Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Kosą po patelni 2 stycznia 2023
Ten sernik jest naprawdę pyszny i bardzo kremowy. Świetnie prezentuje się na odświętnym stole przy wyjątkowych okazjach. Uwielbiam mango dlatego właśnie te sernik z mango tak bardzo przypadł mi do gustu.
Dzisiaj sernik w wydaniu na Thermomix TM6, jednak śmiało możecie go również wykonać używając miksera lub robota kuchennego, tylko po co sie męczyć jak można łatwiej . Dość prosty do wykonania, bardzo delikatny i miękki. No rozpływa się w ustach. Polecam!
Przygotowanie: 20 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz. 10 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Sernik z mango

Potrzebne składniki

Spód kakaowo-kokosowy

  • 200 g herbatników kakaowych (tak na filmie jest 300 g ale wystarczy 200)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego na sernik z pudełka lub zmielony 2 razy zwykły twaróg półtłusty
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g śmietanki 30-36%
  • 300-350 g pulpy z mango

Polewa

  • 300 g schłodzonej śmietany 18%
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 100 g pulpy z mango

Sposób wykonania

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyłem herbatniki kakowe, rozdrobniłem je ustawiając 12 sek. / obroty 6.
  • Dodałem masło i wiórki kokosowe i wszystko wymieszałem podgrzewając z nastawą: 4 min. / 70°C / obr. 1
  • Spód wyłożyłem na okrągłą blaszkę (23 cm.) i docisnąłem dłonią wyrównując. Wstawiłem blaszkę do lodówki na 15 min.
  • Teraz do naczynia dodałem 4 białka z jajek ze szczyptą soli i ubiłem na sztywną pianę. Motylek 4-6 min. / obr. 3.5. Pianę przełożyłem do innego naczynia na bok.
  • Teraz wrzucam do naczynia miksującego ser, żółtka jajek, mąki, i cukier. Ustawiam: 30 sek. / obr. 5 i mieszam wszystko ze sobą.
  • Teraz dodaję pulpę z mango i śmietanę i znów krótko mieszam: 15 sek. / obr. 5
  • Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam kopystką. Wylewam masę do blaszki ze spodem i wstawiam do nagrzanego do 150°C piekarnika na 70 min.
  • Gdy sernik będzie już pięknie złoty wyłączam piekarnik i studzę go przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ostygnie robię polewę. Dodaję do naczynia schłodzona śmietanę i cukier puder i mieszam do uzyskania lejącej się lekko pianki. Ja nastawiam 1 min. obroty 4 ale otwieram i sprawdzam w trakcie czy już. Nie chcemy by zrobiło sie słodkie masło.
  • Polewę wylewam na wierzch sernika. Resztę pulpy z mango wylewam łyżeczką na wierzch tworząc kleksy i patyczkiem rozmazuje je, tworząc fantazyjne wzory.
  • Sernik najlepiej zapakować na 1-2 godziny do lodówki. No i wreszcie można zajadać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z mango wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Kosą po patelni 2 stycznia 2023 2 stycznia 2023
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dieta keto – na co zwrócić uwagę i jak przygotować jadłospis
Następny wpis Ciekawe inspiracje na pełnowartościowe śniadanie – poznaj je!
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
FelicjaC
FelicjaC
25 stycznia 2023 15:58

Jestem fanką wszelkich serników, a takiego o smaku mango jeszcze nie robiłam. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis. Muszę się tylko zaopatrzyć we wszystkie potrzebne produkty. Akurat będę szła na zakupy, to nie będzie z tym problemu. Już nie mogę się doczekać aż upiekę te pyszności! Dzięki Ci za ten przepis 🙂

0
Odpowiedz

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

Młoda kapusta z grilla

Angielski indywidualnie czy grupowo?

Rosół drobiowy

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?