Potrzebne składniki
- 5 jabłek (najlepiej kwaskowych)
- sok z limonki (do skropienia jabłek)
- 1 szczypta cynamonu
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (lub kruchego)
Sposób wykonania
- Zaczynam od obrania jabłek ze skórki i pokrojenia ich w ósemki. Jabłka po pokrojeniu skrapiam sokiem z limonki i mieszam.
- Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu i wsypuje na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować zaczynam mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Zmniejszam bardzo ogień i dodaję masło. Mieszam dalej do połączenia się masła z rozpuszczonym cukrem.
- Dodaję jabłka i cynamon i znów zwiększam ogień. Mieszam jabłka z karmelem i smażę do lekkiego ściemnienia jabłek. Jabłka nie muszą być miękkie – będą się jeszcze piekły i się rozpadną jak przesadzimy.
- Jabłka z karmelem wykładam równomiernie na wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty.
- Całość przykrywam ciastem tak by zakryć całe jabłka i robię na środku otwór nożem by miało gdzie uchodzić powietrze.
- Tartę piekę w piekarniku rozgranym do 200 stopni przez około 25 min. Granie góra dół bez termoobiegu. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
- Teraz kluczowy punkt programu ponieważ biorę talerz, jak najbardziej płaski i większy ciut lub w rozmiarze formy. Przykładam go na ciasto i przyciskając formę i talerz do siebie obracam na druga stronę tak by talerz znalazł się pod spodem. Warto stuknąć kilka razy w formę by wszystko od niej odeszło. Delikatnie zdejmuję formę z ciasta i gotowe – można zajadać
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta Tatin – tarta odwrócona z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Fajowo…. szybciej i prościej się chyba nie da. Dzięki i pozdrowionka.