Potrzebne składniki
- Garnek kamienny 7 litrowy
- 7,5 kg kapusty białej (szatkowanej)
- 180 g soli
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka nasion jałowca
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania
- Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
- Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
- Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
- Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
- Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
- Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
- Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.