Potrzebne składniki
- 1 kg czereśni
- 150 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania
- Czereśnie dokładnie umyłem i pozbawiłem pestek.
- Zaspałem je w garnku cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, imbirem i cynamonem i dokładnie wymieszałem tak by cukier oblepił czereśnie. Zostawiłem je by puściły sok na około godzinę.
- Garnek wstawiłem na kuchenkę i doprowadziłem płyn do wrzenia, następnie zredukowałem grzanie i smażyłem czereśnie co jakiś czas mieszając do zgęstnienia. Nie przesadzajcie ze smażeniem płyn ma się lekko zacząć ciągnąć, a nie róbcie z tego syropu bo jak sie ostudzi to zrobią wam się z tego landrynki.
- Pod koniec gotowania dodałem sok z cytryny i wymieszałem.
- Można przełożyć gorąca konfiturę do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. Jeśli jednak chcecie by słoiczki postały dłużej, warto je pasteryzować gotując koło 10 min. we wrzątku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Konfitura z czereśni z nutą imbiru i cynamonu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Mnie zachwyciła!