Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Śledzie gajowego

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
sledzie gajowego
Śledzie z grzybami, cebulą i pomidorami w zalewie z octu i oleju. Takie dziwne połączenie trochę ale smakuje wyśmienicie. Śledzie na spacerze w lesie u gajowego. Dość długo daje się je przechowywać i można zrobić je kilka dni przed Wigilią. Lekko słodkie, lekko kwaśne – takie w sam raz. Najlepiej smakują ze świeżymi grzybami i warto je zrobić jesienią, ale są równie smaczne z suszonymi lub nawet z pieczarkami. Proste i szybkie do wykonania, no i warto je naprawdę zrobić bo w tej postaci smakują nawet tym, co za śledziami za bardzo nie przepadają (sprawdzone).
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Łącznie: 45 min. min.
Ilość porcji 3 słoiki po 300 g
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Śledzie gajowego

Potrzebne składniki

  • 5 pojedynczych płatów śledziowych a'la matjas
  • 50 g suszonych grzybów (lub 700 g świeżych grzybów leśnych lub pieczarek)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka zmielonych ziaren jałowca i trochę tymianku lub majeranku (opcjonalnie)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Grzyby namaczam w zimnej wodzie najlepiej dzień wcześniej i zostawiam na noc.
  • Rano grzyby gotuję w tej wodzie, w której się moczyły 20-30 min. Odlewam wodę (można użyć na sos lub zupę)
  • Płaty śledziowe należy pozbawić soli więc również namaczam je przez godzinę i kilkukrotnie zmieniam wodę w trakcie namaczania.
  • Cebulę obieram i kroję w krążki.
  • Pokrojoną cebulę, ocet, wodę, przyprawy, cukier, sól i olej dodaję do garnka i zagotowuję. Następnie gotuję przez ok. 5 min.
  • Po lekkim przestudzeniu dodaje koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam.
  • Kroję w paski ugotowane wcześniej grzyby, Wkładam je do zalewy i mieszam.
  • Do zimnej już zalewy z grzybami dodaje pokrojone w paski płaty śledziowe i również mieszam.
  • Wstawiam miskę do lodówki by się przegryzło na kilka godzin. Można zapakować to do słoików i przechowywać przez 5-7 dni w chłodnym ciemnym miejscu.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie gajowego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

sledzie gajowego
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Tadeusz
Tadeusz
11 września 2021 16:16

A co ze świeżymi grzybami. Właśnie jest sezon.

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
3 stycznia 2021 18:50

To chyba jedne z nielicznych śledzi, na które bym się skusiła. Jestem mało śledziowa, a w tym przepisie wszystkie składniki grają mi idealnie 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
slownik lotniskowy

Lotniskowy słownik dla początkujących – co oznaczają te wszystkie dziwne słowa?

dog 2606759 1280

Jak sprawić, żeby pies i kot zgodnie żyli pod jednym dachem?

Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

smaki lodzi

Smaki Łodzi – Gdzie spróbować tradycyjnej kuchni regionalnej?

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?