Potrzebne składniki
- 1 kg cytryn
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Sposób wykonania
- Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
- Z połowy cytryn wycisnąć sok i wlać do garnka
- Drugą połowę pokroić w cienkie plasterki i wyjąć ziarenka.
- Cukier wsypać do soku dodać imbir i gotować aż trochę zgęstnieje
- Dodać cytryny i gotować 25 min. od czasu do czasu delikatnie mieszając.
- Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop cytrynowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Przepis i zdjęcie od Rodziców – dziękuję