, oczyszczam i myję. Zostawiam je na chwilę by woda odciekła.
- Obtaczam kapelusze w jajku i bułce i smażę na patelni z rozgrzanym olejem, do uzyskania złotej barwy. Całe się później do słoików nie zmieszczą, więc po usmażeniu kroję je na kawałki, tak by swobodnie wchodziły do słoików.
- Cebulę obieram i kroję w piórka. Zalewam dokładnie całą wrzątkiem, tak by zmiękła i odcedzam.
- Słoiki (ok. 1 l.) przed użyciem wyparzam. Układam w nich kanie, przekładając warstwami cebulą.
- Zagotowuję wodę z octem i cukrem, dodaję paprykę, koncentrat i sos sojowy i gotuje 2 min.
- Gorącą zalewę wlewam do słoików i szczelnie zamykam. Odwracam słoiki do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zrobione,teraz się przegryzają w słoikach.Jak wysłać zdjęcia?Pozdrawiam
Ile to można z grzybów wymyślić…
Pychotka. 🙂 Na przyszły rok skorzystamy z przepisu, bo grzybki to pychotka.
grzybki jeszcze są nie ma co czekać 🙂