Shakshuka – pyszne śniadanie

Kosą po patelni
Shakshuka to potrawa rodem z północnej Afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu… pomysłów na to danie może być tyle ilu autorów. Możemy z powodzeniem mieszać, zastępować i dodawać co chcemy. Podaję przepis na wersję bazową – reszta należy do Was.
Ja szczególnie lubię shakshukę z dodatkiem sera feta, fajnie tez pasują oliwki, kapary, kiełbasa czy boczek. Jajka po wbiciu można też zapiec w piekarniku. Proste, pożywne i smaczne danie idealne na śniadanie lub gorącą kolację.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Shakshuka

Potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 duże świeże pomidory
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1 garść świeżej zieleniny (kolendra, szczypiorek lub pietruszka)
  • 1/4 papryczki chilli lub szczypta suszonej (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Kroimy drobno paprykę i cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Wkładamy na patelnię pomidory (jak świeże, to wcześniej obrane ze skóry i drobno pokrojone) i smażymy chwilę redukując płyn, do uzyskania średniej gęstości sosu.
  • Robimy otwory łyżką na jajka i ostrożnie je wbijamy tak by zachować całe żółtka. Jeśli się rozpłyną, trudno nic wielkiego.
  • Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białek, można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
  • Posypujemy zieleniną, solą i pieprzem. Podajemy najlepiej bezpośrednio na patelni z dodatkiem pieczywa.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Shakshuka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dola

Aj, aż nabrałam ochoty na jedzenie. Mój brak apetytu mija.