w , ,

Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej
Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Pycha! Przepis podał mi Tata 2 lata temu, spróbowałem i od tego czasu regularnie goszczą na stole. Kanie to idealne grzyby do smażenia i nie wpadłem na pomysł by je później jeszcze zalewać octem i marynować. Smak jest naprawdę wyjątkowy, wyraźny grzybowy i nie przekwaszony octem. Robi się je łatwo i szybko, ale niestety trzeba chwilę poczekać na efekt końcowy i otwarcie słoiczków, ponieważ muszą się przegryźć. Pamiętajcie by zbierając kanie nie pomylić ich z innymi mniej jadalnymi grzybami, jak nie macie pewności spytajcie kogoś kto ma doświadczenie. Te grzyby mają wyjątkową żyłkową strukturę i warto je spróbować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 2 duże słoiki
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Kanie w zalewie octowej
Składniki:

Do środka:

  • 8 kani
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g maki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia.)

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu spirytusowego (10%)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Sposób wykonania:
  • Kanie myję dokładnie i oczyszczam, dzielę na kawałki, tak by było wygodnie je później układać w słoikach, solę, posypuję pieprzem mielonym i odstawiam by obciekły.
  • Następnie łacze w garnku wszystkie składniki na zalewę i gotuję 15 minut.
  • W tym czasie obieram cebulę i kroję w półplasterki, zaparzam ją wrzątkiem, odcedzam i zostawiam na sitku.
  • Na jednym talerzu roztrzepuję jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  • Kanie zanurzam w jajku i obtaczam w mące z bułką, panierując tak by się dokładnie całe grzyby pokryły panierką.
  • Smażę z obu stron i gorące wkładam do słoików, przekładając cebulką. Zalewam gorącą zalewą tak by przykryła grzyby w słoikach.
  • Zakręcam słoiki i pasteryzuję 10 minut. Gotowe, teraz wystarczy zostawić słoiki w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie i można wcinać – smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kanie w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Kanie w zalewie octowej

Zobacz też sprawdzony przepis na klasyczne grzyby marynowane.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna
Krystyna
17 godzin temu

Zastanawiam się czy nie lepiej w mące? Bułka ciągnie więcej tłuszczu…

Słodko Słodka
28 dni temu

Takie sowy muszą smakować, za dzieciaka to jadłam smażone jak kotlety, to była rewelacja. W zalewie octowej bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

anna
anna
1 miesiąc temu

Robilam w ubieglym roku, są super.

Zygmunt
Zygmunt
1 miesiąc temu

Grzyby i cukier, albo ryby i cukier. Schab też cukrem sypiecie? Bzdur geslerki się naoglądalo?

Mariola
1 miesiąc temu

To musi być pyszne! 🙂

Maria
Maria
1 miesiąc temu

1. Szkl octu, 5 szkl wody. 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki soli i wtedy rewelacja