Sernik puszysty jak chmurka

8 min. czytania
103
31
Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu – ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem. Przepis wzorowany trochę na serniku japońskim, ale jak to zwykle bywa z pewnymi modyfikacjami. Co dziwne nie opadł jak widzicie. Jest niesamowicie miękki, wręcz rozpływa się w ustach. Wcięliśmy pół, zanim jeszcze dobrze ostygł. Strasznie nieekonomiczne ciasto – zdecydowanie za szybko znika. Zdrowy rozsądek nas oderwał od niego. A teraz każdy chodzi i się czai, po jeszcze. Ja wiem, że to nieskromnie, ale to zdecydowanie najlepszy sernik jaki upiekłem ever. Spróbujcie!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty jak chmurka
Składniki:
  • 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego
  • 2 małe opakowania herbatników (na spód)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i pasek wyższy niż brzeg o 5 cm i dłuższy niż obwód i 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
  • Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
  • Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
  • Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
  • Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
  • Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
  • Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
  • Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
  • Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Przepraszam, że się tak zachwycam, ale jestem naprawdę fanem serników i chyba całe życie spędziłem na szukaniu sernika idealnego. Jedliście już taki w Swoim życiu?
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

W Waszym wykonaniu

Podesłane przez Katarzyna Referowska – dziękuję, piękny wyszedł 🙂

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 7K
  •  
  • 2.5K
  •  
  •  
  •  
    9.5K
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
103 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Magda
Magda
10 dni temu

Piekłam na święta Wielkanocne. Pierwszy w życiu sernik jaki zrobiłam. Przepyszny👏👍Właśnie zabieram się kolejny raz do robienia. Pozdrawiam😀😀

Sylwia
Sylwia
16 dni temu

Upiekłam i jestem zachwycona to mój pierwszy sernik taki wysoki i pyszny. dziękuję za przepis i pozdrawiam

Pam
Pam
17 dni temu

Mam pytanko czy można zrobić to bez spodu ?

Hania
Hania
19 dni temu

Dzisiaj zrobiłam kolejny raz ten sernik i znów się udał 🙂 „Niebo w gębie”; rozpływa się w ustach, ale niestety szybko znika 😉

Renata
Renata
20 dni temu

Super przepis, polecam bardzo:)

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Właśnie zrobiłam
Wyszedł genialny 😍

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł super. Dziękuję za przepis. Jest rewelacyjny. 💎💎💎

Kamila
Kamila
1 miesiąc temu

Niestety mi opadł trzy krotnie a robiłam wszystko dokładnie 🤔

Kamila
Kamila
1 miesiąc temu

A mi opadł trzykrotnie nie wiem dlaczego robiłam wg przepisu 3🤔

Lilka
Lilka
1 miesiąc temu

Mina mamuśki po tym jak zobaczyła mój sernik bezcenna ☺😉. Sernik wyszedł obłędny, wyglądał i smakował znakomicie. Nigdy wcześniej nie upiekłam tak dobrego sernika. Dziękuję za przepis.

Pieprzyć z Fantazją
1 miesiąc temu

Jaki on piękny! Składniki bardzo proste a efekt oszałamiający. Musi być pyszny!

Przemysław
Przemysław
1 miesiąc temu

Genialny przepis. Sernik wyszedl boski, wysoki, puszysty. A musze powiedziec, ze to moj pierwszy sernik na goraco jaki upieklem. Ten przepis zostanie ze mna dlugo, jest wart wrazenia jakie wywolal wsrod bliskich 😉

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Witam, piekłam dzisiaj ten sernik wszystko robiłam zgodnie z przepisem krok po kroku ucieszyłam się że w końcu jakiś przepis że może będzie super i rósł mi pięknie był piękny wiem że troszkę zawsze opada ale mi opadł o połowę. Może doradzisz mi co ja robię nie tak. Przestrzegałam wszystkiego i robiłam jak w przepisie z sera z wiaderka i nie wiem czy to ma znaczenie ale już napisze jogurt naturalny użyłam rzadki i jak dodałem sypki budyń aromaty itd później maslo to to zmiksowałem. Proszę doradź mi co mogę zrobić żeby w końcu sernik wyszedł mi duzy i nie… Czytaj więcej »

Magda
Magda
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Dziękuję spróbuję z tą pianą bo ubijam zawsze mocno.l,poważnie przepis fajny sernik w smaku bardzo dobry. Piekarnika wcale nie otwierałam i piekłam w parze wodnej. Naprawdę wszystkiego przestrzegam szukam przepisu żeby ten sernik był wysoki piekłam w tortownicy nie 28 tylko 26 ale to mało istotne myślę. Spróbuję jeszcze raz a jakbym mogła podesłać Ci zdjęcie? może taki ma być ale naprawdę opadł sporo a rósł pięknie. Zaczynam trącić nadzieję że kiedyś upiekę taki wysoki.

