Sernik puszysty jak chmurka

Kosą po patelni
Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu – ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem. Przepis wzorowany trochę na serniku japońskim, ale jak to zwykle bywa z pewnymi modyfikacjami. Co dziwne nie opadł jak widzicie. Jest niesamowicie miękki, wręcz rozpływa się w ustach. Wcięliśmy pół, zanim jeszcze dobrze ostygł. Strasznie nieekonomiczne ciasto – zdecydowanie za szybko znika. Zdrowy rozsądek nas oderwał od niego. A teraz każdy chodzi i się czai, po jeszcze. Ja wiem, że to nieskromnie, ale to zdecydowanie najlepszy sernik jaki upiekłem ever. Spróbujcie!
Sernik po dwóch latach doczekał się filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak to robię. Będzie łatwiej załapać o co chodzi z tym wykładaniem blaszki. Zapraszam do oglądania.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.86 from 61 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty jak chmurka

Potrzebne składniki

  • 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 małe opakowania herbatników (na spód)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i prostokątny pasek wyższy niż brzeg blaszki o 5 cm i dłuższy niż obwód o 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
  • Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
  • Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
  • Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
  • Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
  • Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
  • Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
  • Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
  • Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Przepraszam, że się tak zachwycam, ale jestem naprawdę fanem serników i chyba całe życie spędziłem na szukaniu sernika idealnego. Jedliście już taki w Swoim życiu?
 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

W Waszym wykonaniu

Elżbieta Gajda
Elżbieta Gajda
Katarzyna Referowska
Katarzyna Referowska
Barbara Urbańczyk
Barbara Urbańczyk
Paweł
Paweł
Poleć ten wpis innym
216 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
216 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jola

Super przepis. Sernik upiekł się wspaniale. Pozdrawiam.

Ania

Nigdy wcześniej nie robiłam sernika – tzn robiłam, ale zawsze się nie udawał. Ten sernik jako jedyny mi wychodzi i smakuje nieziemsko – mój dziadek – smakosz serników – twierdzi, że to najlepsze wydanie sernika jakie jadł. I nie tylko on – każdy kto go próbuje jest zachwycony. Piekłam go już ze 20 razy, wychodzi wyśmienity. Osobiście piekę w rancie do tortów i wychodzi wysoki na ponad 12cm, używam sera WŁOSZCZOWA – na nim smakuje mi najbardziej

Ania

A na spód czasami zamiast herbatników daję korzenne ciasteczka po wcześniejszym zblendowaniu

Agnieszka

Sernik mega, świetnie wyrósł.Smakuje wszystkim.

Anna

Mistrzu! Twój sernik jest najlepszy na świecie! Przy okazji polecam ser Mój Ulubiony z Wielunia, nie wymaga dodatku masła ❤️

Ilona

Ten sernik jest najlepszy, jest pyszny na ciepło i na zimno

Edith

Serniki nie naleza do mojej mocnej strony. Zawsze opadaja.. .ale ten mi wyszedl jak mistrzostwo swiata. Dodalam extra skorke pomaranczowa i byl po prostu mniam, rowniez optycznie. Dzieki za przepis. Pozdrowienia z Vorau( Austria, Steiermark)

Agnieszka

Bardzo pyszny, puszysty sernik. Polecam.

Ania

Bardzo dobry sernik piekłam kilka razy i zawsze wychodzi wspaniały

Ewelina

Zawsze robię sernik z tego przepisu jest pyszny, tylko modyfikuje troszkę go albo dodaje skórki cytryny lub pomarańczy, też dodaje brzoskwinie, albo czasem robię też beze na górę, w zależności na co mam ochotę.

Judyta

Czy można dodać mniej masła i cukru czy wtedy się nie uda?

Monika

Ja robię bez masła tylko dodaje tłusty ser z wielunia

Alina

Muszę zrobić z podwójnej porcji na prostokątną blachę. Jak wówczas dopasować czs pieczenia? Próbował ktoś ?

