Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Sernik puszysty jak chmurka

Kosą po patelni 31 marca 2022
Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu – ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem. Przepis wzorowany trochę na serniku japońskim, ale jak to zwykle bywa z pewnymi modyfikacjami. Co dziwne nie opadł jak widzicie. Jest niesamowicie miękki, wręcz rozpływa się w ustach. Wcięliśmy pół, zanim jeszcze dobrze ostygł. Strasznie nieekonomiczne ciasto – zdecydowanie za szybko znika. Zdrowy rozsądek nas oderwał od niego. A teraz każdy chodzi i się czai, po jeszcze. Ja wiem, że to nieskromnie, ale to zdecydowanie najlepszy sernik jaki upiekłem ever. Spróbujcie!
Sernik po dwóch latach doczekał się filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak to robię. Będzie łatwiej załapać o co chodzi z tym wykładaniem blaszki. Zapraszam do oglądania.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.85 from 58 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty jak chmurka

Potrzebne składniki

  • 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 małe opakowania herbatników (na spód)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i prostokątny pasek wyższy niż brzeg blaszki o 5 cm i dłuższy niż obwód o 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
  • Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
  • Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
  • Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
  • Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
  • Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
  • Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
  • Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
  • Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Przepraszam, że się tak zachwycam, ale jestem naprawdę fanem serników i chyba całe życie spędziłem na szukaniu sernika idealnego. Jedliście już taki w Swoim życiu?
 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

W Waszym wykonaniu

Elżbieta Gajda
Elżbieta Gajda
Katarzyna Referowska
Katarzyna Referowska
Barbara Urbańczyk
Barbara Urbańczyk
Paweł
Paweł

Tagi budyń, ciasto, delikatny, jajka, jogurt, masło, puszysty, ser, sernik, twaróg
Kosą po patelni 31 marca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak wybrać odpowiedni koc na łóżko?
Następny wpis Jak szybko, ale i bezpiecznie przejść na dietę wege?
209 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
209 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
21 stycznia 2023 16:51

Bardzo pyszny, puszysty sernik. Polecam.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 stycznia 2023 15:54

Bardzo dobry sernik piekłam kilka razy i zawsze wychodzi wspaniały

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
23 grudnia 2022 14:37

Zawsze robię sernik z tego przepisu jest pyszny, tylko modyfikuje troszkę go albo dodaje skórki cytryny lub pomarańczy, też dodaje brzoskwinie, albo czasem robię też beze na górę, w zależności na co mam ochotę.

0
Odpowiedz
Judyta
Judyta
7 września 2022 14:31

Czy można dodać mniej masła i cukru czy wtedy się nie uda?

0
Odpowiedz
Monika
Monika
Odpowiedz  Judyta
23 grudnia 2022 22:15

Ja robię bez masła tylko dodaje tłusty ser z wielunia

0
Odpowiedz
Alina
Alina
24 sierpnia 2022 19:08

Muszę zrobić z podwójnej porcji na prostokątną blachę. Jak wówczas dopasować czs pieczenia? Próbował ktoś ?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Alina
25 sierpnia 2022 10:34

Jeśli nie podwyższy to ciasta to bez problemu taki sam czas – wystarczy obserwować tak naprawdę i jak zacznie się przyrumieniać to będzie gotowy.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
26 maja 2022 11:34

Sernik rewelacja, zachwycił moich gości. Robiłam bez spodu. Mniaaaam

2
Odpowiedz
Kasia
Kasia
24 kwietnia 2022 14:19

Świetny przepis! Sernik wyszedł puszysty i aksamitny w smaku 😍 goście pytali w której cukierni kupiony 🙈❤️

2
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
16 kwietnia 2022 23:25

Goście zachwyceni. Ja też. Najlepszy przepis jaki sprawdziłam …. dzięki

1
Odpowiedz
mecooks
mecooks
11 kwietnia 2022 18:08

Faktycznie wygląda na super puszysty i kremowy. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Kornelia
Kornelia
11 kwietnia 2022 17:57

