Kosą po patelni Przepisy Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Syrop cytrynowy z nutą imbiru

4 minuty czytania
0
1,012

Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.

Syrop cytrynowy

Wielkość porcji 3 małe słoiczki

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób wykonania:

  1. Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  2. Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  3. Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  4. Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  5. Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  6. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…