Joanna

Sernik rewelacja, zachwycił moich gości. Robiłam bez spodu. Mniaaaam

Kasia

Świetny przepis! Sernik wyszedł puszysty i aksamitny w smaku 😍 goście pytali w której cukierni kupiony 🙈❤️

Sylwia

Goście zachwyceni. Ja też. Najlepszy przepis jaki sprawdziłam …. dzięki

mecooks

Faktycznie wygląda na super puszysty i kremowy. Pozdrawiam 🙂

Kornelia

Najlepszy sernik! Mega puszysty, delikatny, wilgotny! Idealny! Robiłam wszystko wg przepisu i wyszło cudownie! (wyjątkiem był brak spodu bo nie lubię rozmoczonych ciasteczek)
Robiłam już 4 razy, za każdym razem wychodzi

Agata

Ten sernik to hit! Wcześniej robiłam z podobnego przepisu i byłam pewna, że lepszego mi sie nie uda zrobić. Aż w końcu trafiłam na Twoja propozycje 😁

Violetta

No tak… kiedy mój nowojorski się chłodzi. Ale przepis zapisany…

Nela

Wielkie dzięki za ten przepis.Uwielbiam serniki a ten to prawdziwa rewelacja i przyznam się bez bicia że był w piecu jeszcze te 30 minut po upieczeniu… niestety potem już tam nie trafił bo pachniał nieziemsko I niestety nie dotrwał całkowitego ostudzenia:)

Justyna

Sernik przepyszny. Pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. Puszysty. Dodałam kilka rodzynek 😀😀

Malwa

Pomocy, robiłam ten sernik już w sumie 4 razy i ciągle to samo. Bardzo pęka na 30 minut przed końcem pieczenia. Dodatkowo boki są wysokie a środek zapadnięty 🙁 co robię źle? Próbowałam już różnych serów, składniki wymierzone co do grama. Piekarnik nowy, grzałki dobre, temperatura też…

Last edited 2 lat temu by Malwa
Lena

W moim wykonaniu sernik sie nie udał, po upieczeniu tak bardzo opadl ze jest go mniej niz przy wlewaniu surowej masy,sernik zwarty,wcale nie lekki, nie puszysty. Uzylam ser wiaderkowy piątnica 18% tłuszczu, zadne pseudo sery.

Natalia

Sernik idealny ❤ wyszedł mega puszysty i nie opadł 🙂 przepis nr 1 ❤ piekłam w kwadratowej foremce. IDEALNY 😍😍😍

Agata

Ten sernik to sztos!

Tosia

Mama zrobiła mi na urodziny, jest na praaaawdę pyszny♥️.

Sernik

Robiłam już dziesiątki serników i mimo dobrych komentarzy żaden nie był tym strzałem w dziesiątkę. Aż do teraz przetestowałam ten przepis i w końcu wyszło ciasto, które mnie oczarowało 😀 Dziękuje i z przyjemnością przetestuje inne przepisy 🙂

Jolanta

Po raz pierwszy udał mi się sernik. A wierzcie mi, piekłam sernik setki razy, z różnych przepisów. Zawsze coś było nie tak. Mam tylko jedną uwagę. Kupiłam budyń śmietankowy Oetkera. niby wszystko ok, ale sernik troszkę smakował tak jakoś sztucznie, „chemicznie”. Mimo to zjadł się natychmiast i nikt poza mną tego nie zauważył. Następnym razem (a będzie to napewno już za kilka dni) użyję zamiast budyniu tę samą ilość zwykłej mąki ziemniaczanej. Myślę, że będzie jeszcze lepszy.

Agnieszka

Nie zauważyłam tego „w kąpieli wodnej”, piekłam normalnie. Ładnie wyrósł, studziłam w piekarniku, ale chyba za krótko albo może była z niska temperatura w kuchni, bo po pół godzinie otworzyłam piekarnik i opadł. Nie całkiem, ale tak troszkę. Surowa masa wypełniła tortownicę po brzegi, po wyrośnięciu była lekka górka, a potem dołek. W smaku super. Co zrobić, żeby nie opadł? Nie otwierać piekarnika dłużej niż 30 minut?

