Tak, można nutelkę zrobić samemu w domku i nie wymaga to wiele zachodu, a krem czekoladowo-orzechowy do kanapek, w którym wiecie dokładnie co jest i przed chwilą go zrobiliście, jest o wiele pyszniejszy. Idealnie sprawdza się również do ciast i deserów. Wiem, rozpusta i rozpasanie straszne, dietoholicy pewnie maja już skręt kiszek na sam widok. Jednak to odrobina mała szczęścia w słoiczku. Nie mówcie, że coś takiego nie ratuje, przed wylewem łez w smutne dni. Można przechowywać w lodówce, zamknięte przez kilka dni. Po otwarciu raczej zjeść dość szybko z czym chyba nie będzie problemu, znika w mgnieniu oka.
Jak wykonać przepis na - Krem czekoladowo-orzechowyPotrzebne składniki
- 60 g orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g cukru pudru
- 70 g masła
- 120 ml mleka
Sposób wykonania
- Czekoladę kroimy drobno.
- Orzechy najlepiej zmielić blenderem lub robotem kuchennym, ja akurat wykorzystuję stary młynek do kawy do takich rzeczy. Jeśli chcemy by były wyczuwalne w kremie to odkładamy część i siekamy nożem.
- Masło w temperaturze pokojowej również kroimy na kawałki.
- Do garnka wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i delikatnie podgrzewamy do 50-55 stopni, aż do rozpuszczenia się masła i połączenia się składników (ok. 5 min), Trzeba uważać by nie przekroczyć 60 stopni, więc odstawiamy jak jest za duża temperatura i cały czas mieszamy.
- Przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i studzimy. Krem gęstnieje podczas studzenia więc nie przejmujemy się tym, że początkowo jest dość płynny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krem czekoladowo-orzechowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
ale kusisz