Kosą po patelni Przepisy Kapusta kiszona na zimę

Kapusta kiszona na zimę

2 min. czytania
0
0
Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kapusta nadaje się do spożycia już po tygodniu. Szalenie szybko i prosto się ją robi, szczególnie, że możemy bez problemu kupić worek już poszatkowanej. Nadaje się do różnych potraw typu pierogi czy bigos, jak i na surówki. Możemy dodać kilka startych marchewek na grubych oczkach i zrobić kapustę z marchwią. Pewnie myślicie na co mi 7 kilo kapusty? Skoczę do sklepu i mam od ręki tyle ile chcę. Zróbcie chociaż raz i nie kupicie nigdy więcej tej w sklepie. Polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Przepis na:

Kapusta kiszona

Składniki:

  • Garnek kamienny 7 litrowy
  • 7,5 kg kapusty białej (szatkowanej)
  • 180 g soli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion jałowca
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

  • Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
  • Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
  • Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
  • Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
  • Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
  • Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
  • Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 56
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    60
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…