Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kapusta nadaje się do spożycia już po tygodniu. Szalenie szybko i prosto się ją robi, szczególnie, że możemy bez problemu kupić worek już poszatkowanej. Nadaje się do różnych potraw typu pierogi czy bigos, jak i na surówki. Możemy dodać kilka startych marchewek na grubych oczkach i zrobić kapustę z marchwią. Pewnie myślicie na co mi 7 kilo kapusty? Skoczę do sklepu i mam od ręki tyle ile chcę. Zróbcie chociaż raz i nie kupicie nigdy więcej tej w sklepie. Polecam.
Jak wykonać przepis na - Kapusta kiszonaPotrzebne składniki
- Garnek kamienny 7 litrowy
- 7,5 kg kapusty białej (szatkowanej)
- 180 g soli
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka nasion jałowca
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania
- Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
- Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
- Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
- Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
- Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
- Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
- Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: