Potrzebne składniki
- 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
- 8 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego
- 2 małe opakowania herbatników (na spód)
Sposób wykonania
- Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i pasek wyższy niż brzeg o 5 cm i dłuższy niż obwód i 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
- Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
- Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
- Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
- Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
- Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
- Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
- Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
- Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
- Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W Waszym wykonaniu
Podesłane przez Katarzyna Referowska – dziękuję, piękny wyszedł 🙂
Czy zamiast jogurtu mogę dodać kremówkę?Jeśli tak to ile i czy ją ubić czy dać taką z pudełka 36%. Czy jak wstawię naczynie z wodą na dół piekarnika to ma być ta sama temperatura pieczenia i czas?
szczerze to śmietana będzie za ciężka szczególnie kremówka – można kombinować ale nigdy nie robiłem w ten sposób więc nie pomogę. Co do naczynia to tak, to samo.
Próbował ktoś spodu robionego, takiego ciasta kruchego do tego sernika? Czy kruszone gotowe herbatniki bardzo namakają od masy serowej?
Sernik rewelacja, ale ten spód nie jest smaczny.. herbatniki przemokły i nie wyglądało
i nie smakowało to zbyt apetycznie. Lepszy byłby bez spodu
Mam tylko 1 budyn na 500ml. Ile dodać mąki, jeśli w ogóle to możliwe 😊
Jakoś sobie poradziłam.
No muszę przyznać, że jest rewelacyjny 😊
Jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł 😊
Przepyszny… Nie mam ręki do serników A ten wyszedł jak z obrazka
Sernik przepyszny, mój Tata zarządał powtórki na Święta. A nas niełatwo zachwycić w kwestii serników. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę 😀
Witam, nie mam możliwości pieczenia w kąpieli wodnej. Czy to bardzo wpłynie na ciasto? Zapewne nie będzie takie wilgotne, ale czy skiepści mi się też smak i konsystencja?
Nie, ja pieklam bez kapieli wodnej ale pieklam 50 min bo albo piekarnik inny albo wlasnie ta kapiel wodna pozwala na dluzsze pieczenie. Szybko sie rumienil od gory, rodzina zachwycona, dzisiaj pieke z blaszka wody na najbizszej polce bo w kapieli wodnej sie boje ze mi przecieknie, a folii aluminiowej u mnie sie w domu nie uzywa O_o
można nawet wstawić miskę z wodą obok blaszki to nie przeszkadza, bez wody szybciej sie piecze właśnie i mnie szczerze mówiąc bardziej opadał
Sernik wyszedł faktycznie obłędnie puszysty. Ale co mogłabym zrobic inaczej by wyszedł mniej wilgotny? Szukam przepisu dla mnie idealnego na sernik puszysty i suchy, wciąż to nie jest to. Ale nie ukrywam, ze ten jest przepyszny. Tylko gdyby mogł byc bardziej suchy…
Ale można z tego taki zrobić – połowa jogurtu i piec bez kąpieli wodnej będzie bardziej suchy a nadal delikatny i puszysty 🙂
Dzieki 🙂 jak uda mi sie dostać znowu serki w polskim sklepie to robie kolejne podejście. Tamten zjedliśmy baaaardzo szybko 🙂
Przetestowane. Wyszedł mega puszysty <3
Jak przechowywać sernik? Czy wyjdzie dobry jak zrobię go dzień wcześniej i dam do lodowki na noc?
można spokojnie zapakować na noc do lodówki 🙂
Hej. Ten twaróg mozna kupić tłusty czy półtłusty?
Szczerze nigdy nawet na opakowaniu nie sprawdzałem jaki to jest ser bo robię go z pudełka już mielony – chyba nie ma znaczenia za bardzo
Sernik rewelacja! Piekę teraz drugi raz..bez spodu i naczynku zaroodpornym. Mam nadzieję że będzie taki jak ostatnio. Dziękuję za przepis
Genialny! Użyłam 1,2 kg twarogu na tortownicę 26 cm, bez herbatnikow wyszedł piękny, wysoki i obłędnie smaczny! Dzięki….a powiem Ci…że nie wierzyłam, że taki wyjdzie 🙂 dodaje do ulubionych.
Mniami
Pychota! Właśnie się doczekałam aż ostygł🙂 serniki to najlepsze ciasta na świecie 😃
Poezja… Natychmiast po zjedzeniu pierwszego sernika, zrobiłam następny. Tym razem budyń o smaku waniliowym zamieniłam na ajerkoniakowy. Przepyszny jest. Dziękuję za przepis.
Doskonały przepis. Zamiast jogurtu dodałam śmietankę 36 % z Piątnicy 200 gr. Najlepszy przepis a piekę serniki od stu lat!!!
Właśnie upiekłam pierwszy raz sernik z tego przepisu 🙂 REWELACJA. Będzie gościł na moim stole bardzo często!!! Pychota 🤤
muszę upiec !!!!
Sernik upiekł sie wspaniale ! Pachnący i cudownie puszysty ! Będzie z pewnością moim faworytem . Bardzo polecam ten przepis . Od siebie dołożyłam brzoskwinie na pokruszone herbatniki . Szczęśliwcy którym udało sie posmakować byli zachwyceni
super pomysł z brzoskwiniami muszę wypróbować kolejnym razem i cieszę się że smakował 🙂
👍
Super przepis.Wyszadł idealny.
Witam a czy ta folią aluminiowa to chodzi żeby przykryć sernik wierzch żeby się nie przypiekl podczas pieczenia
Nie folią owijamy tylko spód blaszki sernik pieczemy całkiem odkryty. Folia zabezpiecza tylko w przypadku nieszczelności blaszki by woda z niej nie dostała się to sernika.
Sernik rewelacja.Pieke go juz z 4 raz.Ilekroc mam ochotę na sernik to siegam po ten przepis.Jestem zachwycona i przepis rusza w świat 😉
Dziękuję
Sernik przepyszny. Kilka razy robiłam i nie będę robić już innego. Rewelacja 😍
Hej, co zrobić aby góra sernika się nie przypiekała zbyt mocno? Czy do tego sernika można dodać rodzynki?
oczywiście że można – a na przypiekanie może wystarczy wyłączyc grzanie górne np w polowie pieczenia i zostawić sam dół – to juz chyba kwestia piekarnika
Piekłam na święta Wielkanocne. Pierwszy w życiu sernik jaki zrobiłam. Przepyszny👏👍Właśnie zabieram się kolejny raz do robienia. Pozdrawiam😀😀
Upiekłam i jestem zachwycona to mój pierwszy sernik taki wysoki i pyszny. dziękuję za przepis i pozdrawiam
bardzo sie cieszę 🙂 również pozdrawiam
Mam pytanko czy można zrobić to bez spodu ?
pewnie że tak 🙂
Dzisiaj zrobiłam kolejny raz ten sernik i znów się udał 🙂 „Niebo w gębie”; rozpływa się w ustach, ale niestety szybko znika 😉
no niestety to jest jego duża wada 🙂
Super przepis, polecam bardzo:)
Właśnie zrobiłam
Wyszedł genialny 😍
Sernik wyszedł super. Dziękuję za przepis. Jest rewelacyjny. 💎💎💎
Niestety mi opadł trzy krotnie a robiłam wszystko dokładnie 🤔
A mi opadł trzykrotnie nie wiem dlaczego robiłam wg przepisu 3🤔
Mina mamuśki po tym jak zobaczyła mój sernik bezcenna ☺😉. Sernik wyszedł obłędny, wyglądał i smakował znakomicie. Nigdy wcześniej nie upiekłam tak dobrego sernika. Dziękuję za przepis.
Jaki on piękny! Składniki bardzo proste a efekt oszałamiający. Musi być pyszny!
Genialny przepis. Sernik wyszedl boski, wysoki, puszysty. A musze powiedziec, ze to moj pierwszy sernik na goraco jaki upieklem. Ten przepis zostanie ze mna dlugo, jest wart wrazenia jakie wywolal wsrod bliskich 😉
Dziękuję za te przemiłe słowa – bardzo sie ciesze że smakował i się udał 🙂
Witam, piekłam dzisiaj ten sernik wszystko robiłam zgodnie z przepisem krok po kroku ucieszyłam się że w końcu jakiś przepis że może będzie super i rósł mi pięknie był piękny wiem że troszkę zawsze opada ale mi opadł o połowę. Może doradzisz mi co ja robię nie tak. Przestrzegałam wszystkiego i robiłam jak w przepisie z sera z wiaderka i nie wiem czy to ma znaczenie ale już napisze jogurt naturalny użyłam rzadki i jak dodałem sypki budyń aromaty itd później maslo to to zmiksowałem. Proszę doradź mi co mogę zrobić żeby w końcu sernik wyszedł mi duzy i nie… Czytaj więcej »
Spróbuj nie ubijać piany na bardzo sztywno, ja wlewam do ciasta w momencie gdy się ubije i nie ma płynnego białka, ale jest jeszcze taka trochę lejąca się – to powinno pomóc. Druga rzecz to sam piekarnik – miałem ostatnio problem taki u znajomej że za szybko się schładzał i zrobiliśmy patent z przestawieniem temperatury na te pół godziny po upieczeniu do 60 stopni. Tak go potrzymaliśmy trochę jeszcze na minimalnym grzaniu i dopiero wyłączyliśmy i dalej trzymaliśmy bez ruszania do wystudzenia. U niej pomogło i wyszedł ok. No i jak pieczemy w kąpieli wodnej to nie otwieramy piekarnika za… Czytaj więcej »
Dziękuję spróbuję z tą pianą bo ubijam zawsze mocno.l,poważnie przepis fajny sernik w smaku bardzo dobry. Piekarnika wcale nie otwierałam i piekłam w parze wodnej. Naprawdę wszystkiego przestrzegam szukam przepisu żeby ten sernik był wysoki piekłam w tortownicy nie 28 tylko 26 ale to mało istotne myślę. Spróbuję jeszcze raz a jakbym mogła podesłać Ci zdjęcie? może taki ma być ale naprawdę opadł sporo a rósł pięknie. Zaczynam trącić nadzieję że kiedyś upiekę taki wysoki.
głowa do góry ta piana powinna naprawdę pomóc 🙂 zdjęcie poproszę z drugiej próby powinien być równy jak stół praktycznie jak na zdjęciach u innych – uda się 🙂 Kuchnia to setki prób, mi tez czasem jak podeszwa płaskie ciasta wychodziły, mimo że robiłem wszystko jak trzeba a i zakalec czasem się pojawił 🙂 Trzeba kombinować 🙂
A może ten ser z wiaderka jest kiepskiej jakości – pewnie musi to być normalny ale zmielony ser a nie takie bełtugi w stylu serka homogenizowanego
Rewelacyjny przepis! Bardzo dziękuję za udostępnienie. Sernik smakował całej rodzinie.
bardzo dziękuję za podzielenie sie wrażeniami i cieszę się, że smakował – pozdrawiam 🙂
Chcę to teraz zrobić gdzie mam dodać maslo
Masło dodajesz na samym końcu, przed piana
Witam! Wielka prośba bo okazało się że nie mam tortownicy tylko blaszke o wymiarach 25 na 36 czy z tej ilości produktów wyjdzie sernik w tej blaszce ??? Bardzo proszę o odp bo czekam z produktami 🙂
Przed chwilą swój robiłam w blaszce prostokątnej o ciut większych wymiarach niż Pani i wszystko jest w porządku.
Dziękuję ! A wyrósł ?
własnie już kilka osób powiedziało że robiło na dużych blaszkach i wychodzi – cieszę się że uniwersalny – pewnie trochę bardziej płaski wyjdzie – radze jednak kąpiel wodną i tak użyć nalewając wodę na blaszkę poziom niżej np.
Przepis rewelacja. Zrobiłam na święta a już znika. Zamiast w tortownicy na tradycyjnej blaszce. Super ☺️
SERNIK – CUD ŚWIATA!!! PYSZNY PUSZYSTY JAK PIANKA. Dziękuję, że podzielił się Pan przepisem
Czy ten serniczek powinien się trząść jak galareta? 🙂 tak się zachowywał gdy ponownie lądował w piekarniku albo wina zbyt małej ilości budyniu jak Pan sądzi?
Tak mnie tez się trzęsie zaraz po upieczeniu ledwo do zdjęcia doniosłem potem jak już całkiem ostygnie po 3-4 godzinach trochę tężeje taki jego urok proporcja jest ok bo sie nie rozlatuje i jest zwarty po przekrojeniu
Wygląda kusząco
Tylko nie mogę mieć w nim glutenu.
Jak zrobić spod?
pominąć całkiem albo pokruszyć ciastka bezglutenowe 🙂
Czy można go upiec bez spodu z herbatników. Tzn. bez żadnego spodu. Tak jak wiedeński?
pewnie że tak 🙂
Można dać na górę jakąś polewę? Np krowkę?
nie wiem nie próbowałem radził bym jednak odczekać trochę po upieczeniu z jej nałożeniem. Jest on naprawdę delikatny wręcz się trzesie i po jakimś czasie dopiero się trochę scala bardziej i wtedy jak najbardziej.
Rewelacyjny,masz Ty rękę do serników 🙂
Mam pytanie o jaki ser chodzi bo nie bardzo rozumiem z pudełka to znaczy jaki?
Ser na sernik już mielony i sprzedawany jest w okrągłych pudełkach 1 kg 🙂 ale można użyc normalnego twarogu i go samemu mielić
Super jest ten sernik. Robię podobny tylko zamiast jogurtu daję ubitą śmietanę 36%
Też robiłem z kremówka i jak najbardziej wychodzi ale z jogurtem mam wrażenie że jest delikatniejszy
Nie robiłam tak więc czas aby sprawdzić i taki przepis a co do kompieli pieke tak wszystkie serniki i nie pamiętam żeby jakiś się przypalił lub opadł
mnie jakimś cudem też nie opadają ale przypiec już nie raz potrafiłem szczególnie jak wstawiam ciasto do piekarnika i ide do komputera 🙂 teraz to budzik sobie nastawiam zawsze 🙂 ale nasłuchałem sie juz historii jak to innym cuda sie dzieja z sernikami – pękają, opadają, wylewają się ba nawet słyszałem o takim co się skurczył na blaszce. Trochę to jak mroczne historie ale cóż są osoby którym ciasta mimo że robią tak samo jak inni zwyczajnie nie wychodzą 🙂