Krem czekoladowo-orzechowy do kanapek

5 min. czytania
1
0
Tak, można nutelkę zrobić samemu w domku i nie wymaga to wiele zachodu, a krem czekoladowo-orzechowy do kanapek, w którym wiecie dokładnie co jest i przed chwilą go zrobiliście, jest o wiele pyszniejszy. Idealnie sprawdza się również do ciast i deserów. Wiem, rozpusta i rozpasanie straszne, dietoholicy pewnie maja już skręt kiszek na sam widok. Jednak to odrobina mała szczęścia w słoiczku. Nie mówcie, że coś takiego nie ratuje, przed wylewem łez w smutne dni. Można przechowywać w lodówce, zamknięte przez kilka dni. Po otwarciu raczej zjeść dość szybko z czym chyba nie będzie problemu, znika w mgnieniu oka.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Jak wykonać przepis na - Krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
  • 60 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 120 ml mleka
Sposób wykonania:
  • Czekoladę kroimy drobno.
  • Orzechy najlepiej zmielić blenderem lub robotem kuchennym, ja akurat wykorzystuję stary młynek do kawy do takich rzeczy. Jeśli chcemy by były wyczuwalne w kremie to odkładamy część i siekamy nożem.
  • Masło w temperaturze pokojowej również kroimy na kawałki.
  • Do garnka wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i delikatnie podgrzewamy do 50-55 stopni, aż do rozpuszczenia się masła i połączenia się składników (ok. 5 min), Trzeba uważać by nie przekroczyć 60 stopni, więc odstawiamy jak jest za duża temperatura i cały czas mieszamy.
  • Przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i studzimy. Krem gęstnieje podczas studzenia więc nie przejmujemy się tym, że początkowo jest dość płynny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Krem czekoladowo-orzechowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 17
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    22
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
issa
1 rok temu

ale kusisz

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Chlebek turecki, czyli żulik

    Chlebek turecki to rodzaj słodkawego chleba drożdżowego z rodzynkami. Kawa zbożowa i melas…
  • Kopiec kreta z bitą śmietaną

    Wykonanie tego ciasta samemu, jest niezwykle proste. Ciasto jest mocno czekoladowe i pyszn…
  • Tort kostka z bitą śmietaną

    Efekt kostka na torcie uzyskuje się naprawdę w banalny sposób. Trochę wycinania i składani…