Najlepszy sernik! Mega puszysty, delikatny, wilgotny! Idealny! Robiłam wszystko wg przepisu i wyszło cudownie! (wyjątkiem był brak spodu bo nie lubię rozmoczonych ciasteczek)
Robiłam już 4 razy, za każdym razem wychodzi

0
Odpowiedz
Agata
Agata
4 kwietnia 2022 10:06

Ten sernik to hit! Wcześniej robiłam z podobnego przepisu i byłam pewna, że lepszego mi sie nie uda zrobić. Aż w końcu trafiłam na Twoja propozycje 😁

0
Odpowiedz
Violetta
Violetta
31 marca 2022 19:53

No tak… kiedy mój nowojorski się chłodzi. Ale przepis zapisany…

0
Odpowiedz
Nela
Nela
23 stycznia 2022 13:54

Wielkie dzięki za ten przepis.Uwielbiam serniki a ten to prawdziwa rewelacja i przyznam się bez bicia że był w piecu jeszcze te 30 minut po upieczeniu… niestety potem już tam nie trafił bo pachniał nieziemsko I niestety nie dotrwał całkowitego ostudzenia:)

1
Odpowiedz
Justyna
Justyna
23 stycznia 2022 08:40

Sernik przepyszny. Pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. Puszysty. Dodałam kilka rodzynek 😀😀

1
Odpowiedz
Malwa
Malwa
13 stycznia 2022 20:39

Pomocy, robiłam ten sernik już w sumie 4 razy i ciągle to samo. Bardzo pęka na 30 minut przed końcem pieczenia. Dodatkowo boki są wysokie a środek zapadnięty 🙁 co robię źle? Próbowałam już różnych serów, składniki wymierzone co do grama. Piekarnik nowy, grzałki dobre, temperatura też…

Last edited 1 rok temu by Malwa
0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Malwa
14 stycznia 2022 11:58

to kwestia wilgoci w piekarniku – prawdopodobnie dlatego że nowy to ma dobre odprowadzanie wilgoci na zewnątrz i zwyczajnie jest sucho podczas pieczenia. Może był włączony termoobieg? Trudno powiedzieć tak naprawdę bo każdy piekarnik jest inny. Stawiam jednak właśnie na to a nie składniki.

0
Odpowiedz
Lena
Lena
9 stycznia 2022 17:05

W moim wykonaniu sernik sie nie udał, po upieczeniu tak bardzo opadl ze jest go mniej niz przy wlewaniu surowej masy,sernik zwarty,wcale nie lekki, nie puszysty. Uzylam ser wiaderkowy piątnica 18% tłuszczu, zadne pseudo sery.

-2
Odpowiedz
Natalia
Natalia
24 grudnia 2021 22:44

Sernik idealny ❤ wyszedł mega puszysty i nie opadł 🙂 przepis nr 1 ❤ piekłam w kwadratowej foremce. IDEALNY 😍😍😍

0
Odpowiedz
Agata
Agata
19 grudnia 2021 10:54

Ten sernik to sztos!

1
Odpowiedz
Tosia
Tosia
7 listopada 2021 12:54

Mama zrobiła mi na urodziny, jest na praaaawdę pyszny♥️.

1
Odpowiedz
Sernik
Sernik
19 października 2021 17:12

Robiłam już dziesiątki serników i mimo dobrych komentarzy żaden nie był tym strzałem w dziesiątkę. Aż do teraz przetestowałam ten przepis i w końcu wyszło ciasto, które mnie oczarowało 😀 Dziękuje i z przyjemnością przetestuje inne przepisy 🙂

0
Odpowiedz
Jolanta
Jolanta
3 października 2021 09:09

Po raz pierwszy udał mi się sernik. A wierzcie mi, piekłam sernik setki razy, z różnych przepisów. Zawsze coś było nie tak. Mam tylko jedną uwagę. Kupiłam budyń śmietankowy Oetkera. niby wszystko ok, ale sernik troszkę smakował tak jakoś sztucznie, „chemicznie”. Mimo to zjadł się natychmiast i nikt poza mną tego nie zauważył. Następnym razem (a będzie to napewno już za kilka dni) użyję zamiast budyniu tę samą ilość zwykłej mąki ziemniaczanej. Myślę, że będzie jeszcze lepszy.

