Kanie w zalewie octowej

4 min. czytania
1
4
Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem – pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Macie odwagę, to sprawdzajcie też na sobie i robimy wszyscy za króliki doświadczalne. A może ktoś już jadł to wg. tego przepisu i może podzielić się wrażeniami, to zapraszam.
Kanie w zalewie octowej
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 2 duże słoiki
Jak wykonać przepis na – Kanie w zalewie octowej
Składniki:

Do środka:

  • 8 kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • maka pszenna
  • sól (pieprz)
  • cebula
  • olej do smażenia.

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Sposób wykonania:
  • Kanie myjemy, dzielimy na kawałki, solimy i pieprzymy odstawiamy by obciekły.
  • Następnie wszystkie składniki zalewy, gotujemy 15 minut.
  • W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki i zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zostawiamy na sitku.
  • W jednym naczyniu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszamy bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  • Kanie zanurzamy w jajku i obtaczamy w panierce.
  • Smażymy z obu stron i gorące wkładamy do słoików, przekładając cebulką i zalewamy zalewą.
  • Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kanie w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Zobacz też sprawdzony przepis na grzyby marynowane.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 57
  •  
  • 650
  •  
  •  
  •  
    707
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).