Kosą po patelni Przepisy Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Syrop cytrynowy z nutą imbiru

1 min. czytania
0
0
Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Syrop cytrynowy

Składniki:

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób wykonania:

  • Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  • Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  • Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  • Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  • Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…