Kosą po patelni Przepisy Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Syrop cytrynowy z nutą imbiru

0

Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.

Syrop cytrynowy

Syrop cytrynowy

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3 małe słoiczki

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  2. Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  3. Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  4. Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  5. Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  6. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/syrop-cytrynowy-z-nuta-imbiru/
   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

  • Brzoskwinie w syropie

    Brzoskwinie, woda, cukier, kwasek cytrynowy, kilka minut i mamy własne brzoskwinie w syrop…
  • Chutney ze śliwek (Renkloda Ulena)

    Ja to nazywam powidła do mięs, czyli chutney śliwkowy. Lekko ostre, lekko słodkie, lekko k…
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

    Pyszny, przygotowany w prosty sposób w domu, kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Marchew, papr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…