w , , ,

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego



Pyszna i niezwykle efektowana tarta z jabłkami pochodząca z Francji. Jest to tarta, którą piecze się na odwrót i na koniec przekłada na właściwą stronę – dlatego właśnie tarta odwrócona. Spód do tarty może być kruchy jak i z ciasta francuskiego. Ja wybrałem ten drugi by było jeszcze bardziej francusko. Owoce w tym przypadku to klasycznie jabłka, jednak można ten przepis robić z gruszkami, rabarbarem, śliwkami, brzoskwiniami, truskawkami… a w zasadzie z czym Wam będzie pasować.
Technika samego przygotowania i pieczenia jest niezwykle prosta – karmel, owoce przesmażamy i wylewamy na formę do tarty. Przykrywamy całość ciastem i pieczemy. To koniec – nic skomplikowanego. Po upieczeniu można podawać ją na ciepło lub na zimno.
Ciasto wychodzi słodkie, soczyste i piękne. Osoby które nie znają tego przepisu będą zdziwione jak to zrobiliście. A efekt zaskoczenia przy podaniu ciasta, też się liczy. Dla mnie to obowiązkowa pozycja latem i wiosną na stole i miła odmiana dla zwykłej szarlotki. Doskonale smakuje z gałką lodów.

Film z przepisem

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Tarta Tatin – tarta odwrócona z jabłkami

Potrzebne składniki

  • 5 jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • sok z limonki (do skropienia jabłek)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (lub kruchego)

Sposób wykonania

  • Zaczynam od obrania jabłek ze skórki i pokrojenia ich w ósemki. Jabłka po pokrojeniu skrapiam sokiem z limonki i mieszam.
  • Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu i wsypuje na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować zaczynam mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Zmniejszam bardzo ogień i dodaję masło. Mieszam dalej do połączenia się masła z rozpuszczonym cukrem.
  • Dodaję jabłka i cynamon i znów zwiększam ogień. Mieszam jabłka z karmelem i smażę do lekkiego ściemnienia jabłek. Jabłka nie muszą być miękkie – będą się jeszcze piekły i się rozpadną jak przesadzimy.
  • Jabłka z karmelem wykładam równomiernie na wysmarowaną delikatnie masłem formę do tarty.
  • Całość przykrywam ciastem tak by zakryć całe jabłka i robię na środku otwór nożem by miało gdzie uchodzić powietrze.
  • Tartę piekę w piekarniku rozgranym do 200 stopni przez około 25 min. Granie góra dół bez termoobiegu. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
  • Teraz kluczowy punkt programu ponieważ biorę talerz, jak najbardziej płaski i większy ciut lub w rozmiarze formy. Przykładam go na ciasto i przyciskając formę i talerz do siebie obracam na druga stronę tak by talerz znalazł się pod spodem. Warto stuknąć kilka razy w formę by wszystko od niej odeszło. Delikatnie zdejmuję formę z ciasta i gotowe – można zajadać
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta Tatin – tarta odwrócona z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Violetta

Fajowo…. szybciej i prościej się chyba nie da. Dzięki i pozdrowionka.