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Rewelacyjny przepis! Bardzo dziękuję za udostępnienie. Sernik smakował całej rodzinie.

Aga
Aga
1 miesiąc temu

Chcę to teraz zrobić gdzie mam dodać maslo

Anna
Anna
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Aga

Masło dodajesz na samym końcu, przed piana

Marzena
Marzena
1 miesiąc temu

Witam! Wielka prośba bo okazało się że nie mam tortownicy tylko blaszke o wymiarach 25 na 36 czy z tej ilości produktów wyjdzie sernik w tej blaszce ??? Bardzo proszę o odp bo czekam z produktami 🙂

Agata
Agata
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Marzena

Przed chwilą swój robiłam w blaszce prostokątnej o ciut większych wymiarach niż Pani i wszystko jest w porządku.

Marzena
Marzena
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Agata

Dziękuję ! A wyrósł ?

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Przepis rewelacja. Zrobiłam na święta a już znika. Zamiast w tortownicy na tradycyjnej blaszce. Super ☺️

Jola
Jola
1 miesiąc temu

SERNIK – CUD ŚWIATA!!! PYSZNY PUSZYSTY JAK PIANKA. Dziękuję, że podzielił się Pan przepisem

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Czy ten serniczek powinien się trząść jak galareta? 🙂 tak się zachowywał gdy ponownie lądował w piekarniku albo wina zbyt małej ilości budyniu jak Pan sądzi?

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Wygląda kusząco
Tylko nie mogę mieć w nim glutenu.
Jak zrobić spod?

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Czy można go upiec bez spodu z herbatników. Tzn. bez żadnego spodu. Tak jak wiedeński?

Madzia
Madzia
1 miesiąc temu

Można dać na górę jakąś polewę? Np krowkę?

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Rewelacyjny,masz Ty rękę do serników 🙂

Helena
Helena
1 miesiąc temu

Mam pytanie o jaki ser chodzi bo nie bardzo rozumiem z pudełka to znaczy jaki?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Super jest ten sernik. Robię podobny tylko zamiast jogurtu daję ubitą śmietanę 36%

Magda
Magda
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Nie robiłam tak więc czas aby sprawdzić i taki przepis a co do kompieli pieke tak wszystkie serniki i nie pamiętam żeby jakiś się przypalił lub opadł

Kasia😊
Kasia😊
1 miesiąc temu

Witam,
Czy na spód można wyłożyć masę makową?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Witam, czy można ten sernik zrobić w innej blaszce?

Elzbieta
Elzbieta
1 miesiąc temu

Witam a ja nam pytanie co do budyniu . Troche nie ogarniam tej ilosci? 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego) 1,5 malego jest wiecej niz 3/4 l. Ok ile gram ma byc budyn ? Pozdrawiam

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Elzbieta

Jeden mały budyń daje się na 0.5l mleka, więc 1.5 takiego budyniu będzie na 0.75 czyli 3/4l. Jest to tyle samo co jedno duże opakowanie budyniu.

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Czy można dodać rodzynki i skórkę pomarańczową?

Dominika
Dominika
2 miesięcy temu

Jaki ser polecacie żeby wyszło najsmaczniej? 🙂

Mariola
Mariola
2 miesięcy temu

Dzień dobry, jaka duża tortownica?

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Sernik wygląda genialnie 😊 Jestem początkująca w pieczeniu sernika, proszę mi powiedzieć jaki ser na sernik wybrać, z jakiej firmy. Mąż robi zakupy i muszę mu dokładnie powiedzieć jaki i gdzie taki ser kupić 😊 dziękuję za odp. I pozdrawiam

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Przepraszam jestem początkująca osoba w pieczeniu serników . Mam pytanie czy sernik pieczemy w funkcji termoobieg czy góra/dół. Pozdrawiam

Justa
Justa
2 miesięcy temu

A czy blaszka musi byc w wodzie czy mooze byc nizej ?

