Potrzebne składniki
- 2 kg wiśni
- 1 l wody
- 400 g cukru
Sposób wykonania
- Wiśnie umyłem dokładnie pozbawiłem ogonków i wydrylowałem.
- Kilka wiśni zawsze zostawiam z pestkami by kompot miał lepszy i bardziej wyraźny smak.
- Wodę zagotowałem z cukrem.
- Do suchych umytych wcześniej słoików (najlepiej wyparzonych) powkładałem do 3/4 pojemności wydrylowane owoce i zalałem gorącą wodą z cukrem.
- Słoiki dokładnie pozakręcałem pasteryzowałem przez 10 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kompot z wiśni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zobacz również przepis na: Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane
Kompot z wiśni to obok truskawkowego mój ulubiony kompot. I chyba jedyne co lubię z wiśni jednocześnie. Hm…może jeszcze wiśniówkę;)
Taki kompocik jak za moich czasów dzieciaka.Pity u babci, do obiadku 🙂 I sie zawsze wyżeralo te owocki
Przyznaję, że sama jeszcze nie robiłam kompotu z wiśni, inne owoce, owszem. Muszę spróbować. Dzięki. Niby nic takiego, ale człowiek jakoś nie myśli o takich prostych czynnościach. A ostatnio miałam tyle wiśni w domu…