Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

6 minuty czytania
1
0
13,188

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Macie odwagę, to sprawdzajcie też na sobie i robimy wszyscy za króliki doświadczalne. A może ktoś już jadł to wg. tego przepisu i może podzielić się wrażeniami, to zapraszam.

Kanie w zalewie octowej

Wielkość porcji 2 słoiki po 600 ml

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Do środka
  • 8 kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • maka pszenna
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej do smażenia.
    Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób wykonania:

  1. Kanie myjemy, dzielimy na kawałki, solimy i pieprzymy odstawiamy by obciekły.
  2. Następnie wszystkie składniki zalewy, gotujemy 15 minut.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki i zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zostawiamy na sitku.
  4. W jednym naczyniu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszamy bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  5. Kanie zanurzamy w jajku i obtaczamy w panierce.
  6. Smażymy z obu stron i gorące wkładamy do słoików, przekładając cebulką i zalewamy zalewą.
  7. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.

Zobacz też sprawdzony przepis na grzyby marynowane.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…