Kosą po patelni Przepisy Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

5 minuty czytania

Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Trochę zachodu jest ze smażeniem i pilnowaniem mieszania, jednak warto się pomęczyć. Efekt końcowy wynagradza trudy. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek. Muszą być miękkie, a wręcz najlepiej lekko przejrzałe.

Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

Wielkość porcji kilka słoiczków

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 4 godzin/y
Czas całkowity 4 godzin/y, 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Przesypujemy
  2. cukrem i smażymy na małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając.
  3. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Następnego dnia ponownie smażymy 2 godziny. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy goździkami i cynamonem.
  5. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy, odwracając do góry dnem, zostawiamy do wystudzenia.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…