2
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
25 września 2021 17:50

Nie zauważyłam tego „w kąpieli wodnej”, piekłam normalnie. Ładnie wyrósł, studziłam w piekarniku, ale chyba za krótko albo może była z niska temperatura w kuchni, bo po pół godzinie otworzyłam piekarnik i opadł. Nie całkiem, ale tak troszkę. Surowa masa wypełniła tortownicę po brzegi, po wyrośnięciu była lekka górka, a potem dołek. W smaku super. Co zrobić, żeby nie opadł? Nie otwierać piekarnika dłużej niż 30 minut?

1
Odpowiedz
Kasia
Kasia
18 września 2021 21:07

Po raz kolejny piekłam ten sernik. Jest pyszny i zawsze wychodzi mimo tego, że nie piekę go w kąpieli wodnej tylko normalnie. Pięknie rośnie i jest pycha

0
Odpowiedz
Roza
Roza
18 września 2021 18:46

Właśnie wyłączyłam piekarnik jeszcze nie próbowałam ale jak na mój 2 sernik jestem zadowolona wyrósł za dużo nie opadł zrobię jeszcze polewę czekoladową i będzie git , dzięki za przepis.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
15 września 2021 21:34

Można go zrobić w prostokątnej blaszce?

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Monika
24 października 2021 10:55

oczywiście

1
Odpowiedz
Natalia
Natalia
Odpowiedz  Kosą po patelni
24 grudnia 2021 23:23

Ja robiłam w kwadratowej i wyszedł przepiękny 😍

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
11 września 2021 16:10

Sernik upiekłam już po raz drugi i efekt zachwycający. Wyszedł lekki, puszysty, po prostu pyszny 💛 Znika w mgnieniu oka 😍

1
Odpowiedz
Justyna
Justyna
24 sierpnia 2021 09:06

Użyłam funkcji pieczenia na parze w temperaturze 170 stopni i musiałam wyłączyć chwilę wcześniej, bo góra się przypaliła. Niestety po 30 minutach ciasto się kompletnie zapadło jakby było niedopieczone w środku. Jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak? 🙁

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
19 sierpnia 2021 15:16

Robiłam dwa razy bo myślałam że za pierwszym razem coś poszło nie tak. W smaku mało przypomina sernik, bardziej smakuje jak zapiekany budyń. Faktycznie przypomina w konsystencji ptasie mleczko, przepis ok, ale w ogóle nie nasze smaki.

-1
Odpowiedz
Marta
Marta
Odpowiedz  Dominika
26 grudnia 2021 18:22

Zgadzam się. Był ok, ale to również nie sernik moich marzeń. Wolę jednak trochę inną konsystencję, tak więc wracam ponownie do sernika Ani Starmach ☺️

0
Odpowiedz
Ania
Ania
14 lipca 2021 09:42

Zrobiłam wszystko jak w przepisie 😦 rano otwieram piekarnik i z pięknie wyrośniętego ciasta nie zostało nic. Leży placek na dnie foremki. Nie mam pojecia czemu opadło tak kolosalnie. Pianę ubiłam na lekko lejąca się, ser Pilos sernikowy – zawsze wychodziło z tego twarogu. Co ja mogłam zrobić źle? Ani razu nie wpuściłam do piekarnika powietrza z zewnątrz, ani razu nie otworzyłam. Piekarnik studzi się dosyć powoli, to wiem z doświadczenia wiec na pewno nie wystudzil się zbyt gwałtownie.
Co mam zrobić żeby sernik się udał? Co zmienić?

