Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Shakshuka – pyszne śniadanie

Shakshuka – pyszne śniadanie

3 min. czytania
1
0
Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... pomysłów na to danie może być tyle ilu autorów. Możemy z powodzeniem mieszać, zastępować i dodawać co chcemy. Podaję przepis na wersje bazową - reszta należy do Was. Ja szczególnie lubię shakshukę bez papryki, ale z dodatkiem boczku i sera feta. Jajka po wbiciu można też zapiec w piekarniku. Proste, pożywne i smaczne danie idealne na śniadanie lub gorącą kolację. Na zdjęciu wersja z czarnymi oliwkami zamiast papryki, a zdjęcie autorstwa Agnieszki - dzięki kochana za inspirację.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Shakshuka

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2 duże świeże
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (pieprz)
  • 1 garść świeżej zieleniny (kolendra, szczypiorek lub pietruszka)
  • 1/4 papryczki chilli lub szczypta suszonej (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Kroimy drobno paprykę i cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Wkładamy na patelnię pomidory (jak świeże, to wcześniej obrane ze skóry i drobno pokrojone) i smażymy chwilę redukując płyn, do uzyskania średniej gęstości sosu.
  • Robimy otwory łyżką na jajka i ostrożnie je wbijamy tak by zachować całe żółtka. Jeśli się rozpłyną, trudno nic wielkiego.
  • Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białek, można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
  • Posypujemy zieleniną i świeżym pieprzem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Dola - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Aj, aż nabrałam ochoty na jedzenie. Mój brak apetytu mija.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…