w ,

Konfitura z czereśni z nutą imbiru i cynamonu

Przepyszna konfitura z czereśni z nuta imbiru i cynamonu oraz wanilii. Bardzo owocowa,, bardzo prosta do zrobienia i o wyrazistym i interesującym charakterze. Świetny sposób na zachowanie tego pysznego owocu na zimę. Raczej u mnie znika zanim czereśnie się skończą i trzeba robić druga partię, a czasem i trzecią, by coś na zimę zostało. Ale warto zrobić i w chłodne zimowe wieczory osłodzić sobie życie, otwierając taki słoiczek pełen lata.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 2 małe słoiczki
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Konfitura z czereśni z nutą imbiru i cynamonu
Składniki:
  • 1 kg czereśni
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
  • Czereśnie dokładnie umyłem i pozbawiłem pestek.
  • Zaspałem je w garnku cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, imbirem i cynamonem i dokładnie wymieszałem tak by cukier oblepił czereśnie. Zostawiłem je by puściły sok na około godzinę.
  • Garnek wstawiłem na kuchenkę i doprowadziłem płyn do wrzenia, następnie zredukowałem grzanie i smażyłem czereśnie co jakiś czas mieszając do zgęstnienia. Nie przesadzajcie ze smażeniem płyn ma się lekko zacząć ciągnąć, a nie róbcie z tego syropu bo jak sie ostudzi to zrobią wam się z tego landrynki.
  • Pod koniec gotowania dodałem sok z cytryny i wymieszałem.
  • Można przełożyć gorąca konfiturę do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. Jeśli jednak chcecie by słoiczki postały dłużej, warto je pasteryzować gotując koło 10 min. we wrzątku.
Uwaga – jeśli zapomnicie o konfiturze w garnku i się Wam zrobią z tego karmelki to dolejcie trochę wody i wymieszajcie dokładnie. Chociaż powiem Wam, że w formie cukierków też smakuje super… wiem bo zapomniałem 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Konfitura z czereśni z nutą imbiru i cynamonu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
1 miesiąc temu

Mnie zachwyciła!