Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Ogórki konserwowe – wersja klasyczna

Kosą po patelni 5 sierpnia 2020
Powiem Wam, że ogórki konserwowe własnie w takiej klasycznej wersji, to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Za kiszonymi jakiś nie przepadam, małosolne przechować się nie da, a świeży ogórek to lubię najbardziej z miodem. Konserwowe nigdy mi się nie znudzą i przypadam za nimi, pokrojonymi na kanapce z wędliną. Świetnie też nadają się do sałatek warzywnych lub z pomidorami i sałatą na grill. W tej wersji są wyraziste, ale nie przesadnie octowe, przesiąkają aromatem dodatków i zwyczajnie są pyszne. Polecam czasem powrót do takiej klasyki. W tym roku z Kasią z Myśli Potarganej, która wpadła na pomysł i wykonała takie ogóry, jakoś szalejemy z przetworami. Co rusz coś nowego ląduje w słoiczkach, a u Was jak idzie robienie zapasów na zimę?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 słoiki 1 litrowe
Jak wykonać przepis na – Ogórki konserwowe

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 250 ml octu (10%)
  • 1,5 l. wody
  • 1/2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście laurowe
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 20 ziaren kolorowego pieprzu lub czarnego
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • 6 łyżek cukru

Sposób wykonania

  • Najpierw ogórki wrzucam do miski z zimną wodą i zostawiam tak na 2-3 godziny. Ważne by się porządnie namoczyły i były jędrne. Potem je myję i osuszam.
  • Przygotowuję 4 litrowe słoiki i wyparzam je w zmywarce lub mikrofali.
  • Na dno każdego słoika wsypuje po równo ziarna pieprzu, ziela i gorczycy. Dokładam tez po jednym listku laurowym, kilka plasterków marchwi i ćwiartkę obranej cebuli.
  • Teraz upycham ogórki środku tak by jak najwięcej ich wlazło i wciskam do każdego słoika po gałązce kopru.
  • Do garnka wlewam wodę i ocet, wsypuję cukier, sól, wszystko mieszam i doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do lekkiego wystudzenia na kilka minut.
  • Przygotowaną zalewę wlewam do słoików. Zakręcam słoiki i pasteryzuję koło 5 min od zagotowania w kąpieli wodnej. Następnie wyjmuje i odstawiam zakrętkami do dołu, na szmatce, do wystudzenia.
  • Sprawdzam czy wszystkie zakrętki są wklęsłe i odstawiam ogórki w ciemne i chłodne miejsce. Są gotowe po mniej więcej miesiącu jak już przejdą porządnie zalewą. Mogą stać w słoikach spokojnie cała zimę.
A jeśli macie ochotę na bardziej udziwnioną wersję to zapraszam do sprawdzenia przepisu na: Ogórki konserwowe z papryką na ostro

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki konserwowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cebula, konserwowe, koper, marchewka, marynowana, na zimę, ocet, ogórki, przetwory
Kosą po patelni 5 sierpnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Koreczki imprezowe, ogórkowe, letnie, świetne
Następny wpis Nalewka z mięty – ku zdrowotności
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 sierpnia 2020 20:28

U nas najwięcej kiszonych zawsze idzie, konserwowe też są smaczne takie tradycyjne 🙂

0
Odpowiedz

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Shakshuka – pyszne śniadanie

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?