Potrzebne składniki
Do środka:
- 8 kani
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 100 g maki pszennej
- sól, pieprz
- olej (do smażenia.)
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 125 ml octu spirytusowego (10%)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3/4 łyżki soli
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Sposób wykonania
- Kanie myję dokładnie i oczyszczam, dzielę na kawałki, tak by było wygodnie je później układać w słoikach, solę, posypuję pieprzem mielonym i odstawiam by obciekły.
- Następnie łacze w garnku wszystkie składniki na zalewę i gotuję 15 minut.
- W tym czasie obieram cebulę i kroję w półplasterki, zaparzam ją wrzątkiem, odcedzam i zostawiam na sitku.
- Na jednym talerzu roztrzepuję jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
- Kanie zanurzam w jajku i obtaczam w mące z bułką, panierując tak by się dokładnie całe grzyby pokryły panierką.
- Smażę z obu stron i gorące wkładam do słoików, przekładając cebulką. Zalewam gorącą zalewą tak by przykryła grzyby w słoikach.
- Zakręcam słoiki i pasteryzuję 10 minut. Gotowe, teraz wystarczy zostawić słoiki w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie i można wcinać – smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kanie w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zobacz też sprawdzony przepis na klasyczne grzyby marynowane.
Dziś zrobiłem swoje pierwsze kanie w zalewie według pani, a w zasadzie pani taty przepisu. Wyszło mi 7 słoików. Teraz najgorsze to czekanie, ale sądząc po komentarzach, warto 🙂
Ok. Właśnie skonsumowałem pierwszy słoik. Wytrzymałem 9 dni. Wiem jedno. Od dziś nie wyobrażam sobie aby w moim domu na zimę nie stało przynajmniej 30 słoików tej pyszności!!! Pokroiłem w paski, ułożyłem na kromkach chleba i jadłem aż mi się uszy trzęsły 🤤🤤🤤 Jestem w absolutnym szoku!!! Ten smak przerósł moje oczekiwania. Dziękuję za przepis 😍
Dla mnie przepis doskonały!!! Już zrobione 30 słoików 🙂
Super przepis. Proporcje zalewy idealne. Smakują wyśmienicie.
Polecam ten przepis ! Bajka 😍 kanie wyszły przepyszne i robie juz po raz kolejny 😀
Zrobiłam słoiki ale od góry uciekło mi co 3-4cm zalewy, czy to możliwe że grzyby wpily ta zalewę? Bo rządem słoik nie cieknie.
Mam ten sam problem.. Panierka chyba tak nasiąka zalewa i tak się właśnie dzieje.. 🙄😩
Słoiki zagotowane. Teraz tylko czekać. Aż mi ślinka cieknie.
Zrobione w słoiczkach nie mogę doczekać się otwarcia.
Pozdrawiam
Dla mnie przepis bomba. Robilam w zeszlym roku. Robię i w tym. Sama osobiscie daję mniej cukru. Ale do przepisu wracam z uporem maniaka😉
Dziękuję za przepis🙏W ubiegłym roku robiłam z innego przepisu,i muszę przyznać,że nie powalały🤷♀️W tym roku robię wszystkie,z przepisu Twojego Taty🧚♀️Wierzę,że będą pyszne!!!!
Cieplutko pozdrawiam.
Już 15 słoików zrobione 🙂 ja daję ciut więcej octu
A no i do tego robię wersję bez jajka czyli macza m Kanie w bardzo rzadkim gdzie ście z Mąki i wody i panieruję w bułce
Zrobiłam już 7 słoików, wyjątkowy wysyp kań na łąkach, dzięki za przepis.
Szkoda że w tym roku jest taka susza bo przepis sprawdzony i smak czuje do dziś 😁😁😁ale brak kan w tym roku 😔
Juz się pojawiają po ostatnich deszczach
Już są! U nas większe od talerza obiadowego. Za chwilę do słoików i do zalewy „Kosy”😀 Pychotka!
Najlepszy przepis 😋
Mam dziś kilka kan wypróbuje przepis na pewno 😁
Wypróbowane, bardzo smaczne. Dziękuję
Wypróbowane, sprawdzone i PRZEPYSZNE
Idealne proporcje zalewy!
Bardzo dobra zalewa do grzybów w panierce! Zrobiłam w niej nugetsy z żółciaków siarkowych, wyszły pyszne. Bałam się tej ilości cukru, ale już raz zmieniłam przepis na rydze w zalewie, dodając mniej cukru i zastępując ocet spirytusowy jabłkowym i… Nie rzucały na kolana 😅 Dziękuję za przepis.
Te kanie to chyba o średnicy 10 cm?? Zrobiłam właśnie, miałam 4 kanie, a proporcje razy 2 z tego przepisu. 4 duże słoiki wyszły.
Robię już trzeci raz, ale w pojemniku do jedzenia na bieżąco po dwóch dniach! 🙂 Nie wytrzymalibyśmy czekania. 😉 Przepyszne, dziękuję za przepis. Zawsze jedliśmy tylko smażone. Tata dokładnie w ten sam sposób robi leszczyki i płotki 🙂
Zastanawiam się czy nie lepiej w mące? Bułka ciągnie więcej tłuszczu…
Takie sowy muszą smakować, za dzieciaka to jadłam smażone jak kotlety, to była rewelacja. W zalewie octowej bardzo chętnie bym spróbowała 🙂
Robilam w ubieglym roku, są super.
Grzyby i cukier, albo ryby i cukier. Schab też cukrem sypiecie? Bzdur geslerki się naoglądalo?
Najpierw trzeba spróbować by takie opinie wydawać – a może sypie i co komu do tego? Taki komentarz tylko po to by dosrać, a nic nie wnosi. Cukru jest mało i łamie ostry smak octu, można zwyczajnie go nie dodawać i tyle jak ktoś nie lubi. Mnie akurat w takiej formie smakuje i wielu ludziom którzy zrobili ten przepis. Powodzenia i mniej nerwowych dni życzę 🙂
Kosą po patelni słuszna uwaga… Ja też nie rozumie ludzi którzy nie mają pojęcia o gotowaniu a wyrażają swoją opinię 😉😉 Ja do niektórych zup tez dodaje cukier właśnie dla złamania smaku 😁😁😁
Cukier jest w tym przepisie absolutnie niezbędny! Proporcje idealne. Niedawno odkryłam, że odrobina cukru pozwala uzyskać idealny smak młodej kapusty
no Zygmuś do schabu do suszenia cukru się daje nawet dość sporo …. ale co ty tam możesz wiedzieć ;D przepis OK godny polecenia… Zygmuś … to ani teoretyk ani prakryt.. ot troll jak inne trole
Tak, do peklowania schabu też dodaję cukier. To nie wymysł „Geslerki”, tylko sprawdzone sposoby od wielu, wielu pokoleń.
To musi być pyszne! 🙂
1. Szkl octu, 5 szkl wody. 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki soli i wtedy rewelacja
Jeśli lubi się na słodko to pewnie i rewelacja 👌