Potrzebne składniki
Spód kakaowo-kokosowy
- 200 g herbatników kakaowych (tak na filmie jest 300 g ale wystarczy 200)
- 30 g wiórków kokosowych
- 70 g masła
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego na sernik z pudełka lub zmielony 2 razy zwykły twaróg półtłusty
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 100 g śmietanki 30-36%
- 300-350 g pulpy z mango
Polewa
- 300 g schłodzonej śmietany 18%
- 3 łyzki cukru pudru
- 100 g pulpy z mango
Sposób wykonania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyłem herbatniki kakowe, rozdrobniłem je ustawiając 12 sek. / obroty 6.
- Dodałem masło i wiórki kokosowe i wszystko wymieszałem podgrzewając z nastawą: 4 min. / 70°C / obr. 1
- Spód wyłożyłem na okrągłą blaszkę (23 cm.) i docisnąłem dłonią wyrównując. Wstawiłem blaszkę do lodówki na 15 min.
- Teraz do naczynia dodałem 4 białka z jajek ze szczyptą soli i ubiłem na sztywną pianę. Motylek 4-6 min. / obr. 3.5. Pianę przełożyłem do innego naczynia na bok.
- Teraz wrzucam do naczynia miksującego ser, żółtka jajek, mąki, i cukier. Ustawiam: 30 sek. / obr. 5 i mieszam wszystko ze sobą.
- Teraz dodaję pulpę z mango i śmietanę i znów krótko mieszam: 15 sek. / obr. 5
- Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam kopystką. Wylewam masę do blaszki ze spodem i wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika na 70 min.
- Gdy sernik będzie już pięknie złoty wyłączam piekarnik i studzę go przy uchylonych drzwiczkach.
- Gdy ostygnie robię polewę. Dodaję do naczynia schłodzona śmietanę i cukier puder i mieszam do uzyskania lejącej się lekko pianki. Ja nastawiam 1 min. obroty 4 ale otwieram i sprawdzam w trakcie czy już. Nie chcemy by zrobiło sie słodkie masło.
- Polewę wylewam na wierzch sernika. Resztę pulpy z mango wylewam łyżeczką na wierzch tworząc kleksy i patyczkiem rozmazuje je, tworząc fantazyjne wzory.
- Sernik najlepiej zapakować na 1-2 godziny do lodówki. No i wreszcie można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jestem fanką wszelkich serników, a takiego o smaku mango jeszcze nie robiłam. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis. Muszę się tylko zaopatrzyć we wszystkie potrzebne produkty. Akurat będę szła na zakupy, to nie będzie z tym problemu. Już nie mogę się doczekać aż upiekę te pyszności! Dzięki Ci za ten przepis 🙂