Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

2 min. czytania
1
3
Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem – pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę poczekać, by się przegryzło. Macie odwagę, to sprawdzajcie też na sobie i robimy wszyscy za króliki doświadczalne. A może ktoś już jadł to wg. tego przepisu i może podzielić się wrażeniami, to zapraszam.
Kanie w zalewie octowej
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 2 duże słoiki
Przepis na:

Kanie w zalewie octowej

Składniki:

Do środka:

  • 8 kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • maka pszenna
  • sól (pieprz)
  • cebula
  • olej do smażenia.

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób wykonania:

  • Kanie myjemy, dzielimy na kawałki, solimy i pieprzymy odstawiamy by obciekły.
  • Następnie wszystkie składniki zalewy, gotujemy 15 minut.
  • W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w pół plasterki i zaparzamy wrzątkiem, odcedzamy i zostawiamy na sitku.
  • W jednym naczyniu roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszamy bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  • Kanie zanurzamy w jajku i obtaczamy w panierce.
  • Smażymy z obu stron i gorące wkładamy do słoików, przekładając cebulką i zalewamy zalewą.
  • Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.

Zobacz też sprawdzony przepis na grzyby marynowane.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  • 148
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    156
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…