Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2 duże świeże
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- sól (pieprz)
- 1 garść świeżej zieleniny (kolendra, szczypiorek lub pietruszka)
- 1/4 papryczki chilli lub szczypta suszonej (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Kroimy drobno paprykę i cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Wkładamy na patelnię pomidory (jak świeże, to wcześniej obrane ze skóry i drobno pokrojone) i smażymy chwilę redukując płyn, do uzyskania średniej gęstości sosu.
- Robimy otwory łyżką na jajka i ostrożnie je wbijamy tak by zachować całe żółtka. Jeśli się rozpłyną, trudno nic wielkiego.
- Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białek, można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
- Posypujemy zieleniną i świeżym pieprzem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Shakshuka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Aj, aż nabrałam ochoty na jedzenie. Mój brak apetytu mija.