Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Powidła śliwkowe wg. przepisu prababci

Kosą po patelni 27 sierpnia 2020
Poleć
Przepis na powidła śliwkowe z książki kucharskiej, pisanej własnoręcznie przez moją prababcię. Doprawione goździkami i cynamonem, smakują obłędnie. Trochę zachodu jest ze smażeniem i pilnowaniem mieszania, jednak warto się pomęczyć. Efekt końcowy wynagradza trudy. Mało cukru, ale wychodzą bardzo słodkie, tylko pamiętajcie użyć naprawdę dojrzałych śliwek. Muszą być miękkie, a wręcz najlepiej lekko przejrzałe, wtedy oddają najwięcej słodyczy i są najlepsze.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 4 godz.
Łącznie: 4 godz. 20 min.
Ilość porcji 4 słoiczki
Jak wykonać przepis na – Powidła śliwkowe

Potrzebne składniki

  • 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób wykonania

  • Śliwki myję, wyjmuję pestki i kroję na kawałki. Wkładam do garnka.
  • Wsypuję cukier i smażę na małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne by nie przywarły do dna i się nie przypaliły tak więc nie zapominamy o nich i nie zostawiamy samych sobie.
  • Odstawiam do przestudzenia.
  • Następnego dnia ponownie smażę 2 godziny, znów mieszając. Zdejmuję z ognia i przyprawiam goździkami i cynamonem. Dokładnie wszystko mieszam.
  • Przekładam gorące do słoiczków i zakręcam, odwracając do góry dnem. Zostawiam je tak odwrócone na ściereczce do wystudzenia. Następnie obracam każdy słoik i sprawdzam czy nakrętka jest wklęsła. Jeśli któryś słoik się nie zamknął, najlepiej wymienić nakrętkę i spasteryzować.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Powidła śliwkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Tagi cukier, cynamon, goździki, powidła, przetwory, śliwki, smażone. słodkie
Kosą po patelni 27 sierpnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Grillowany łosoś z czosnkiem
Następny wpis Tarta z kurczakiem i warzywami
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
27 sierpnia 2020 09:42

A u mnie wersja na leniwca, bez mieszania prosto z piekarnika 🙂

1
Odpowiedz
Justyna Opasińska
Justyna Opasińska
12 kwietnia 2019 16:53

takie powidła muszą smakować nieziemsko! 🙂 korzenne przyprawy kochają się ze śliwkami 😀

0
Odpowiedz

Zobacz także:

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Kosą po patelni Kosą po patelni 18 sierpnia 2022

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Kosą po patelni Kosą po patelni 5 sierpnia 2022

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Kosą po patelni Kosą po patelni 28 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?