Kosą po patelni Przepisy Grzyby Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

6 min. czytania
3
2
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej to zupełnie coś innego niż zwykłe tradycyjne marynowane grzyby. Super się sprawdza np. do smażonych kani, ale z powodzeniem można ją stosować do każdych grzybów. Dodatek pomidorów i papryki świetnie podnosi smak i dlatego mamy w słoiczkach ten czerwony kolor. Ta zalewa nadaje się również do marynowania lekko podgotowanych grzybów bez panierowania i smażenia. Wypróbujcie i dajcie znać jak smakują. Dla mnie super!
Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 2 słoiki
Jak wykonać przepis na – Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Składniki:
  • 15 średnich kani (lub innych grzybów – trzeba wtedy dopasować ilość)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia)

Zalewa słodko-kwaśna

  • 500 ml wody
  • 18 łyżek octu
  • 17 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 średnie cebule
Sposób wykonania:
  • Zaczynam od grzybów, oczyszczam i myję. Zostawiam je na chwilę by woda odciekła.
  • Obtaczam kapelusze w jajku i bułce i smażę na patelni z rozgrzanym olejem, do uzyskania złotej barwy. Całe się później do słoików nie zmieszczą, więc po usmażeniu kroję je na kawałki, tak by swobodnie wchodziły do słoików.
  • Cebulę obieram i kroję w piórka. Zalewam dokładnie całą wrzątkiem, tak by zmiękła i odcedzam.
  • Słoiki (ok. 1 l.) przed użyciem wyparzam. Układam w nich kanie, przekładając warstwami cebulą.
  • Zagotowuję wodę z octem i cukrem, dodaję paprykę, koncentrat i sos sojowy i gotuje 2 min.
  • Gorącą zalewę wlewam do słoików i szczelnie zamykam. Odwracam słoiki do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
Uwagi dodatkowe
Jeśli nie chcecie robić smażonych grzybów wystarczy świeże, oczyszczone grzyby podgotować w osolonej wodzie przez 5  min. pod koniec gotowania dodając szczyptę kwasku cytrynowego. Zalewę przygotujemy tak samo. 
Jeśli lubicie ostrą wersję możecie dodać 1 pokrojona drobno papryczkę chilli do zalewy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzyby smażone, marynowane w zalewie słodko-kwaśnej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 5
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

3
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Myśli PotarganejKosą po patelniSikorkowe Pasje Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Ile to można z grzybów wymyślić…

Sikorkowe Pasje
Gość

Pychotka. 🙂 Na przyszły rok skorzystamy z przepisu, bo grzybki to pychotka.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite