Dżem morelowy – do ciast i na kanapki

4 min. czytania
4
0
Śliwki nam w tym roku obrodziły. Taki dżem morelowy w słoiczkach, przygotowany na zimę, to idealny dodatek do ciast, deserów, naleśników i kanapek. O wiele smaczniejszy niż te kupione w sklepie, a i zdrowszy, bo wiesz co tam sypiesz i do tego jeśli jeszcze z własnych owoców to mmmm… Nie ma z tym za wiele roboty, wbrew powszechnej opinii. Chwila i gotowe, a potem sobie leży i czeka, aż sobie przypomnisz, że przecież zrobiony leży na półce w spiżarni.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 5 słoiczków po 2550 ml
Jak wykonać przepis na – Dżem morelowy
Składniki:
  • 2 kg moreli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg cukru
Sposób wykonania:
  • Morele umyłem dokładnie i pozbawiłem pestek.
  • Wrzuciłem je do garnka razem z woda i cukrem i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotowałem przez około godzinę. Często do gotowania dżemu dokładam też kilka goździków, ale to już jak Wam pasuje.
  • Przelałem gorącą masę owocową do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręciłem i postawiłem słoiczki na ściereczce do góry dnem.
  • Poczekałem aż ostygną i sprawdziłem czy wszystkie pokrywki się zassały. Jak jakaś się nie zamknęła najlepiej wymienić pokrywkę i słoiczek spasteryzować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem morelowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 32
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
    40
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka
9 miesięcy temu

Rzadko robię przetwory z prostej przyczyny, nie mam gdzie tego składować. Taki słoiczek dzęmu morelowego chętnie bym przygarnęła i zjadła najlepje z crossaintami i kubkiem kawy.

Małgorzata
9 miesięcy temu

Tym wpisem przypomniałeś mi najlepszy dżem morelowy, jaki robi moja mama. Tęsknię za tym smakiem, a u mnie moreli w NI nie ma

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).