Potrzebne składniki
- 5 pojedynczych płatów śledziowych a'la matjas
- 50 g suszonych grzybów (lub 700 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka zmielonych ziaren jałowca i trochę tymianku lub majeranku (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Grzyby namaczam w zimnej wodzie najlepiej dzień wcześniej i zostawiam na noc.
- Rano grzyby gotuję w tej wodzie, w której się moczyły 20-30 min. Odlewam wodę (można użyć na sos lub zupę)
- Płaty śledziowe należy pozbawić soli więc również namaczam je przez godzinę i kilkukrotnie zmieniam wodę w trakcie namaczania.
- Cebulę obieram i kroję w krążki.
- Pokrojoną cebulę, ocet, wodę, przyprawy, cukier, sól i olej dodaję do garnka i zagotowuję. Następnie gotuję przez ok. 5 min.
- Po lekkim przestudzeniu dodaje koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam.
- Kroję w paski ugotowane wcześniej grzyby, Wkładam je do zalewy i mieszam.
- Do zimnej już zalewy z grzybami dodaje pokrojone w paski płaty śledziowe i również mieszam.
- Wstawiam miskę do lodówki by się przegryzło na kilka godzin. Można zapakować to do słoików i przechowywać przez 5-7 dni w chłodnym ciemnym miejscu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie gajowego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A co ze świeżymi grzybami. Właśnie jest sezon.
To chyba jedne z nielicznych śledzi, na które bym się skusiła. Jestem mało śledziowa, a w tym przepisie wszystkie składniki grają mi idealnie 🙂