Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Dżem truskawkowy z całymi owocami

Kosą po patelni 9 czerwca 2020
W tym roku ceny truskawek nie zachęcają do produkcji przetworów, ale może się skusicie na dżem truskawkowy z całymi owocami? Jak się znajdzie w słoiczku całą truskawkę zawsze jest przyjemniej więc czemu nie dać całych owoców do słoiczka? Sama radość potem przy jedzeniu. Dżem jest w sam raz słodki i świetnie się nadaje później do wcinania np. na kanapkach, ale również doskonale się sprawdza w ciastach. Ja o wiele bardziej lubię taką formę, niż papkę truskawkową w słoiczku.
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 7 słoiczków
Jak wykonać przepis na – Dżem truskawkowy

Potrzebne składniki

  • 2 kg truskawek
  • 750 g cukru
  • 2 żelfixy
  • 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania

  • Truskawki dokładnie umyłem i usunąłem szypułki.
  • Oczyszczone owoce przełożyłem do garnka, zasypałem żelfixem i delikatnie, dokładnie wymieszałem.
  • Podgrzewałem mieszając do zagotowania, a następnie zostawiłem na ogniu jeszcze około 1 min.
  • Dosypałem cukier i gotowałem kolejne 2 min. mieszając, co jakiś czas.
  • Odstawiłem garnek z ognia, dodałem kwasek cytrynowy i wymieszałem delikatnie do zaniku piany.
  • Gorącą masę truskawkową wlałem do wyparzonych słoiczków, zakręciłem i postawiłem do góry dnem, po wystudzeniu obróciłem i sprawdziłem czy nakrętki na słoiczkach są wklęsłe i wszystkie się dobrze pozamykały.
  • Z tej porcji wychodzi 7 słoiczków 200 g. Należy je przechowywać w zacienionym miejscu. Mogą stać spokojnie nawet kilka miesięcy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem truskawkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

A o właściwościach truskawek i o tym czemu warto robić takie dżemy przeczytasz tutaj: Truskawki – uśmiech lata

Tagi całe, do ciast, do deserów, dżem, na zimę, owoce, przetwory, truskawki
Kosą po patelni 9 czerwca 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Nasza klasa – Jacek Kaczmarski – cover
Następny wpis Pizza chlebowa z patelni
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
10 czerwca 2020 14:35

Medal za to zdjęcie, jest tak apetyczne, że żaden opis nie potrzebny 😉

1
Odpowiedz
Krystyna Krejner
Krystyna Krejner
23 czerwca 2017 21:41

Dziękuję za szybką odpowiedż…

0
Odpowiedz
Krystyna Krejner
Krystyna Krejner
23 czerwca 2017 21:01

do dżemiku truskawkowego ,tak mało kwasku ? To prawie szczypta ,czy tak….

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Krystyna Krejner
23 czerwca 2017 21:27

tak tylko tyle, to tylko w zasadzie dla koloru by podtrzymać

0
Odpowiedz

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?