Kosą po patelni Przepisy Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

1 min. czytania
0
1
Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Trochę zachodu jest ze smażeniem i pilnowaniem mieszania, jednak warto się pomęczyć. Efekt końcowy wynagradza trudy. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek. Muszą być miękkie, a wręcz najlepiej lekko przejrzałe.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 4 godz.
Czas całkowity: 4 godz. 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

  • Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Przesypujemy
  • cukrem i smażymy na małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając.
  • Odstawiamy do przestudzenia.
  • Następnego dnia ponownie smażymy 2 godziny. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy goździkami i cynamonem.
  • Przekładamy do słoiczków i zakręcamy, odwracając do góry dnem, zostawiamy do wystudzenia.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…