w ,

Dżem truskawkowy z całymi owocami

Lato zamknięte w słoiczkach



W tym roku ceny truskawek nie zachęcają do produkcji przetworów, ale może się skusicie na dżem truskawkowy z całymi owocami? Jak się znajdzie w słoiczku całą truskawkę zawsze jest przyjemniej więc czemu nie dać całych owoców do słoiczka? Sama radość potem przy jedzeniu. Dżem jest w sam raz słodki i świetnie się nadaje później do wcinania np. na kanapkach, ale również doskonale się sprawdza w ciastach. Ja o wiele bardziej lubię taką formę, niż papkę truskawkową w słoiczku.
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 7 słoiczków
Jak wykonać przepis na – Dżem truskawkowy

Potrzebne składniki

  • 2 kg truskawek
  • 750 g cukru
  • 2 żelfixy
  • 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania

  • Truskawki dokładnie umyłem i usunąłem szypułki.
  • Oczyszczone owoce przełożyłem do garnka, zasypałem żelfixem i delikatnie, dokładnie wymieszałem.
  • Podgrzewałem mieszając do zagotowania, a następnie zostawiłem na ogniu jeszcze około 1 min.
  • Dosypałem cukier i gotowałem kolejne 2 min. mieszając, co jakiś czas.
  • Odstawiłem garnek z ognia, dodałem kwasek cytrynowy i wymieszałem delikatnie do zaniku piany.
  • Gorącą masę truskawkową wlałem do wyparzonych słoiczków, zakręciłem i postawiłem do góry dnem, po wystudzeniu obróciłem i sprawdziłem czy nakrętki na słoiczkach są wklęsłe i wszystkie się dobrze pozamykały.
  • Z tej porcji wychodzi 7 słoiczków 200 g. Należy je przechowywać w zacienionym miejscu. Mogą stać spokojnie nawet kilka miesięcy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem truskawkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

A o właściwościach truskawek i o tym czemu warto robić takie dżemy przeczytasz tutaj: Truskawki – uśmiech lata

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Medal za to zdjęcie, jest tak apetyczne, że żaden opis nie potrzebny 😉

Krystyna Krejner
Krystyna Krejner
3 lat temu

Dziękuję za szybką odpowiedż…

Krystyna Krejner
Krystyna Krejner
3 lat temu

do dżemiku truskawkowego ,tak mało kwasku ? To prawie szczypta ,czy tak….

Kosą po patelni
3 lat temu
Odpowiedz  Krystyna Krejner

tak tylko tyle, to tylko w zasadzie dla koloru by podtrzymać