Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Kapusta kiszona z marchewką

Kosą po patelni 28 października 2019
Kisicie? Ja kiszę ile się da, szczególnie kapustę, a od niedawna także z marchewką. Po co się męczyć i później ją ścierać do surówki? Do kapuśniaku też będzie pasować – no bigos z marchewka to coś nie tegos, ale można zrobić dwie – jedną z marchwią, drugą bez (nie bez nie pasuje do kapusty). Taka samemu kiszona jest wg. zupełnie inna niż ta kupiona w sklepie. Nie wiem co do niej dodają, ale smak jest inny, Spróbujcie, to niewiele pracy a efekt – super! Przepis na garnek gliniany o pojemności 7 litrów.
Przygotowanie: 1 min.
Łącznie: 1 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Kapusta kiszona z marchewką

Potrzebne składniki

  • 5 kg kapusty szatkowanej
  • 100 g soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 300 g marchwi startej na grubej tarce
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania

  • Zaczynam od wyparzenia garnka. Po wystudzeniu smaruję cienko ścianki miodem.
  • Wkładam kolejno po 3 garści kapusty, trochę marchwi, trochę soli i kminku i ubijam tak powstałą warstwę drewnianą pałką.
  • Potem kolejna warstwa i kolejna do wyczerpania składników. Jeśli na końcu zostanie za duża warstwa soku, można go odlać do słoika i zostawić w chłodnym miejscu do uzupełniania. Zostawiam tyle soku by była przykryta.
  • Przykrywam kapustę talerzem i obciążam kamieniem lub słoikiem wypełnionym wodą.
  • Zostawiam garnek na 3-4 dni w pomieszczeniu w którym panuje raczej stała temperatura 18-22 stopnie. Po tym czasie zdejmuję talerz i robię otwory w kapuście patyczkiem tak aby wypuścić gaz zgromadzony w środku.
  • Przenoszę garnek do chłodniejszego pomieszczenia 8-10 stopni i zostawiam obciążony co jakiś czas kontrolując poziom płynu. Kapusta nie może być odkryta więc jak odparuje dolewam zlany sok sok lub przegotowaną, przestudzoną wodę wymieszaną z solą w stosunku 1:10.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona z marchewką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi garnek, kamionkowy, kapusta, kiszona, kminek, marchew, miód, na zimę, sól
Kosą po patelni 28 października 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Narodziny gwiazdy – droga ku sławie… od kuchni
Następny wpis Woda gazowana a organizm
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
30 października 2019 07:06

Kiszonki są bardzo zdrowe. A już takie kiszone w domu, bez dodatku chemii, szczególnie. Bardzo polecam ten wpis i zapraszam do mnie. Niebawem post o kiszonkach i ich właściwościach prozdrowotnych.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Myśli Potarganej
30 października 2019 12:32

O widzisz będzie dobre uzupełnienie – jak powstanie daj znać to podlinkuję 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
28 października 2019 19:14

Ja niestety osobiście nie kiszę, bowiem nie mam gdzie przechowywać. W domach w NI brak piwnic. Jednak z kiszeniem kapusty mam wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Kiszenie kapusty to niemalże było rytuałem w moim rodzinnym domu. Cała rodzina była zaangażowana w to – wspaniałe, wspólnie spędzane chwile

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Gosia
29 października 2019 09:36

i udeptywaliście czy pałowaliście kapuchę? 🙂 brak piwnicy jest faktycznie problemem

0
Odpowiedz
pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Shakshuka – pyszne śniadanie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?