w , ,

Kapusta kiszona na zimę



Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kapusta nadaje się do spożycia już po tygodniu. Szalenie szybko i prosto się ją robi, szczególnie, że możemy bez problemu kupić worek już poszatkowanej. Nadaje się do różnych potraw typu pierogi czy bigos, jak i na surówki. Możemy dodać kilka startych marchewek na grubych oczkach i zrobić kapustę z marchwią. Pewnie myślicie na co mi 7 kilo kapusty? Skoczę do sklepu i mam od ręki tyle ile chcę. Zróbcie chociaż raz i nie kupicie nigdy więcej tej w sklepie. Polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kapusta kiszona

Potrzebne składniki

  • Garnek kamienny 7 litrowy
  • 7,5 kg kapusty białej (szatkowanej)
  • 180 g soli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion jałowca
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania

  • Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
  • Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
  • Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
  • Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
  • Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
  • Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
  • Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze