Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

0

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Macie odwagę, to sprawdzajcie też na sobie i robimy wszyscy za króliki doświadczalne. A może ktoś już jadł to wg. tego przepisu i może podzielić się wrażeniami, to zapraszam.

Kanie w zalewie octowej

Wielkość porcji 2 słoiki po 600 ml

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Do środka
  • 8 kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • maka pszenna
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej do smażenia.
    Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób wykonania:

  1. Kanie myjemy, dzielimy na kawałki, solimy i pieprzymy odstawiamy by obciekły.
  2. Następnie wszystkie składniki zalewy, gotujemy 15 minut.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki i zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zostawiamy na sitku.
  4. W jednym naczyniu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszamy bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  5. Kanie zanurzamy w jajku i obtaczamy w panierce.
  6. Smażymy z obu stron i gorące wkładamy do słoików, przekładając cebulką i zalewamy zalewą.
  7. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.

Zobacz też sprawdzony przepis na grzyby marynowane.