Potrzebne składniki
- 2 kg truskawek
- 750 g cukru
- 2 żelfixy
- 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania
- Truskawki dokładnie umyłem i usunąłem szypułki.
- Oczyszczone owoce przełożyłem do garnka, zasypałem żelfixem i delikatnie, dokładnie wymieszałem.
- Podgrzewałem mieszając do zagotowania, a następnie zostawiłem na ogniu jeszcze około 1 min.
- Dosypałem cukier i gotowałem kolejne 2 min. mieszając, co jakiś czas.
- Odstawiłem garnek z ognia, dodałem kwasek cytrynowy i wymieszałem delikatnie do zaniku piany.
- Gorącą masę truskawkową wlałem do wyparzonych słoiczków, zakręciłem i postawiłem do góry dnem, po wystudzeniu obróciłem i sprawdziłem czy nakrętki na słoiczkach są wklęsłe i wszystkie się dobrze pozamykały.
- Z tej porcji wychodzi 7 słoiczków 200 g. Należy je przechowywać w zacienionym miejscu. Mogą stać spokojnie nawet kilka miesięcy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem truskawkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A o właściwościach truskawek i o tym czemu warto robić takie dżemy przeczytasz tutaj: Truskawki – uśmiech lata
Medal za to zdjęcie, jest tak apetyczne, że żaden opis nie potrzebny 😉
Dziękuję za szybką odpowiedż…
do dżemiku truskawkowego ,tak mało kwasku ? To prawie szczypta ,czy tak….
tak tylko tyle, to tylko w zasadzie dla koloru by podtrzymać