Potrzebne składniki
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki wody
- 30 g soli
- 30 g cukru
- 3 łyżki octu
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Sposób wykonania
- Ogórki myję, obieram i kroję na cieniutkie plasterki, zupełnie jak na mizerię. Można użyć szatkownicy pójdzie szybciej i będą ładne równe.
- Wkładam ogórki do słoików, mniej więcej do 4/5 objętości.
- Z pozostałych składników robię zalewę. Zagotowuję wszystkie wodę z octem, czosnkiem i przyprawami w garnku, co jakiś czas mieszając tak by wszystko się połączyło i rozpuściło.
- Gorącą zalewę wlewam do słoików tak by przykryć ogórki i pasteryzuję we wrzątku przez 20 minut. Słoiki wyjmuję i studzę na ściereczce odwrócone do góry dnem. Chowam w ciemne miejsce i tak przechowuję nawet do wczesnej wiosny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wekowane ogórki na mizerię wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Świetny patent, nigdy tak nie robiłam, człowiek to się jednak uczy całe życie 🙂