Shakshuka to potrawa rodem z północnej Afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu… pomysłów na to danie może być tyle ilu autorów. Możemy z powodzeniem mieszać, zastępować i dodawać co chcemy. Podaję przepis na wersję bazową – reszta należy do Was. Ja szczególnie lubię shakshukę z dodatkiem sera feta, fajnie tez pasują oliwki, kapary, kiełbasa czy boczek. Jajka po wbiciu można też zapiec w piekarniku. Proste, pożywne i smaczne danie idealne na śniadanie lub gorącą kolację.
Jak wykonać przepis na – ShakshukaPotrzebne składniki
- 3 jajka
- 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 duże świeże pomidory
- 1/2 świeżej papryki czerwonej
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 garść świeżej zieleniny (kolendra, szczypiorek lub pietruszka)
- 1/4 papryczki chilli lub szczypta suszonej (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Kroimy drobno paprykę i cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Wkładamy na patelnię pomidory (jak świeże, to wcześniej obrane ze skóry i drobno pokrojone) i smażymy chwilę redukując płyn, do uzyskania średniej gęstości sosu.
- Robimy otwory łyżką na jajka i ostrożnie je wbijamy tak by zachować całe żółtka. Jeśli się rozpłyną, trudno nic wielkiego.
- Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białek, można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
- Posypujemy zieleniną, solą i pieprzem. Podajemy najlepiej bezpośrednio na patelni z dodatkiem pieczywa.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Shakshuka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Aj, aż nabrałam ochoty na jedzenie. Mój brak apetytu mija.