w ,

Kapusta kiszona z marchewką



Kisicie? Ja kiszę ile się da, szczególnie kapustę, a od niedawna także z marchewką. Po co się męczyć i później ją ścierać do surówki? Do kapuśniaku też będzie pasować – no bigos z marchewka to coś nie tegos, ale można zrobić dwie – jedną z marchwią, drugą bez (nie bez nie pasuje do kapusty). Taka samemu kiszona jest wg. zupełnie inna niż ta kupiona w sklepie. Nie wiem co do niej dodają, ale smak jest inny, Spróbujcie, to niewiele pracy a efekt – super! Przepis na garnek gliniany o pojemności 7 litrów.
Przygotowanie: 1 min.
Łącznie: 1 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kapusta kiszona z marchewką

Potrzebne składniki

  • 5 kg kapusty szatkowanej
  • 100 g soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 300 g marchwi startej na grubej tarce
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania

  • Zaczynam od wyparzenia garnka. Po wystudzeniu smaruję cienko ścianki miodem.
  • Wkładam kolejno po 3 garści kapusty, trochę marchwi, trochę soli i kminku i ubijam tak powstałą warstwę drewnianą pałką.
  • Potem kolejna warstwa i kolejna do wyczerpania składników. Jeśli na końcu zostanie za duża warstwa soku, można go odlać do słoika i zostawić w chłodnym miejscu do uzupełniania. Zostawiam tyle soku by była przykryta.
  • Przykrywam kapustę talerzem i obciążam kamieniem lub słoikiem wypełnionym wodą.
  • Zostawiam garnek na 3-4 dni w pomieszczeniu w którym panuje raczej stała temperatura 18-22 stopnie. Po tym czasie zdejmuję talerz i robię otwory w kapuście patyczkiem tak aby wypuścić gaz zgromadzony w środku.
  • Przenoszę garnek do chłodniejszego pomieszczenia 8-10 stopni i zostawiam obciążony co jakiś czas kontrolując poziom płynu. Kapusta nie może być odkryta więc jak odparuje dolewam zlany sok sok lub przegotowaną, przestudzoną wodę wymieszaną z solą w stosunku 1:10.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona z marchewką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej

Kiszonki są bardzo zdrowe. A już takie kiszone w domu, bez dodatku chemii, szczególnie. Bardzo polecam ten wpis i zapraszam do mnie. Niebawem post o kiszonkach i ich właściwościach prozdrowotnych.

Gosia

Ja niestety osobiście nie kiszę, bowiem nie mam gdzie przechowywać. W domach w NI brak piwnic. Jednak z kiszeniem kapusty mam wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Kiszenie kapusty to niemalże było rytuałem w moim rodzinnym domu. Cała rodzina była zaangażowana w to – wspaniałe, wspólnie spędzane chwile