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Ania
15 lipca 2021 12:27

Problemem było pewnie zostawienie zamkniętego piekarnika na noc. Wilgoć w powietrzu po pieczeniu została i sernik stygł ale w wilgoci. Podczas pieczenia faktycznie najlepiej nie otwierać piekarnika ale podczas studzenia warto go uchylić i tak zostawić. Szczerze mówiąc nigdy nie zostawiałem go w piekarniku na noc tylko wyjmowałem po godzinie czy dwóch od upieczenia. Pewnie to w tym problem. Proszę sie nie zrażać i czekam na odpowiedź jaki będzie efekt za drugim razem.

1
Odpowiedz
Martyna
Martyna
Odpowiedz  Ania
27 lipca 2021 18:01

Pianę na lekko lejącą? Chodzi o białka? Białka trzeba ubić na sztywno i ser polecam Wieluń🙂

4
Odpowiedz
Kornelia
Kornelia
5 lipca 2021 11:48

Najlepszy sernik!! W końcu znalazłam przepis na mega wilgotny, puszysty i pełen smaku sernik ❤️ Naprawdę, był jak chmurka. Na tym właśnie mi zależało. Bardzo polecam.
Robiłam jak w przepisie i wyszedł idealny! (Użyłam twarogu w czerwonym wiaderku Piatnica) Jedyne co zmieniłam, to piekłam bez spodu i tylko kilka kropli aromatu pomarańczowego 🙂

Last edited 1 rok temu by Kornelia
2
Odpowiedz
Jolanta
Jolanta
25 czerwca 2021 16:17

Uwielbiam serniki pieczone w kąpieli wodnej. Przepis super, dokonałam jednak paru modyfikacji, do których zmusił mnie brak produktów 😂 dodałam otartą skórkę z cytryny zamiast aromatu pomarańczowego oraz skrobię ziemniaczaną zamiast budyniu. Mega puszysty, niepotrzebnie zrobiłam tylko z połowy porcji 🤦‍♀️

4
Odpowiedz
Ane
Ane
2 maja 2021 10:15

Najpierw pięknie wyrósł….,potem opadł i popękał, w smaku budyniowy zakalec….🥴😞szkoda składników

-1
Odpowiedz
MagdaMagda
MagdaMagda
Odpowiedz  Ane
7 maja 2021 21:58

Nie zgodzę się.Robilam ten sernik 100 razy, zawsze pieknie wyrasta i bardzo smaczny. Ja robie na serze President lub Wloszczowski i prawdziwym maśle.

3
Odpowiedz
Janusz
Janusz
24 kwietnia 2021 15:59

Bardzo dobry przepis. Piekłem już sernik japoński więc dla mnie nie była to nowość. Ten przepis jest bogatszy w ser. Sernik jest bardzo delikatny prawie jak ptasie mleczko. W przyszłości dam nieco mniej cukru lub bardziej wytrawny spód. Zrobiłem na inną formę i z połowy składników wszedł pyszny. Radzę zwrócić uwagę na konsystencję piany z białek. Należy dodać tyle cukru aby była bardzo sztywna bo inaczej nie utrzyma odpowiedniej ilości powietrza.

2
Odpowiedz
Justyna
Justyna
23 kwietnia 2021 08:56

Cześć! Mam piekarnik parowy, czy jeśli upiekę ten sernik na parze to wyjdzie tak samo jak w przypadku kąpieli wodnej?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Justyna
23 kwietnia 2021 09:41

Tak można wtedy nie wstawiać do wody i użyć funkcji pary w piekarniku 🙂

0
Odpowiedz
Teresa
Teresa
19 kwietnia 2021 17:15

Witam Odrobinę zmodyfikowałam recepturę ,zrobiłam bez masła (bo robię serniki wyłącznie bez masła) i aby zachować ilość „płynów” dodałam nie 200 a 300 g jogurtu naturalnego Bakoma. Dałam też mniej cukru . Nie 200 a 150g. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Foremkę (z masą sernikową)26×28 cm wyłożoną folią aluminiową włożyłam do większej foremki, którą napełniłam wrzątkiem do wysokości w/m cm słupka wody. Po 70 min pieczenia wyłączyłam grzanie na 30min. I dalej nie wiedziałam co mam robić bo: -po pierwsze nie da się wyjąć foremki z wodą nie ruszając foremki z serem, która powinna pozostać nadal w piekarniku -po drugie,… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Teresa
23 kwietnia 2021 09:47

