Potrzebne składniki
Do środka:
- 8 kani
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 100 g maki pszennej
- sól, pieprz
- olej (do smażenia.)
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 125 ml octu spirytusowego (10%)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3/4 łyżki soli
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Sposób wykonania
- Kanie myję dokładnie i oczyszczam, dzielę na kawałki, tak by było wygodnie je później układać w słoikach, solę, posypuję pieprzem mielonym i odstawiam by obciekły.
- Następnie łacze w garnku wszystkie składniki na zalewę i gotuję 15 minut.
- W tym czasie obieram cebulę i kroję w półplasterki, zaparzam ją wrzątkiem, odcedzam i zostawiam na sitku.
- Na jednym talerzu roztrzepuję jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
- Kanie zanurzam w jajku i obtaczam w mące z bułką, panierując tak by się dokładnie całe grzyby pokryły panierką.
- Smażę z obu stron i gorące wkładam do słoików, przekładając cebulką. Zalewam gorącą zalewą tak by przykryła grzyby w słoikach.
- Zakręcam słoiki i pasteryzuję 10 minut. Gotowe, teraz wystarczy zostawić słoiki w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie i można wcinać – smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kanie w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zobacz też sprawdzony przepis na klasyczne grzyby marynowane.
Te kanie to chyba o średnicy 10 cm?? Zrobiłam właśnie, miałam 4 kanie, a proporcje razy 2 z tego przepisu. 4 duże słoiki wyszły.
Robię już trzeci raz, ale w pojemniku do jedzenia na bieżąco po dwóch dniach! 🙂 Nie wytrzymalibyśmy czekania. 😉 Przepyszne, dziękuję za przepis. Zawsze jedliśmy tylko smażone. Tata dokładnie w ten sam sposób robi leszczyki i płotki 🙂
Zastanawiam się czy nie lepiej w mące? Bułka ciągnie więcej tłuszczu…
Takie sowy muszą smakować, za dzieciaka to jadłam smażone jak kotlety, to była rewelacja. W zalewie octowej bardzo chętnie bym spróbowała 🙂
Robilam w ubieglym roku, są super.
Grzyby i cukier, albo ryby i cukier. Schab też cukrem sypiecie? Bzdur geslerki się naoglądalo?
Najpierw trzeba spróbować by takie opinie wydawać – a może sypie i co komu do tego? Taki komentarz tylko po to by dosrać, a nic nie wnosi. Cukru jest mało i łamie ostry smak octu, można zwyczajnie go nie dodawać i tyle jak ktoś nie lubi. Mnie akurat w takiej formie smakuje i wielu ludziom którzy zrobili ten przepis. Powodzenia i mniej nerwowych dni życzę 🙂
To musi być pyszne! 🙂
1. Szkl octu, 5 szkl wody. 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki soli i wtedy rewelacja