Kosą po patelni Przepisy Wekowane ogórki na mizerię

Wekowane ogórki na mizerię

4 minuty czytania

Gruntowe ogórki przechowane na mizerię w zimie? Czemu nie - uwierzcie wekowane ogórki na mizerię smakują o niebo lepiej niż te kupowane w zimie. Dodatek czosnku jest chyba tylko w celu antyseptycznym bo jest prawie niewyczuwalny. Wyjmujemy dodajemy śmietanę i gotowe. Mało pracy i naprawdę warto, To też świetny sposób na wykorzystanie dużych i grubych ogórków jeśli nam sporo takich zostanie z robienia ogórków konserwowych.

Wekowane ogórki na mizerię

Wielkość porcji 5 słoiczków 400 ml

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 30 g soli
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki octu
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Sposób wykonania:

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Wkładamy ogórki do słoików.
  3. Z pozostałych składników robimy zalewę, zagotowując wszystkie pozostałe składniki.
  4. Gorącym płynem zalewamy ogórki i pasteryzujemy 20 minut.
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
  • Syrop cytrynowy

    Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy wł…
  • Opieńki w oleju

    Obiecuje to już ostatnie grzyby w tym roku w słoiczkach. Opieńki w oleju postanowiłem wrzu…