ogólnie to nie powinno mieć to wpływu że nim się porusza na to czy opadnie czy nie i jak widać mimo tych wszystkich perturbacji się udało i nie opadł. Ogólnie walić nim nie należy ale spokojnie można go podnosić przestawiać bez obaw. Jeśli wychodzi za bardzo spieczony wierzch kolejnym razem do stygnięcia można uchylić drzwiczki piekarnika lub zmniejszyć czas pieczenia o 5 min. też to powinno pomóc. Niestety każdy piekarnik jest inny i trzeba to trochę dopasować do swojego. Jeśli piekarnik ma funkcje pary w ogóle można jej użyć i wykluczyć całkiem element wody, ale wtedy trzeba sprawdzać czas pieczenia… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
19 kwietnia 2021 07:17

Mam tortownice 26cm da radę czy będzie za mała? Czas pieczenie wtedy taki sam czy trochę wydłużyć (no bo niestety będzie on napewno wyższy skoro mniejsza średnica). Dziękuję i pozdrawiam

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Paulina
23 kwietnia 2021 09:48

Pewnie wyjdzie mocno poza można zmniejszyć o 1/3 proporcję składników.

1
Odpowiedz
Grażynka
Grażynka
16 kwietnia 2021 23:33

Wygląda przepysznie, czas wypróbować jutro 🙂

-1
Odpowiedz
Iwo
Iwo
16 kwietnia 2021 10:04

Środek zapadnięty, całość popękana :/

0
Odpowiedz
Iwo
Iwo
Odpowiedz  Iwo
16 kwietnia 2021 10:27

Włączyłam pod koniec pieczenia termoobieg na 10 minut i się podniósł.

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
12 kwietnia 2021 17:24

Mój pierwszy w życiu sernik jestem zachwycona PYSZNY. Dziękuje za podzielenie się przepisem

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Joanna
13 kwietnia 2021 08:50

Cieszę się bardzo 🙂 i smacznego

1
Odpowiedz
Ola
Ola
10 kwietnia 2021 18:09

Dzień dobry,
Ile wody należy wlać do blaszki (kapiel wodna)?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Ola
13 kwietnia 2021 08:50

Nie trzeba dużo ja wlewam tak by utworzyła się warstwa która będzie odparowywać podczas pieczenia czyli z 0,5 cm głębokości, ogólnie powinno być tej wody trochę i im większa powierzchnia parowania tym lepiej. Wlewając nie na blaszkę a do jakiejś miseczki radził bym raczej miskę płaską i szeroką i wlać wrzątek. A jeśli chodzi o płaska blaszkę taką jak są tace w piekarniku to wlać tyle by zakryło całe dno.

0
Odpowiedz
Ola
Ola
Odpowiedz  Kosą po patelni
19 czerwca 2021 15:33

Dziękuję za odpowiedź. Sernik wyszedł wyśmienity. Dziś planuję powtórzyć wypiek, bo się za nim stęskniliśmy. Przy pierwszym razie przeżywaliśmy męki czekając na całkowite wystudzenie. Dziś zamierzam piec późnym wieczorem, położyć sie spać i obudzić na poranną kawę z sernikiem. Dziękuję za przepis!

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Ola
21 czerwca 2021 13:21

bardzo się cieszę że się udaje i smakuje 🙂 pomysł z robieniem go wieczorem idealny – smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
3 kwietnia 2021 10:40

Jestem sernikowym antytalenciem, ale zawsze z uporem staralam sie go zrobic. Efekt zawsze ten sam, opadniety, zbity. Sprobowalam tego przepisu….to jest jakies dzielo sztuki! Jestem taka zadowolona. Sernik przepyszny, puchaty, wilgotny, wyrosniety :). Dziekuje za ten przepis!!! Juz zawsze bede robic tylko ten. Pozdrawiam 🙂

3
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 kwietnia 2021 16:15

Strasznie mi popękał

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
19 marca 2021 08:32

Muszę się przyznać że to 4 sernik w moim życiu a pierwszy który wyszedł. I to jak! Rodzina była zachwycona. Był lekki i puszysty i… brak mi słów. Jestem oszołomiona i zachwycona.

