Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Kosą po patelni
Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach. Konserwowe na bazie zalewy z octu, cukru i przypraw. Proste do wykonania i można je jeść już po 2 dniach od zrobienia. Po pasteryzacji spokojnie wytrzymają kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wystarczy otworzyć i zajadać kładąc je bezpośrednio na kanapki. Ułatwia to pokrojenie ich przed zapakowaniem do słoików w plastry. Nie sa jakieś super ostre więc bez obaw. Wychodzi z tego przepisu 5 słoiczków po 720 ml każdy. Potrzebować będziecie koło 1,8-2 kg ogórków gruntowych. Możecie wybierać do tego przepisu spokojnie te grubaski i tak je pokroimy.
A Wy jakie ogórki lubicie – kiszone, konserwowe, czy takie smakowe? Dajcie znać w komentarzu.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Pasteryzacja: 20 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 5 słoików po 720 ml
Jak wykonać przepis na – Ogórki curry w słoikach na zimę

Potrzebne składniki

  • 1,8-2 kg ogórków gruntowych
  • 180 ml octu spirytusowego
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów
  • 2 płaskie łyżki mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 15-20 ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 litr wody

Sposób wykonania

  • Ogórki porządnie umyłem i oczyściłem. Następnie pokroiłem je na 2-3 milimetrowe plastry wzdłuż ogórków.
  • Na dno wyparzonych wcześniej słoiczków włożyłem po kilka piórek pokrojonej cebuli, 2 szczypty ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i upchałem w każdym z nich pokrojone ogórki. Upychałem pionowo wtedy więcej się mieści i ładniej wyglądają.
  • Do garnka wlałem wodę, ocet, wsypałem cukier i przyprawę curry. Całość mieszając co jakiś czas zagotowałem, zmniejszyłem ogień i potrzymałem na ogniu jeszcze 5 min.
  • Gorącą zalewę rozlałem do słoików praktycznie wypełniając je do dolnej części gwintu.
  • Słoiki porządnie zakręciłem i wstawiłem do garnka na ułożonej na dnie szmatce. Zalałem wodą do 3/5 wysokości słoików i zagotowałem. Po zagotowaniu znów zmniejszam ogień i powoli gotuję 10 min.
  • Wyjmuję ogórki na szmatkę by wystygły i wstawiam do ciemnego chłodnego miejsca.
Po pasteryzacji sprawdź czy wszystkie słoiki z ogórkami się zassały – jak nie to otwórz ten słoiczek za 2 -3 dni i zajadaj.
Możesz użyć do krojenia ogórków krajalnicy – będą wszystkie plastry równe i ładne.
Pamiętaj używać najlepiej nowych zakrętek – lepiej trzymają.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki curry w słoikach na zimę wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze