Potrzebne składniki
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 250 ml octu (10%)
- 1,5 l. wody
- 1/2 marchewki
- 1 mała cebula
- 4 gałązki kopru
- 4 liście laurowe
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 20 ziaren kolorowego pieprzu lub czarnego
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania
- Najpierw ogórki wrzucam do miski z zimną wodą i zostawiam tak na 2-3 godziny. Ważne by się porządnie namoczyły i były jędrne. Potem je myję i osuszam.
- Przygotowuję 4 litrowe słoiki i wyparzam je w zmywarce lub mikrofali.
- Na dno każdego słoika wsypuje po równo ziarna pieprzu, ziela i gorczycy. Dokładam tez po jednym listku laurowym, kilka plasterków marchwi i ćwiartkę obranej cebuli.
- Teraz upycham ogórki środku tak by jak najwięcej ich wlazło i wciskam do każdego słoika po gałązce kopru.
- Do garnka wlewam wodę i ocet, wsypuję cukier, sól, wszystko mieszam i doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do lekkiego wystudzenia na kilka minut.
- Przygotowaną zalewę wlewam do słoików. Zakręcam słoiki i pasteryzuję koło 5 min od zagotowania w kąpieli wodnej. Następnie wyjmuje i odstawiam zakrętkami do dołu, na szmatce, do wystudzenia.
- Sprawdzam czy wszystkie zakrętki są wklęsłe i odstawiam ogórki w ciemne i chłodne miejsce. Są gotowe po mniej więcej miesiącu jak już przejdą porządnie zalewą. Mogą stać w słoikach spokojnie cała zimę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki konserwowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
U nas najwięcej kiszonych zawsze idzie, konserwowe też są smaczne takie tradycyjne 🙂