Kasia

Po raz kolejny piekłam ten sernik. Jest pyszny i zawsze wychodzi mimo tego, że nie piekę go w kąpieli wodnej tylko normalnie. Pięknie rośnie i jest pycha

Roza

Właśnie wyłączyłam piekarnik jeszcze nie próbowałam ale jak na mój 2 sernik jestem zadowolona wyrósł za dużo nie opadł zrobię jeszcze polewę czekoladową i będzie git , dzięki za przepis.

Monika

Można go zrobić w prostokątnej blaszce?

Natalia

Ja robiłam w kwadratowej i wyszedł przepiękny 😍

Aleksandra

Sernik upiekłam już po raz drugi i efekt zachwycający. Wyszedł lekki, puszysty, po prostu pyszny 💛 Znika w mgnieniu oka 😍

Justyna

Użyłam funkcji pieczenia na parze w temperaturze 170 stopni i musiałam wyłączyć chwilę wcześniej, bo góra się przypaliła. Niestety po 30 minutach ciasto się kompletnie zapadło jakby było niedopieczone w środku. Jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak? 🙁

Dominika

Robiłam dwa razy bo myślałam że za pierwszym razem coś poszło nie tak. W smaku mało przypomina sernik, bardziej smakuje jak zapiekany budyń. Faktycznie przypomina w konsystencji ptasie mleczko, przepis ok, ale w ogóle nie nasze smaki.

Marta

Zgadzam się. Był ok, ale to również nie sernik moich marzeń. Wolę jednak trochę inną konsystencję, tak więc wracam ponownie do sernika Ani Starmach ☺️

Ania

Zrobiłam wszystko jak w przepisie 😦 rano otwieram piekarnik i z pięknie wyrośniętego ciasta nie zostało nic. Leży placek na dnie foremki. Nie mam pojecia czemu opadło tak kolosalnie. Pianę ubiłam na lekko lejąca się, ser Pilos sernikowy – zawsze wychodziło z tego twarogu. Co ja mogłam zrobić źle? Ani razu nie wpuściłam do piekarnika powietrza z zewnątrz, ani razu nie otworzyłam. Piekarnik studzi się dosyć powoli, to wiem z doświadczenia wiec na pewno nie wystudzil się zbyt gwałtownie.
Co mam zrobić żeby sernik się udał? Co zmienić?

Martyna

Pianę na lekko lejącą? Chodzi o białka? Białka trzeba ubić na sztywno i ser polecam Wieluń🙂

Kornelia

Najlepszy sernik!! W końcu znalazłam przepis na mega wilgotny, puszysty i pełen smaku sernik ❤️ Naprawdę, był jak chmurka. Na tym właśnie mi zależało. Bardzo polecam.
Robiłam jak w przepisie i wyszedł idealny! (Użyłam twarogu w czerwonym wiaderku Piatnica) Jedyne co zmieniłam, to piekłam bez spodu i tylko kilka kropli aromatu pomarańczowego 🙂

Last edited 2 lat temu by Kornelia
Jolanta

Uwielbiam serniki pieczone w kąpieli wodnej. Przepis super, dokonałam jednak paru modyfikacji, do których zmusił mnie brak produktów 😂 dodałam otartą skórkę z cytryny zamiast aromatu pomarańczowego oraz skrobię ziemniaczaną zamiast budyniu. Mega puszysty, niepotrzebnie zrobiłam tylko z połowy porcji 🤦‍♀️

Ane

Najpierw pięknie wyrósł….,potem opadł i popękał, w smaku budyniowy zakalec….🥴😞szkoda składników

MagdaMagda

Nie zgodzę się.Robilam ten sernik 100 razy, zawsze pieknie wyrasta i bardzo smaczny. Ja robie na serze President lub Wloszczowski i prawdziwym maśle.

