Kapusta kiszona na zimę

4 min. czytania
0
0
Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kapusta nadaje się do spożycia już po tygodniu. Szalenie szybko i prosto się ją robi, szczególnie, że możemy bez problemu kupić worek już poszatkowanej. Nadaje się do różnych potraw typu pierogi czy bigos, jak i na surówki. Możemy dodać kilka startych marchewek na grubych oczkach i zrobić kapustę z marchwią. Pewnie myślicie na co mi 7 kilo kapusty? Skoczę do sklepu i mam od ręki tyle ile chcę. Zróbcie chociaż raz i nie kupicie nigdy więcej tej w sklepie. Polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kapusta kiszona
Składniki:
  • Garnek kamienny 7 litrowy
  • 7,5 kg kapusty białej (szatkowanej)
  • 180 g soli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion jałowca
  • 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
  • Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy.
  • Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz.
  • Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok.
  • Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem.
  • Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia.
  • Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą.
  • Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapusta kiszona wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 61
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
    71
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Słone precle do piwa

    Słone precelki z różnymi posypkami, to świetna przekąska do piwa. Są lekko chrupiące z wie…
  • Kulebiak – tradycyjne słowiańskie danie

    Taki polski, prawda? A okazuje się, że pochodzi z kuchni rosyjskiej. Duży pieróg z farszem…
  • Kaczka z jabłkami i śliwkami

    Słodko-kwaśna kaczka z jabłkami i śliwkami to wyjątkowa propozycja na obiad. Brzmi wykwint…