Potrzebne składniki
- 5 kg kapusty szatkowanej
- 100 g soli
- 1 łyżeczka kminku
- 300 g marchwi startej na grubej tarce
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania
- Zaczynam od wyparzenia garnka. Po wystudzeniu smaruję cienko ścianki miodem.
- Wkładam kolejno po 3 garści kapusty, trochę marchwi, trochę soli i kminku i ubijam tak powstałą warstwę drewnianą pałką.
- Potem kolejna warstwa i kolejna do wyczerpania składników. Jeśli na końcu zostanie za duża warstwa soku, można go odlać do słoika i zostawić w chłodnym miejscu do uzupełniania. Zostawiam tyle soku by była przykryta.
- Przykrywam kapustę talerzem i obciążam kamieniem lub słoikiem wypełnionym wodą.
- Zostawiam garnek na 3-4 dni w pomieszczeniu w którym panuje raczej stała temperatura 18-22 stopnie. Po tym czasie zdejmuję talerz i robię otwory w kapuście patyczkiem tak aby wypuścić gaz zgromadzony w środku.
- Przenoszę garnek do chłodniejszego pomieszczenia 8-10 stopni i zostawiam obciążony co jakiś czas kontrolując poziom płynu. Kapusta nie może być odkryta więc jak odparuje dolewam zlany sok sok lub przegotowaną, przestudzoną wodę wymieszaną z solą w stosunku 1:10.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona z marchewką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Kiszonki są bardzo zdrowe. A już takie kiszone w domu, bez dodatku chemii, szczególnie. Bardzo polecam ten wpis i zapraszam do mnie. Niebawem post o kiszonkach i ich właściwościach prozdrowotnych.
O widzisz będzie dobre uzupełnienie – jak powstanie daj znać to podlinkuję 🙂
Ja niestety osobiście nie kiszę, bowiem nie mam gdzie przechowywać. W domach w NI brak piwnic. Jednak z kiszeniem kapusty mam wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa. Kiszenie kapusty to niemalże było rytuałem w moim rodzinnym domu. Cała rodzina była zaangażowana w to – wspaniałe, wspólnie spędzane chwile
i udeptywaliście czy pałowaliście kapuchę? 🙂 brak piwnicy jest faktycznie problemem