Kosą po patelni Przepisy Wekowane ogórki na mizerię

Wekowane ogórki na mizerię

1 min. czytania
0
2
Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie - uwierzcie wekowane ogórki na mizerię smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Dodatek czosnku jest chyba tylko w celu antyseptycznym bo jest prawie niewyczuwalny. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe. Mało pracy i naprawdę warto, To też świetny sposób na wykorzystanie dużych i grubych ogórków jeśli nam sporo takich zostanie z robienia ogórków konserwowych.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 30 g soli
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki octu
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Sposób wykonania:

  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  • Wkładamy ogórki do słoików.
  • Z pozostałych składników robimy zalewę, zagotowując wszystkie pozostałe składniki.
  • Gorącym płynem zalewamy ogórki i pasteryzujemy 20 minut.
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
  • Syrop cytrynowy

    Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy wł…
  • Opieńki w oleju

    Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzu…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…