1
Odpowiedz
Justine
Justine
6 lutego 2021 07:01

Wygląda bardzo smakowicie! Jedna grzałka jest zepsuta w moim piekarniku więc zostaje mi tylko termoobieg 🙁 Myślisz, że mogę zaryzykowac i spróbować upiec?

0
Odpowiedz
Diana
Diana
Odpowiedz  Justine
11 lutego 2021 20:22

Robiłam w termobiegu bo nie stety w moim piekarniku nie mam innej możliwości i wyszedł wspaniale więc polecam 🥰😊

0
Odpowiedz
Monika
Monika
Odpowiedz  Justine
15 marca 2021 15:05

Ten sernik jest super. Tak się składa, że znałam już wcześniej ten sernik Kasi i raz na jakiś czas go robię. Miałam kiedyś inny przepis na sernik ale odkąd znam właśnie ten to korzystam właśnie z tego. Sernik naprawdę jest puszysty.

0
Odpowiedz
Lusia
Lusia
29 stycznia 2021 09:12

Drugi sernik na gorąco w życiu ( pierwszy okazał się totalna porażka🤦) a ten jest REWELACYJNY! Dziękujemy za przepis ! Rozsyłam dalej bo takie cudo powinno mieć swoich naśladowców . Pozdrawiamy

2
Odpowiedz
Lidia
Lidia
12 stycznia 2021 15:46

Czy zamiast jogurtu mogę dodać kremówkę?Jeśli tak to ile i czy ją ubić czy dać taką z pudełka 36%. Czy jak wstawię naczynie z wodą na dół piekarnika to ma być ta sama temperatura pieczenia i czas?

2
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Lidia
13 stycznia 2021 10:04

szczerze to śmietana będzie za ciężka szczególnie kremówka – można kombinować ale nigdy nie robiłem w ten sposób więc nie pomogę. Co do naczynia to tak, to samo.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
11 stycznia 2021 22:15

Próbował ktoś spodu robionego, takiego ciasta kruchego do tego sernika? Czy kruszone gotowe herbatniki bardzo namakają od masy serowej?

Last edited 2 lat temu by Anna
0
Odpowiedz
Anna
Anna
Odpowiedz  Anna
16 stycznia 2021 23:18

Sernik rewelacja, ale ten spód nie jest smaczny.. herbatniki przemokły i nie wyglądało
i nie smakowało to zbyt apetycznie. Lepszy byłby bez spodu

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Anna
3 lutego 2021 09:55

też robię czasem bez spodu – myślę że tez to zależy od rodzaju herbatników które się użyje, ja testowałem z kilkoma rodzajami i znalazłem takie które świetnie sie do tego nadają – można kombinować 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
Odpowiedz  Kosą po patelni
23 lipca 2021 14:59

tym razem pokruszyłam wafelki kokosowe na spód – efekt nieziemski! 🙂

1
Odpowiedz
Renata
Renata
8 stycznia 2021 20:04

Mam tylko 1 budyn na 500ml. Ile dodać mąki, jeśli w ogóle to możliwe 😊

1
Odpowiedz
Renata
Renata
Odpowiedz  Renata
10 stycznia 2021 09:34

Jakoś sobie poradziłam.
No muszę przyznać, że jest rewelacyjny 😊
Jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł 😊

1
Odpowiedz
Barbara
Barbara
24 grudnia 2020 16:23

Przepyszny… Nie mam ręki do serników A ten wyszedł jak z obrazka

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
23 grudnia 2020 10:06

Sernik przepyszny, mój Tata zarządał powtórki na Święta. A nas niełatwo zachwycić w kwestii serników. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę 😀

1
Odpowiedz

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Kurczak po chińsku

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?