Janusz

Bardzo dobry przepis. Piekłem już sernik japoński więc dla mnie nie była to nowość. Ten przepis jest bogatszy w ser. Sernik jest bardzo delikatny prawie jak ptasie mleczko. W przyszłości dam nieco mniej cukru lub bardziej wytrawny spód. Zrobiłem na inną formę i z połowy składników wszedł pyszny. Radzę zwrócić uwagę na konsystencję piany z białek. Należy dodać tyle cukru aby była bardzo sztywna bo inaczej nie utrzyma odpowiedniej ilości powietrza.

Justyna

Cześć! Mam piekarnik parowy, czy jeśli upiekę ten sernik na parze to wyjdzie tak samo jak w przypadku kąpieli wodnej?

Teresa

Witam Odrobinę zmodyfikowałam recepturę ,zrobiłam bez masła (bo robię serniki wyłącznie bez masła) i aby zachować ilość „płynów” dodałam nie 200 a 300 g jogurtu naturalnego Bakoma. Dałam też mniej cukru . Nie 200 a 150g. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Foremkę (z masą sernikową)26×28 cm wyłożoną folią aluminiową włożyłam do większej foremki, którą napełniłam wrzątkiem do wysokości w/m cm słupka wody. Po 70 min pieczenia wyłączyłam grzanie na 30min. I dalej nie wiedziałam co mam robić bo: -po pierwsze nie da się wyjąć foremki z wodą nie ruszając foremki z serem, która powinna pozostać nadal w piekarniku -po drugie,… Czytaj więcej »

Paulina

Mam tortownice 26cm da radę czy będzie za mała? Czas pieczenie wtedy taki sam czy trochę wydłużyć (no bo niestety będzie on napewno wyższy skoro mniejsza średnica). Dziękuję i pozdrawiam

Grażynka

Wygląda przepysznie, czas wypróbować jutro 🙂

Iwo

Środek zapadnięty, całość popękana :/

Iwo

Włączyłam pod koniec pieczenia termoobieg na 10 minut i się podniósł.

Joanna

Mój pierwszy w życiu sernik jestem zachwycona PYSZNY. Dziękuje za podzielenie się przepisem

Ola

Dzień dobry,
Ile wody należy wlać do blaszki (kapiel wodna)?

Ola

Dziękuję za odpowiedź. Sernik wyszedł wyśmienity. Dziś planuję powtórzyć wypiek, bo się za nim stęskniliśmy. Przy pierwszym razie przeżywaliśmy męki czekając na całkowite wystudzenie. Dziś zamierzam piec późnym wieczorem, położyć sie spać i obudzić na poranną kawę z sernikiem. Dziękuję za przepis!

Magda

Jestem sernikowym antytalenciem, ale zawsze z uporem staralam sie go zrobic. Efekt zawsze ten sam, opadniety, zbity. Sprobowalam tego przepisu….to jest jakies dzielo sztuki! Jestem taka zadowolona. Sernik przepyszny, puchaty, wilgotny, wyrosniety :). Dziekuje za ten przepis!!! Juz zawsze bede robic tylko ten. Pozdrawiam 🙂

Justyna

Strasznie mi popękał

Dominika

Muszę się przyznać że to 4 sernik w moim życiu a pierwszy który wyszedł. I to jak! Rodzina była zachwycona. Był lekki i puszysty i… brak mi słów. Jestem oszołomiona i zachwycona.

Justine

Wygląda bardzo smakowicie! Jedna grzałka jest zepsuta w moim piekarniku więc zostaje mi tylko termoobieg 🙁 Myślisz, że mogę zaryzykowac i spróbować upiec?

Diana

Robiłam w termobiegu bo nie stety w moim piekarniku nie mam innej możliwości i wyszedł wspaniale więc polecam 🥰😊

Monika

Ten sernik jest super. Tak się składa, że znałam już wcześniej ten sernik Kasi i raz na jakiś czas go robię. Miałam kiedyś inny przepis na sernik ale odkąd znam właśnie ten to korzystam właśnie z tego. Sernik naprawdę jest puszysty.