Kosą po patelni Przepisy Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

2 min. czytania
3
0
Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylko wiśnie stanieją, to zabieram się za robienie pysznych kompotów wiśniowych. Chwila roboty a potem można się cieszyć cały rok odrobiną lata w słoiku. Kompot wychodzi dość słodki ale to akurat mi nie przeszkadza bo można przecież później go lekko rozcieńczyć wodą. Idealnie pasują również jako owoce do deserów. Zlewamy sok, a owoce możemy wykorzystać np. do ciasta.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 4 słoiki
Przepis na:

Kompot z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1 l wody
  • 400 g cukru

Sposób wykonania:

  • Wiśnie umyłem dokładnie pozbawiłem ogonków i wydrylowałem.
  • Kilka wiśni zawsze zostawiam z pestkami by kompot miał lepszy i bardziej wyraźny smak.
  • Wodę zagotowałem z cukrem.
  • Do suchych umytych wcześniej słoików (najlepiej wyparzonych) powkładałem do 3/4 pojemności wydrylowane owoce i zalałem gorącą wodą z cukrem.
  • Słoiki dokładnie pozakręcałem pasteryzowałem przez 10 min.

Zobacz również przepis na: Sok z wiśni i wiśnie pasteryzowane

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 126
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
    132
    Udostępnienia

3 komentarze

  1. Avatar

    Myśli Potarganej

    24 czerwca 2019 w 22:59

    Kompot z wiśni to obok truskawkowego mój ulubiony kompot. I chyba jedyne co lubię z wiśni jednocześnie. Hm…może jeszcze wiśniówkę;)

    Odpowiedz

  2. Avatar

    EfkaKonefka

    24 czerwca 2019 w 15:00

    Taki kompocik jak za moich czasów dzieciaka.Pity u babci, do obiadku 🙂 I sie zawsze wyżeralo te owocki

    Odpowiedz

  3. Avatar

    Kasia

    24 czerwca 2019 w 14:55

    Przyznaję, że sama jeszcze nie robiłam kompotu z wiśni, inne owoce, owszem. Muszę spróbować. Dzięki. Niby nic takiego, ale człowiek jakoś nie myśli o takich prostych czynnościach. A ostatnio miałam tyle wiśni w domu…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…