Śledzie gajowego

Kosą po patelni
Śledzie z grzybami, cebulą i pomidorami w zalewie z octu i oleju. Takie dziwne połączenie trochę ale smakuje wyśmienicie. Śledzie na spacerze w lesie u gajowego. Dość długo daje się je przechowywać i można zrobić je kilka dni przed Wigilią. Lekko słodkie, lekko kwaśne – takie w sam raz. Najlepiej smakują ze świeżymi grzybami i warto je zrobić jesienią, ale są równie smaczne z suszonymi lub nawet z pieczarkami. Proste i szybkie do wykonania, no i warto je naprawdę zrobić bo w tej postaci smakują nawet tym, co za śledziami za bardzo nie przepadają (sprawdzone).
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 3 słoiki po 300 g
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Śledzie gajowego

Potrzebne składniki

  • 5 pojedynczych płatów śledziowych a'la matjas
  • 50 g suszonych grzybów (lub 700 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka zmielonych ziaren jałowca i trochę tymianku lub majeranku (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  • Grzyby namaczam w zimnej wodzie najlepiej dzień wcześniej i zostawiam na noc.
  • Rano grzyby gotuję w tej wodzie, w której się moczyły 20-30 min. Odlewam wodę (można użyć na sos lub zupę)
  • Płaty śledziowe należy pozbawić soli więc również namaczam je przez godzinę i kilkukrotnie zmieniam wodę w trakcie namaczania.
  • Cebulę obieram i kroję w krążki.
  • Pokrojoną cebulę, ocet, wodę, przyprawy, cukier, sól i olej dodaję do garnka i zagotowuję. Następnie gotuję przez ok. 5 min.
  • Po lekkim przestudzeniu dodaje koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam.
  • Kroję w paski ugotowane wcześniej grzyby, Wkładam je do zalewy i mieszam.
  • Do zimnej już zalewy z grzybami dodaje pokrojone w paski płaty śledziowe i również mieszam.
  • Wstawiam miskę do lodówki by się przegryzło na kilka godzin. Można zapakować to do słoików i przechowywać przez 5-7 dni w chłodnym ciemnym miejscu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie gajowego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Tadeusz

A co ze świeżymi grzybami. Właśnie jest sezon.

Słodko Słodka

To chyba jedne z nielicznych śledzi, na które bym się skusiła. Jestem mało śledziowa, a w tym przepisie wszystkie składniki grają mi idealnie 🙂