Kosą po patelni Przepisy Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

2 min. czytania
1
1
Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Trochę zachodu jest ze smażeniem i pilnowaniem mieszania, jednak warto się pomęczyć. Efekt końcowy wynagradza trudy. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek. Muszą być miękkie, a wręcz najlepiej lekko przejrzałe.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 4 godz.
Łącznie: 4 godz. 20 min.
Przepis na:

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

  • Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Przesypujemy
  • cukrem i smażymy na małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając.
  • Odstawiamy do przestudzenia.
  • Następnego dnia ponownie smażymy 2 godziny. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy goździkami i cynamonem.
  • Przekładamy do słoiczków i zakręcamy, odwracając do góry dnem, zostawiamy do wystudzenia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 34
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    35
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Justyna Opasińska

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    takie powidła muszą smakować nieziemsko! 🙂 korzenne przyprawy kochają się ze śliwkami 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…