Kosą po patelni Przepisy Dżem morelowy – do ciast i na kanapki

Dżem morelowy – do ciast i na kanapki

2 min. czytania
4
0
Śliwki nam w tym roku obrodziły. Taki dżem morelowy w słoiczkach, przygotowany na zimę, to idealny dodatek do ciast, deserów, naleśników i kanapek. O wiele smaczniejszy niż te kupione w sklepie, a i zdrowszy, bo wiesz co tam sypiesz i do tego jeśli jeszcze z własnych owoców to mmmm… Nie ma z tym za wiele roboty, wbrew powszechnej opinii. Chwila i gotowe, a potem sobie leży i czeka, aż sobie przypomnisz, że przecież zrobiony leży na półce w spiżarni.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 5 słoiczków po 2550 ml
Przepis na:

Dżem morelowy

Składniki:

  • 2 kg moreli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  • Morele umyłem dokładnie i pozbawiłem pestek.
  • Wrzuciłem je do garnka razem z woda i cukrem i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotowałem przez około godzinę. Często do gotowania dżemu dokładam też kilka goździków, ale to już jak Wam pasuje.
  • Przelałem gorącą masę owocową do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręciłem i postawiłem słoiczki na ściereczce do góry dnem.
  • Poczekałem aż ostygną i sprawdziłem czy wszystkie pokrywki się zassały. Jak jakaś się nie zamknęła najlepiej wymienić pokrywkę i słoiczek spasteryzować.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 31
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia

4 komentarze

  1. Avatar

    Efkakonefka

    13 sierpnia 2019 w 09:33

    Rzadko robię przetwory z prostej przyczyny, nie mam gdzie tego składować. Taki słoiczek dzęmu morelowego chętnie bym przygarnęła i zjadła najlepje z crossaintami i kubkiem kawy.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Małgorzata

    12 sierpnia 2019 w 21:45

    Tym wpisem przypomniałeś mi najlepszy dżem morelowy, jaki robi moja mama. Tęsknię za tym smakiem, a u mnie moreli w NI nie ma

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      13 sierpnia 2019 w 09:21

      Ale pewnie jakies inne śliwki to są? Czy w ogóle owoców jak na lekarstwo?

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…