Odcinek wyjątkowy, bo nagrany na łonie natury, podczas naszej wizyty w Bieszczadach. Tym razem gotuję w towarzystwie Agnieszki Rutkowskiej i to jej właśnie był pomysł na smażone boczniaki. Potrawę tę zrobiliśmy na jednej z łąk, przy użyciu turystycznego sprzętu i deski do krojenia z pniaka drzewa. Proste składniki, ale smak nieziemski. Dla mnie nowe doświadczenie. Agnieszka jest certyfikowaną nauczycielką mindfulness i przy okazji tego odcinka przedstawia pojęcie uważności w jedzeniu, jednak nie tylko, bo raczej uważności ogólnie w życiu. Ta filigranowa kobieta ma w sobie ogrom wręcz energii, pasji i wiedzy z tego zakresu, którą trochę postanowiła się z nami podzielić. Chcecie wiedzieć co to i jak to się je? Obejrzyjcie cały odcinek, mimo że jest ciut długi i zajrzyjcie na stronę https://agnieszkarutkowska.pl/Zapisy na warsztaty i więcej informacji o szkoleniach znajdziecie na koncie Agnieszki na Facebook https://www.facebook.com/agnieszkarutkowska.bemindful
Jak wykonać przepis na – Smażone boczniakiPotrzebne składniki
- 2 paczki boczniaków (ok. 500 g)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Boczniaki umyłem osuszyłem i pokroiłem w paseczki.
- Natkę pietruszki kroję drobno, a czosnek w plasterki.
- Na rozgrzana oliwę wrzucam grzyby i smażę mieszając. Jak puszczą wodę zwiększam ogień i odparowuję wodę.
- Pod koniec, jak większość wody odparuje, dodaję czosnek, natkę i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję z ryżem i surówką jako danie obiadowe lub z chlebem jako przekąskę, czy kolację.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smażone boczniaki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: