w , , , ,

Sernik puszysty jak chmurka



Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu – ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem. Przepis wzorowany trochę na serniku japońskim, ale jak to zwykle bywa z pewnymi modyfikacjami. Co dziwne nie opadł jak widzicie. Jest niesamowicie miękki, wręcz rozpływa się w ustach. Wcięliśmy pół, zanim jeszcze dobrze ostygł. Strasznie nieekonomiczne ciasto – zdecydowanie za szybko znika. Zdrowy rozsądek nas oderwał od niego. A teraz każdy chodzi i się czai, po jeszcze. Ja wiem, że to nieskromnie, ale to zdecydowanie najlepszy sernik jaki upiekłem ever. Spróbujcie!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.87 from 44 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty jak chmurka

Potrzebne składniki

  • 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego
  • 2 małe opakowania herbatników (na spód)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i prostokątny pasek wyższy niż brzeg blaszki o 5 cm i dłuższy niż obwód o 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
  • Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
  • Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
  • Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
  • Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
  • Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
  • Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
  • Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
  • Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Przepraszam, że się tak zachwycam, ale jestem naprawdę fanem serników i chyba całe życie spędziłem na szukaniu sernika idealnego. Jedliście już taki w Swoim życiu?
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
182 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka

Nie zauważyłam tego „w kąpieli wodnej”, piekłam normalnie. Ładnie wyrósł, studziłam w piekarniku, ale chyba za krótko albo może była z niska temperatura w kuchni, bo po pół godzinie otworzyłam piekarnik i opadł. Nie całkiem, ale tak troszkę. Surowa masa wypełniła tortownicę po brzegi, po wyrośnięciu była lekka górka, a potem dołek. W smaku super. Co zrobić, żeby nie opadł? Nie otwierać piekarnika dłużej niż 30 minut?

Kasia

Po raz kolejny piekłam ten sernik. Jest pyszny i zawsze wychodzi mimo tego, że nie piekę go w kąpieli wodnej tylko normalnie. Pięknie rośnie i jest pycha

Roza

Właśnie wyłączyłam piekarnik jeszcze nie próbowałam ale jak na mój 2 sernik jestem zadowolona wyrósł za dużo nie opadł zrobię jeszcze polewę czekoladową i będzie git , dzięki za przepis.

Monika

Można go zrobić w prostokątnej blaszce?

Aleksandra

Sernik upiekłam już po raz drugi i efekt zachwycający. Wyszedł lekki, puszysty, po prostu pyszny 💛 Znika w mgnieniu oka 😍

Justyna

Użyłam funkcji pieczenia na parze w temperaturze 170 stopni i musiałam wyłączyć chwilę wcześniej, bo góra się przypaliła. Niestety po 30 minutach ciasto się kompletnie zapadło jakby było niedopieczone w środku. Jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak? 🙁

Dominika

Robiłam dwa razy bo myślałam że za pierwszym razem coś poszło nie tak. W smaku mało przypomina sernik, bardziej smakuje jak zapiekany budyń. Faktycznie przypomina w konsystencji ptasie mleczko, przepis ok, ale w ogóle nie nasze smaki.

Ania

Zrobiłam wszystko jak w przepisie 😦 rano otwieram piekarnik i z pięknie wyrośniętego ciasta nie zostało nic. Leży placek na dnie foremki. Nie mam pojecia czemu opadło tak kolosalnie. Pianę ubiłam na lekko lejąca się, ser Pilos sernikowy – zawsze wychodziło z tego twarogu. Co ja mogłam zrobić źle? Ani razu nie wpuściłam do piekarnika powietrza z zewnątrz, ani razu nie otworzyłam. Piekarnik studzi się dosyć powoli, to wiem z doświadczenia wiec na pewno nie wystudzil się zbyt gwałtownie.
Co mam zrobić żeby sernik się udał? Co zmienić?

Martyna

Pianę na lekko lejącą? Chodzi o białka? Białka trzeba ubić na sztywno i ser polecam Wieluń🙂

Kornelia

Najlepszy sernik!! W końcu znalazłam przepis na mega wilgotny, puszysty i pełen smaku sernik ❤️ Naprawdę, był jak chmurka. Na tym właśnie mi zależało. Bardzo polecam.
Robiłam jak w przepisie i wyszedł idealny! (Użyłam twarogu w czerwonym wiaderku Piatnica) Jedyne co zmieniłam, to piekłam bez spodu i tylko kilka kropli aromatu pomarańczowego 🙂

Last edited 2 miesięcy temu by Kornelia
Jolanta

Uwielbiam serniki pieczone w kąpieli wodnej. Przepis super, dokonałam jednak paru modyfikacji, do których zmusił mnie brak produktów 😂 dodałam otartą skórkę z cytryny zamiast aromatu pomarańczowego oraz skrobię ziemniaczaną zamiast budyniu. Mega puszysty, niepotrzebnie zrobiłam tylko z połowy porcji 🤦‍♀️

Ane

Najpierw pięknie wyrósł….,potem opadł i popękał, w smaku budyniowy zakalec….🥴😞szkoda składników

MagdaMagda

Nie zgodzę się.Robilam ten sernik 100 razy, zawsze pieknie wyrasta i bardzo smaczny. Ja robie na serze President lub Wloszczowski i prawdziwym maśle.

Janusz

Bardzo dobry przepis. Piekłem już sernik japoński więc dla mnie nie była to nowość. Ten przepis jest bogatszy w ser. Sernik jest bardzo delikatny prawie jak ptasie mleczko. W przyszłości dam nieco mniej cukru lub bardziej wytrawny spód. Zrobiłem na inną formę i z połowy składników wszedł pyszny. Radzę zwrócić uwagę na konsystencję piany z białek. Należy dodać tyle cukru aby była bardzo sztywna bo inaczej nie utrzyma odpowiedniej ilości powietrza.

Justyna

Cześć! Mam piekarnik parowy, czy jeśli upiekę ten sernik na parze to wyjdzie tak samo jak w przypadku kąpieli wodnej?

Teresa

Witam Odrobinę zmodyfikowałam recepturę ,zrobiłam bez masła (bo robię serniki wyłącznie bez masła) i aby zachować ilość „płynów” dodałam nie 200 a 300 g jogurtu naturalnego Bakoma. Dałam też mniej cukru . Nie 200 a 150g. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Foremkę (z masą sernikową)26×28 cm wyłożoną folią aluminiową włożyłam do większej foremki, którą napełniłam wrzątkiem do wysokości w/m cm słupka wody. Po 70 min pieczenia wyłączyłam grzanie na 30min. I dalej nie wiedziałam co mam robić bo: -po pierwsze nie da się wyjąć foremki z wodą nie ruszając foremki z serem, która powinna pozostać nadal w piekarniku -po drugie,… Czytaj więcej »

Paulina

Mam tortownice 26cm da radę czy będzie za mała? Czas pieczenie wtedy taki sam czy trochę wydłużyć (no bo niestety będzie on napewno wyższy skoro mniejsza średnica). Dziękuję i pozdrawiam

Grażynka

Wygląda przepysznie, czas wypróbować jutro 🙂

Iwo

Środek zapadnięty, całość popękana :/

Iwo

Włączyłam pod koniec pieczenia termoobieg na 10 minut i się podniósł.

Joanna

Mój pierwszy w życiu sernik jestem zachwycona PYSZNY. Dziękuje za podzielenie się przepisem

Ola

Dzień dobry,
Ile wody należy wlać do blaszki (kapiel wodna)?

Ola

Dziękuję za odpowiedź. Sernik wyszedł wyśmienity. Dziś planuję powtórzyć wypiek, bo się za nim stęskniliśmy. Przy pierwszym razie przeżywaliśmy męki czekając na całkowite wystudzenie. Dziś zamierzam piec późnym wieczorem, położyć sie spać i obudzić na poranną kawę z sernikiem. Dziękuję za przepis!

Magda

Jestem sernikowym antytalenciem, ale zawsze z uporem staralam sie go zrobic. Efekt zawsze ten sam, opadniety, zbity. Sprobowalam tego przepisu….to jest jakies dzielo sztuki! Jestem taka zadowolona. Sernik przepyszny, puchaty, wilgotny, wyrosniety :). Dziekuje za ten przepis!!! Juz zawsze bede robic tylko ten. Pozdrawiam 🙂

Justyna

Strasznie mi popękał

Dominika

Muszę się przyznać że to 4 sernik w moim życiu a pierwszy który wyszedł. I to jak! Rodzina była zachwycona. Był lekki i puszysty i… brak mi słów. Jestem oszołomiona i zachwycona.

Justine

Wygląda bardzo smakowicie! Jedna grzałka jest zepsuta w moim piekarniku więc zostaje mi tylko termoobieg 🙁 Myślisz, że mogę zaryzykowac i spróbować upiec?

Diana

Robiłam w termobiegu bo nie stety w moim piekarniku nie mam innej możliwości i wyszedł wspaniale więc polecam 🥰😊

Monika

Ten sernik jest super. Tak się składa, że znałam już wcześniej ten sernik Kasi i raz na jakiś czas go robię. Miałam kiedyś inny przepis na sernik ale odkąd znam właśnie ten to korzystam właśnie z tego. Sernik naprawdę jest puszysty.

Lusia

Drugi sernik na gorąco w życiu ( pierwszy okazał się totalna porażka🤦) a ten jest REWELACYJNY! Dziękujemy za przepis ! Rozsyłam dalej bo takie cudo powinno mieć swoich naśladowców . Pozdrawiamy

Lidia

Czy zamiast jogurtu mogę dodać kremówkę?Jeśli tak to ile i czy ją ubić czy dać taką z pudełka 36%. Czy jak wstawię naczynie z wodą na dół piekarnika to ma być ta sama temperatura pieczenia i czas?

Anna

Próbował ktoś spodu robionego, takiego ciasta kruchego do tego sernika? Czy kruszone gotowe herbatniki bardzo namakają od masy serowej?

Last edited 8 miesięcy temu by Anna
Anna

Sernik rewelacja, ale ten spód nie jest smaczny.. herbatniki przemokły i nie wyglądało
i nie smakowało to zbyt apetycznie. Lepszy byłby bez spodu

Anna

tym razem pokruszyłam wafelki kokosowe na spód – efekt nieziemski! 🙂

Renata

Mam tylko 1 budyn na 500ml. Ile dodać mąki, jeśli w ogóle to możliwe 😊

Renata

Jakoś sobie poradziłam.
No muszę przyznać, że jest rewelacyjny 😊
Jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł 😊

Barbara

Przepyszny… Nie mam ręki do serników A ten wyszedł jak z obrazka

Karolina

Sernik przepyszny, mój Tata zarządał powtórki na Święta. A nas niełatwo zachwycić w kwestii serników. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę 😀

Ania

Witam, nie mam możliwości pieczenia w kąpieli wodnej. Czy to bardzo wpłynie na ciasto? Zapewne nie będzie takie wilgotne, ale czy skiepści mi się też smak i konsystencja?

Natalia

Nie, ja pieklam bez kapieli wodnej ale pieklam 50 min bo albo piekarnik inny albo wlasnie ta kapiel wodna pozwala na dluzsze pieczenie. Szybko sie rumienil od gory, rodzina zachwycona, dzisiaj pieke z blaszka wody na najbizszej polce bo w kapieli wodnej sie boje ze mi przecieknie, a folii aluminiowej u mnie sie w domu nie uzywa O_o

Kinga

Sernik wyszedł faktycznie obłędnie puszysty. Ale co mogłabym zrobic inaczej by wyszedł mniej wilgotny? Szukam przepisu dla mnie idealnego na sernik puszysty i suchy, wciąż to nie jest to. Ale nie ukrywam, ze ten jest przepyszny. Tylko gdyby mogł byc bardziej suchy…

Kinga

Dzieki 🙂 jak uda mi sie dostać znowu serki w polskim sklepie to robie kolejne podejście. Tamten zjedliśmy baaaardzo szybko 🙂

Monika

Przetestowane. Wyszedł mega puszysty <3

Beata

Jak przechowywać sernik? Czy wyjdzie dobry jak zrobię go dzień wcześniej i dam do lodowki na noc?

Mom

Hej. Ten twaróg mozna kupić tłusty czy półtłusty?

Krystyna

Ma znaczenie.Im ser ma więcej tłuszczu tym jest smaczniejszy.

Sylwia

Sernik rewelacja! Piekę teraz drugi raz..bez spodu i naczynku zaroodpornym. Mam nadzieję że będzie taki jak ostatnio. Dziękuję za przepis

Agita

Genialny! Użyłam 1,2 kg twarogu na tortownicę 26 cm, bez herbatnikow wyszedł piękny, wysoki i obłędnie smaczny! Dzięki….a powiem Ci…że nie wierzyłam, że taki wyjdzie 🙂 dodaje do ulubionych.

Ewelina

Mniami

Agnieszka

Pychota! Właśnie się doczekałam aż ostygł🙂 serniki to najlepsze ciasta na świecie 😃

Sabina

Poezja… Natychmiast po zjedzeniu pierwszego sernika, zrobiłam następny. Tym razem budyń o smaku waniliowym zamieniłam na ajerkoniakowy. Przepyszny jest. Dziękuję za przepis.

Iwona

Doskonały przepis. Zamiast jogurtu dodałam śmietankę 36 % z Piątnicy 200 gr. Najlepszy przepis a piekę serniki od stu lat!!!

Justyna

Właśnie upiekłam pierwszy raz sernik z tego przepisu 🙂 REWELACJA. Będzie gościł na moim stole bardzo często!!! Pychota 🤤

Agnieszka

muszę upiec !!!!

Aga

Sernik upiekł sie wspaniale ! Pachnący i cudownie puszysty ! Będzie z pewnością moim faworytem . Bardzo polecam ten przepis . Od siebie dołożyłam brzoskwinie na pokruszone herbatniki . Szczęśliwcy którym udało sie posmakować byli zachwyceni

Ania

👍

Last edited 1 rok temu by Ania
Agnieszka

Super przepis.Wyszadł idealny.

Dorota

Witam a czy ta folią aluminiowa to chodzi żeby przykryć sernik wierzch żeby się nie przypiekl podczas pieczenia

MagdaLena

Sernik rewelacja.Pieke go juz z 4 raz.Ilekroc mam ochotę na sernik to siegam po ten przepis.Jestem zachwycona i przepis rusza w świat 😉
Dziękuję

Gosia

Sernik przepyszny. Kilka razy robiłam i nie będę robić już innego. Rewelacja 😍

Iwona

Hej, co zrobić aby góra sernika się nie przypiekała zbyt mocno? Czy do tego sernika można dodać rodzynki?

Last edited 1 rok temu by Iwona
Magda

Piekłam na święta Wielkanocne. Pierwszy w życiu sernik jaki zrobiłam. Przepyszny👏👍Właśnie zabieram się kolejny raz do robienia. Pozdrawiam😀😀