Kosą po patelni Przepisy Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

0

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Macie odwagę, to sprawdzajcie też na sobie i robimy wszyscy za króliki doświadczalne. A może ktoś już jadł to wg. tego przepisu i może podzielić się wrażeniami, to zapraszam.

Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2 słoiki po 600 ml

Składniki

    Do środka
  • 8 kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • maka pszenna
  • sól, pieprz
  • cebula
  • olej do smażenia.
    Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania

  1. Kanie myjemy, dzielimy na kawałki, solimy i pieprzymy odstawiamy by obciekły.
  2. Następnie wszystkie składniki zalewy, gotujemy 15 minut.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki i zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zostawiamy na sitku.
  4. W jednym naczyniu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszamy bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  5. Kanie zanurzamy w jajku i obtaczamy w panierce.
  6. Smażymy z obu stron i gorące wkładamy do słoików, przekładając cebulką i zalewamy zalewą.
  7. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/kanie-zalewie-octowej/

Zobacz też sprawdzony przepis na grzyby marynowane.

  • Ryby w zalewie octowej

    Nałowiliście małych rybek i nie chce wam się znów zwyczajnie tego smażyć? To wpakujcie do …
  • Karasie w śmietanie

    Ponieważ łowienie z kotem w weekend. przyniosło zdobycz w postaci kilku karasi, tak więc k…
  • Młoda kapusta zasmażana

    Wyobrażacie sobie wiosnę bez młodej kapusty? A taka młoda kapusta zasmażana ze słoninką i …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Policzki wieprzowe duszone

    Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Sałatka z brokułów z jajkiem

    Bardzo prosta sałatka z brokułów z jajkiem, pomidorem i rzodkiewką. Ja nazywam takie sałat…
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Policzki wieprzowe duszone

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…