w ,

Ogórki konserwowe – wersja klasyczna

Powiem Wam, że ogórki konserwowe własnie w takiej klasycznej wersji, to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Za kiszonymi jakiś nie przepadam, małosolne przechować się nie da, a świeży ogórek to lubię najbardziej z miodem. Konserwowe nigdy mi się nie znudzą i przypadam za nimi, pokrojonymi na kanapce z wędliną. Świetnie też nadają się do sałatek warzywnych lub z pomidorami i sałatą na grill. W tej wersji są wyraziste, ale nie przesadnie octowe, przesiąkają aromatem dodatków i zwyczajnie są pyszne. Polecam czasem powrót do takiej klasyki. W tym roku z Kasią z Myśli Potarganej, która wpadła na pomysł i wykonała takie ogóry, jakoś szalejemy z przetworami. Co rusz coś nowego ląduje w słoiczkach, a u Was jak idzie robienie zapasów na zimę?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 słoiki 1 litrowe
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ogórki konserwowe
Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 250 ml octu (10%)
  • 1,5 l. wody
  • 1/2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście laurowe
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 20 ziaren kolorowego pieprzu lub czarnego
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • 6 łyżek cukru
Sposób wykonania:
  • Najpierw ogórki wrzucam do miski z zimną wodą i zostawiam tak na 2-3 godziny. Ważne by się porządnie namoczyły i były jędrne. Potem je myję i osuszam.
  • Przygotowuję 4 litrowe słoiki i wyparzam je w zmywarce lub mikrofali.
  • Na dno każdego słoika wsypuje po równo ziarna pieprzu, ziela i gorczycy. Dokładam tez po jednym listku laurowym, kilka plasterków marchwi i ćwiartkę obranej cebuli.
  • Teraz upycham ogórki środku tak by jak najwięcej ich wlazło i wciskam do każdego słoika po gałązce kopru.
  • Do garnka wlewam wodę i ocet, wsypuję cukier, sól, wszystko mieszam i doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do lekkiego wystudzenia na kilka minut.
  • Przygotowaną zalewę wlewam do słoików. Zakręcam słoiki i pasteryzuję koło 5 min od zagotowania w kąpieli wodnej. Następnie wyjmuje i odstawiam zakrętkami do dołu, na szmatce, do wystudzenia.
  • Sprawdzam czy wszystkie zakrętki są wklęsłe i odstawiam ogórki w ciemne i chłodne miejsce. Są gotowe po mniej więcej miesiącu jak już przejdą porządnie zalewą. Mogą stać w słoikach spokojnie cała zimę.
A jeśli macie ochotę na bardziej udziwnioną wersję to zapraszam do sprawdzenia przepisu na: Ogórki konserwowe z papryką na ostro

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ogórki konserwowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
1 miesiąc temu

U nas najwięcej kiszonych zawsze idzie, konserwowe też są smaczne takie tradycyjne 🙂