Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Shakshuka – pyszne śniadanie

Shakshuka – pyszne śniadanie

3 min. czytania
0
0
Shakshuka to potrawa rodem z północnej afryki. Pomidory, jajka i dodatki różnego typu... pomysłów na to danie może być tyle ilu autorów. Możemy z powodzeniem mieszać, zastępować i dodawać co chcemy. Podaję przepis na wersje bazową - reszta należy do Was. Ja szczególnie lubię shakshukę bez papryki, ale z dodatkiem boczku i sera feta. Jajka po wbiciu można też zapiec w piekarniku. Proste, pożywne i smaczne danie idealne na śniadanie lub gorącą kolację. Na zdjęciu wersja z czarnymi oliwkami zamiast papryki, a zdjęcie autorstwa Agnieszki - dzięki kochana za inspirację.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2 duże świeże
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (pieprz)
  • 1 garść świeżej zieleniny (kolendra, szczypiorek lub pietruszka)
  • 1/4 papryczki chilli lub szczypta suszonej (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Kroimy drobno paprykę i cebulę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Wkładamy na patelnię pomidory (jak świeże, to wcześniej obrane ze skóry i drobno pokrojone) i smażymy chwilę redukując płyn, do uzyskania średniej gęstości sosu.
  • Robimy otwory łyżką na jajka i ostrożnie je wbijamy tak by zachować całe żółtka. Jeśli się rozpłyną, trudno nic wielkiego.
  • Smażymy całość na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białek, można przykryć pokrywką co przyspieszy proces.
  • Posypujemy zieleniną i świeżym pieprzem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…