Kosą po patelni Przepisy Syrop cytrynowy z nutą imbiru

Syrop cytrynowy z nutą imbiru

0

Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.

Syrop cytrynowy

Wielkość porcji 3 małe słoiczki

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób wykonania:

  1. Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  2. Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  3. Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  4. Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  5. Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  6. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

  • Flaczki z pieczarek

    Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

    Grzybowa a'la flaki czyli flaczki z pieczarek. Ani to grzybowa, ani flaki - ale pyszna zup…
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Syrop cytrynowy

    Ponieważ źle się coś czuję, to czas na coś co stanowi bombę witaminową. Syrop cytrynowy wł…