Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie – uwierzcie wekowane ogórki na mizerię smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Dodatek czosnku jest chyba tylko w celu antyseptycznym bo jest prawie niewyczuwalny. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe. Mało pracy i naprawdę warto, To też świetny sposób na wykorzystanie dużych i grubych ogórków jeśli nam sporo takich zostanie z robienia ogórków konserwowych, tak więc nie tylko pyszne ale i praktyczne rozwiązanie. Po otwarciu smakują zupełnie jak świeże dopiero co pokrojone, warto więc spróbować i zrobić parę słoiczków.
Jak wykonać przepis na – Wekowane ogórki na mizerięPotrzebne składniki
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki wody
- 30 g soli
- 30 g cukru
- 3 łyżki octu
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Sposób wykonania
- Ogórki myję, obieram i kroję na cieniutkie plasterki, zupełnie jak na mizerię. Można użyć szatkownicy pójdzie szybciej i będą ładne równe.
- Wkładam ogórki do słoików, mniej więcej do 4/5 objętości.
- Z pozostałych składników robię zalewę. Zagotowuję wszystkie wodę z octem, czosnkiem i przyprawami w garnku, co jakiś czas mieszając tak by wszystko się połączyło i rozpuściło.
- Gorącą zalewę wlewam do słoików tak by przykryć ogórki i pasteryzuję we wrzątku przez 20 minut. Słoiki wyjmuję i studzę na ściereczce odwrócone do góry dnem. Chowam w ciemne miejsce i tak przechowuję nawet do wczesnej wiosny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wekowane ogórki na mizerię wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Świetny patent, nigdy tak nie robiłam, człowiek to się jednak uczy całe życie 🙂