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Przepis rewelacyjny – sernik wyszedł przepyszny, lekki i puszysty 😊

Ja
Ja
2 miesięcy temu

Chciałam upiec na święta ten sernik, ale na blaszce. Czy 1,5 porcji będzie ok?

zafascynowane
2 miesięcy temu

Ale wysoki wyrósł: przepis rewelacja 🙂

Anna
Anna
2 miesięcy temu
Odpowiedz  zafascynowane

Gratuluję, ale jak z tym paskiem zrobiłaś… 😊

Anna
Anna
2 miesięcy temu
Odpowiedz  zafascynowane

Zafascynowana, jak zrobiłaś ren nieszczęsny pasek

Anna
Anna
2 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Dzieki

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Nie chwytam tej o paskowanej tortownicy…

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Dzisiaj będę robić!😃 nie mogę się doczekać, co mi wyjdzie… Ja tak kocham serniki i to będzie pierwszy w życiu, który zrobię.

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu
Odpowiedz  Kasia

Pytanie tylko, ile wody powinno być w blaszce… czy do ok połowy tortownicy?

Jolanta
Jolanta
2 miesięcy temu

Muszę wypróbować, koniecznie.

Irmina
Irmina
2 miesięcy temu

Sernik puszysty jak chmurka.Poprostu pycha . Często będzie goscic na moim stole .

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Witam,
a czy budyń przed dodaniem do masy należy najpierw przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu?

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Witam czy budyń dodaje pan suchy czy ugotowany z mlekiem?

Katarzyna
2 miesięcy temu

Dla mnie jesteś mistrzem ciast. Ale z tym sernikiem to już przesadziłeś 😉

zafascynowane
2 miesięcy temu

Wow ale wyrósł, rewelacja przepis 🙂

Agata
Agata
2 miesięcy temu

Jaki program pieczenia? Góra dół, termoobieg?

Ela
Ela
2 miesięcy temu

pytanie moje dotyczy programu piekarnika: góra – dół bez obiegu? wypróbuję na święta, bo serniki to najlepsze ciasta pod słońcem!!!! 🙂 Nigdy mi nie wychodzą i opadają, więc jeśli ten mi nie opadnie to….będę bardzo Ci wdzięczna 😀

Asia
Asia
2 miesięcy temu

Też nie za bardzo wiem o co chodzi z tym rękodziełem, blachą i kąpielą wodną…

anna
anna
2 miesięcy temu

Witam
Nie do końca rozumiem tę kąpiel wodną. Czy blaszka ma stać w wodzie? ( Jeżeli tak to ile tej wody powinno być) czy blaszka z wodą ma być na odrębnym piętrze piekarnika? Jak wyciągnąłeś blaszkę z wodą skoro na niej stać ma blaszka z ciastem a nie wyciągałeś sernika?
Tutaj tego nie do końca rozumiem.
Będę wdzięczna za wyjaśnienie

Ela
Ela
2 miesięcy temu
Odpowiedz  anna

przecież napisane, że klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej czyli blaszka z sernikem wstawiona na blachę z wodą. Co tu niezrozumiałego?

Helena
Helena
2 miesięcy temu

Bardzo czytelnie to napisałeś,Karolu.Sukces tkwi chyba w pieczeniu w kąpieli wodnej.To dla mnie utrudnienie ale spróbuję.Z kolei denerwujące jest,gdy sernik zwykle opada.Zastanawiałam się,jak można temu zapobiec.Dziękuję Karolu za przepis.

Ewa
Ewa
2 miesięcy temu
Odpowiedz  Helena

Gdzieś kiedyś wyczytałam ze włożyć w sernik 2 rurki makaronowe wtedy sernik nie opadnie. A pana sernik napewno w Święta zawita na moim stole 🤤

Marzena
Marzena
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Witam. Czy blaszka z wodą może być na niższym piętrze piekarnika niż tortownica ?Czy koniecznie tortownica z serem musi stać w blaszce z wodą ?

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).