Potrzebne składniki
- 60 g orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g cukru pudru
- 70 g masła
- 120 ml mleka
Sposób wykonania
- Czekoladę kroimy drobno.
- Orzechy najlepiej zmielić blenderem lub robotem kuchennym, ja akurat wykorzystuję stary młynek do kawy do takich rzeczy. Jeśli chcemy by były wyczuwalne w kremie to odkładamy część i siekamy nożem.
- Masło w temperaturze pokojowej również kroimy na kawałki.
- Do garnka wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i delikatnie podgrzewamy do 50-55 stopni, aż do rozpuszczenia się masła i połączenia się składników (ok. 5 min), Trzeba uważać by nie przekroczyć 60 stopni, więc odstawiamy jak jest za duża temperatura i cały czas mieszamy.
- Przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i studzimy. Krem gęstnieje podczas studzenia więc nie przejmujemy się tym, że początkowo jest dość płynny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krem czekoladowo-orzechowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
ale kusisz