w ,

Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci



Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Trochę zachodu jest ze smażeniem i pilnowaniem mieszania, jednak warto się pomęczyć. Efekt końcowy wynagradza trudy. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek. Muszą być miękkie, a wręcz najlepiej lekko przejrzałe, wtedy oddają najwięcej słodyczy i są najlepsze.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 4 godz.
Łącznie: 4 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 słoiczki
Jak wykonać przepis na – Powidła śliwkowe

Potrzebne składniki

  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania

  • Śliwki myję, wyjmuję pestki i kroję na kawałki. Wkładam do garnka.
  • Wsypuję cukier i smażę na małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne by nie przywarły do dna i się nie przypaliły tak więc nie zapominamy o nich i nie zostawiamy samych sobie.
  • Odstawiam do przestudzenia.
  • Następnego dnia ponownie smażę 2 godziny, znów mieszając. Zdejmuję z ognia i przyprawiam goździkami i cynamonem. Dokładnie wszystko mieszam.
  • Przekładam gorące do słoiczków i zakręcam, odwracając do góry dnem. Zostawiam je tak odwrócone na ściereczce do wystudzenia. Następnie obracam każdy słoik i sprawdzam czy nakrętka jest wklęsła. Jeśli któryś słoik się nie zamknął, najlepiej wymienić nakrętkę i spasteryzować.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Powidła śliwkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka

A u mnie wersja na leniwca, bez mieszania prosto z piekarnika 🙂

Justyna Opasińska

takie powidła muszą smakować nieziemsko! 🙂 korzenne przyprawy kochają się ze śliwkami 😀