Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Kosą po patelni
Ten sernik jest naprawdę pyszny i bardzo kremowy. Świetnie prezentuje się na odświętnym stole przy wyjątkowych okazjach. Uwielbiam mango dlatego właśnie te sernik z mango tak bardzo przypadł mi do gustu.
Dzisiaj sernik w wydaniu na Thermomix TM6, jednak śmiało możecie go również wykonać używając miksera lub robota kuchennego, tylko po co sie męczyć jak można łatwiej . Dość prosty do wykonania, bardzo delikatny i miękki. No rozpływa się w ustach. Polecam!
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Sernik z mango

Potrzebne składniki

Spód kakaowo-kokosowy

  • 200 g herbatników kakaowych (tak na filmie jest 300 g ale wystarczy 200)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego na sernik z pudełka lub zmielony 2 razy zwykły twaróg półtłusty
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g śmietanki 30-36%
  • 300-350 g pulpy z mango

Polewa

  • 300 g schłodzonej śmietany 18%
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 100 g pulpy z mango

Sposób wykonania

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyłem herbatniki kakowe, rozdrobniłem je ustawiając 12 sek. / obroty 6.
  • Dodałem masło i wiórki kokosowe i wszystko wymieszałem podgrzewając z nastawą: 4 min. / 70°C / obr. 1
  • Spód wyłożyłem na okrągłą blaszkę (23 cm.) i docisnąłem dłonią wyrównując. Wstawiłem blaszkę do lodówki na 15 min.
  • Teraz do naczynia dodałem 4 białka z jajek ze szczyptą soli i ubiłem na sztywną pianę. Motylek 4-6 min. / obr. 3.5. Pianę przełożyłem do innego naczynia na bok.
  • Teraz wrzucam do naczynia miksującego ser, żółtka jajek, mąki, i cukier. Ustawiam: 30 sek. / obr. 5 i mieszam wszystko ze sobą.
  • Teraz dodaję pulpę z mango i śmietanę i znów krótko mieszam: 15 sek. / obr. 5
  • Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam kopystką. Wylewam masę do blaszki ze spodem i wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika na 70 min.
  • Gdy sernik będzie już pięknie złoty wyłączam piekarnik i studzę go przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ostygnie robię polewę. Dodaję do naczynia schłodzona śmietanę i cukier puder i mieszam do uzyskania lejącej się lekko pianki. Ja nastawiam 1 min. obroty 4 ale otwieram i sprawdzam w trakcie czy już. Nie chcemy by zrobiło sie słodkie masło.
  • Polewę wylewam na wierzch sernika. Resztę pulpy z mango wylewam łyżeczką na wierzch tworząc kleksy i patyczkiem rozmazuje je, tworząc fantazyjne wzory.
  • Sernik najlepiej zapakować na 1-2 godziny do lodówki. No i wreszcie można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
FelicjaC

Jestem fanką wszelkich serników, a takiego o smaku mango jeszcze nie robiłam. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis. Muszę się tylko zaopatrzyć we wszystkie potrzebne produkty. Akurat będę szła na zakupy, to nie będzie z tym problemu. Już nie mogę się doczekać aż upiekę te pyszności! Dzięki Ci za ten przepis 🙂