Dżem morelowy – do ciast i na kanapki

Kosą po patelni
Śliwki nam w tym roku obrodziły. Taki dżem morelowy w słoiczkach, przygotowany na zimę, to idealny dodatek do ciast, deserów, naleśników i kanapek. O wiele smaczniejszy niż te kupione w sklepie, a i zdrowszy, bo wiesz co tam sypiesz i do tego jeśli jeszcze z własnych owoców to mmmm… Nie ma z tym za wiele roboty, wbrew powszechnej opinii. Chwila i gotowe, a potem sobie leży i czeka, aż sobie przypomnisz, że przecież zrobiony leży na półce w spiżarni.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 5 słoiczków po 2550 ml
Jak wykonać przepis na – Dżem morelowy

Potrzebne składniki

  • 2 kg moreli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania

  • Morele umyłem dokładnie i pozbawiłem pestek.
  • Wrzuciłem je do garnka razem z woda i cukrem i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotowałem przez około godzinę. Często do gotowania dżemu dokładam też kilka goździków, ale to już jak Wam pasuje.
  • Przelałem gorącą masę owocową do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręciłem i postawiłem słoiczki na ściereczce do góry dnem.
  • Poczekałem aż ostygną i sprawdziłem czy wszystkie pokrywki się zassały. Jak jakaś się nie zamknęła najlepiej wymienić pokrywkę i słoiczek spasteryzować.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem morelowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka

Rzadko robię przetwory z prostej przyczyny, nie mam gdzie tego składować. Taki słoiczek dzęmu morelowego chętnie bym przygarnęła i zjadła najlepje z crossaintami i kubkiem kawy.

Małgorzata

Tym wpisem przypomniałeś mi najlepszy dżem morelowy, jaki robi moja mama. Tęsknię za tym smakiem, a u mnie moreli w NI nie ma