Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Kosą po patelni

Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Syrop cytrynowy

Potrzebne składniki

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób wykonania

  • Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  • Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  • Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  • Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  • Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:


   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze