w , ,

Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Pycha! Przepis podał mi Tata 2 lata temu, spróbowałem i od tego czasu regularnie goszczą na stole. Kanie to idealne grzyby do smażenia i nie wpadłem na pomysł by je później jeszcze zalewać octem i marynować. Smak jest naprawdę wyjątkowy, wyraźny grzybowy i nie przekwaszony octem. Robi się je łatwo i szybko, ale niestety trzeba chwilę poczekać na efekt końcowy i otwarcie słoiczków, ponieważ muszą się przegryźć. Pamiętajcie by zbierając kanie nie pomylić ich z innymi mniej jadalnymi grzybami, jak nie macie pewności spytajcie kogoś kto ma doświadczenie. Te grzyby mają wyjątkową żyłkową strukturę i warto je spróbować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 2 duże słoiki
4.29 from 7 votes
Jak wykonać przepis na – Kanie w zalewie octowej

Potrzebne składniki

Do środka:

  • 8 kani
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g maki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia.)

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu spirytusowego (10%)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób wykonania

  • Kanie myję dokładnie i oczyszczam, dzielę na kawałki, tak by było wygodnie je później układać w słoikach, solę, posypuję pieprzem mielonym i odstawiam by obciekły.
  • Następnie łacze w garnku wszystkie składniki na zalewę i gotuję 15 minut.
  • W tym czasie obieram cebulę i kroję w półplasterki, zaparzam ją wrzątkiem, odcedzam i zostawiam na sitku.
  • Na jednym talerzu roztrzepuję jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  • Kanie zanurzam w jajku i obtaczam w mące z bułką, panierując tak by się dokładnie całe grzyby pokryły panierką.
  • Smażę z obu stron i gorące wkładam do słoików, przekładając cebulką. Zalewam gorącą zalewą tak by przykryła grzyby w słoikach.
  • Zakręcam słoiki i pasteryzuję 10 minut. Gotowe, teraz wystarczy zostawić słoiki w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie i można wcinać – smacznego.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kanie w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Kanie w zalewie octowej

Zobacz też sprawdzony przepis na klasyczne grzyby marynowane.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa

Mam dziś kilka kan wypróbuje przepis na pewno 😁

Last edited 8 miesięcy temu by Ewa
Deta

Wypróbowane, bardzo smaczne. Dziękuję

Paweł

Wypróbowane, sprawdzone i PRZEPYSZNE

Basia

Idealne proporcje zalewy!

Iwonka

Bardzo dobra zalewa do grzybów w panierce! Zrobiłam w niej nugetsy z żółciaków siarkowych, wyszły pyszne. Bałam się tej ilości cukru, ale już raz zmieniłam przepis na rydze w zalewie, dodając mniej cukru i zastępując ocet spirytusowy jabłkowym i… Nie rzucały na kolana 😅 Dziękuję za przepis.

Anna

Te kanie to chyba o średnicy 10 cm?? Zrobiłam właśnie, miałam 4 kanie, a proporcje razy 2 z tego przepisu. 4 duże słoiki wyszły.

Ania

Robię już trzeci raz, ale w pojemniku do jedzenia na bieżąco po dwóch dniach! 🙂 Nie wytrzymalibyśmy czekania. 😉 Przepyszne, dziękuję za przepis. Zawsze jedliśmy tylko smażone. Tata dokładnie w ten sam sposób robi leszczyki i płotki 🙂

Krystyna

Zastanawiam się czy nie lepiej w mące? Bułka ciągnie więcej tłuszczu…

Słodko Słodka

Takie sowy muszą smakować, za dzieciaka to jadłam smażone jak kotlety, to była rewelacja. W zalewie octowej bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

anna

Robilam w ubieglym roku, są super.

Zygmunt

Grzyby i cukier, albo ryby i cukier. Schab też cukrem sypiecie? Bzdur geslerki się naoglądalo?

Ewa

Kosą po patelni słuszna uwaga… Ja też nie rozumie ludzi którzy nie mają pojęcia o gotowaniu a wyrażają swoją opinię 😉😉 Ja do niektórych zup tez dodaje cukier właśnie dla złamania smaku 😁😁😁

Basia

Cukier jest w tym przepisie absolutnie niezbędny! Proporcje idealne. Niedawno odkryłam, że odrobina cukru pozwala uzyskać idealny smak młodej kapusty

Krzych

no Zygmuś do schabu do suszenia cukru się daje nawet dość sporo …. ale co ty tam możesz wiedzieć ;D przepis OK godny polecenia… Zygmuś … to ani teoretyk ani prakryt.. ot troll jak inne trole

Mariola

To musi być pyszne! 🙂

Maria

1. Szkl octu, 5 szkl wody. 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki soli i wtedy rewelacja