Potrzebne składniki
- 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
- 200 g cukru
- szczypta mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób wykonania
- Śliwki myję, wyjmuję pestki i kroję na kawałki. Wkładam do garnka.
- Wsypuję cukier i smażę na małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne by nie przywarły do dna i się nie przypaliły tak więc nie zapominamy o nich i nie zostawiamy samych sobie.
- Odstawiam do przestudzenia.
- Następnego dnia ponownie smażę 2 godziny, znów mieszając. Zdejmuję z ognia i przyprawiam goździkami i cynamonem. Dokładnie wszystko mieszam.
- Przekładam gorące do słoiczków i zakręcam, odwracając do góry dnem. Zostawiam je tak odwrócone na ściereczce do wystudzenia. Następnie obracam każdy słoik i sprawdzam czy nakrętka jest wklęsła. Jeśli któryś słoik się nie zamknął, najlepiej wymienić nakrętkę i spasteryzować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Powidła śliwkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A u mnie wersja na leniwca, bez mieszania prosto z piekarnika 🙂
takie powidła muszą smakować nieziemsko! 🙂 korzenne przyprawy kochają się ze śliwkami 😀