w ,

Syrop cytrynowy z nutą imbiru



Mocno skondensowana bomba cytrynowa czyli cytryny zamknięte w słoiczkach. Idealne do herbaty, jako aromat do ciast i dodatek do wielu dań. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę i mamy aromatyczny napój cytrynowy. Doskonałe również na przeziębienia jako źródło witaminy C.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Syrop cytrynowy

Potrzebne składniki

  • 1 kg cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób wykonania

  • Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  • Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
  • Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
  • Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
  • Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  • Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.


   Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze