Potrzebne składniki
- 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
- 8 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego (opcjonalnie)
- 2 małe opakowania herbatników (na spód)
Sposób wykonania
- Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i prostokątny pasek wyższy niż brzeg blaszki o 5 cm i dłuższy niż obwód o 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
- Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
- Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
- Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
- Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
- Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
- Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
- Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
- Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
- Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Czy zamiast cukru można urzec cukier puder? I czy wtedy dodać do tyle samo?
Można i waga ta sama
Sernik sztos😀😘
To był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam,wszyscy się zachwycali . troszeczkę go przerobiłam bo dodałam kilka jajek więcej i sera,ale smak następnego dnia… poezja.
Super przepis. Sernik upiekł się wspaniale. Pozdrawiam.
Nigdy wcześniej nie robiłam sernika – tzn robiłam, ale zawsze się nie udawał. Ten sernik jako jedyny mi wychodzi i smakuje nieziemsko – mój dziadek – smakosz serników – twierdzi, że to najlepsze wydanie sernika jakie jadł. I nie tylko on – każdy kto go próbuje jest zachwycony. Piekłam go już ze 20 razy, wychodzi wyśmienity. Osobiście piekę w rancie do tortów i wychodzi wysoki na ponad 12cm, używam sera WŁOSZCZOWA – na nim smakuje mi najbardziej
A na spód czasami zamiast herbatników daję korzenne ciasteczka po wcześniejszym zblendowaniu
Sernik mega, świetnie wyrósł.Smakuje wszystkim.
Mistrzu! Twój sernik jest najlepszy na świecie! Przy okazji polecam ser Mój Ulubiony z Wielunia, nie wymaga dodatku masła ❤️
Ten sernik jest najlepszy, jest pyszny na ciepło i na zimno
Serniki nie naleza do mojej mocnej strony. Zawsze opadaja.. .ale ten mi wyszedl jak mistrzostwo swiata. Dodalam extra skorke pomaranczowa i byl po prostu mniam, rowniez optycznie. Dzieki za przepis. Pozdrowienia z Vorau( Austria, Steiermark)
Bardzo pyszny, puszysty sernik. Polecam.
Bardzo dobry sernik piekłam kilka razy i zawsze wychodzi wspaniały
Zawsze robię sernik z tego przepisu jest pyszny, tylko modyfikuje troszkę go albo dodaje skórki cytryny lub pomarańczy, też dodaje brzoskwinie, albo czasem robię też beze na górę, w zależności na co mam ochotę.
Czy można dodać mniej masła i cukru czy wtedy się nie uda?
Ja robię bez masła tylko dodaje tłusty ser z wielunia
Muszę zrobić z podwójnej porcji na prostokątną blachę. Jak wówczas dopasować czs pieczenia? Próbował ktoś ?
Jeśli nie podwyższy to ciasta to bez problemu taki sam czas – wystarczy obserwować tak naprawdę i jak zacznie się przyrumieniać to będzie gotowy.
Sernik rewelacja, zachwycił moich gości. Robiłam bez spodu. Mniaaaam
Świetny przepis! Sernik wyszedł puszysty i aksamitny w smaku 😍 goście pytali w której cukierni kupiony 🙈❤️
Goście zachwyceni. Ja też. Najlepszy przepis jaki sprawdziłam …. dzięki
Faktycznie wygląda na super puszysty i kremowy. Pozdrawiam 🙂
Najlepszy sernik! Mega puszysty, delikatny, wilgotny! Idealny! Robiłam wszystko wg przepisu i wyszło cudownie! (wyjątkiem był brak spodu bo nie lubię rozmoczonych ciasteczek)
Robiłam już 4 razy, za każdym razem wychodzi
Ten sernik to hit! Wcześniej robiłam z podobnego przepisu i byłam pewna, że lepszego mi sie nie uda zrobić. Aż w końcu trafiłam na Twoja propozycje 😁
No tak… kiedy mój nowojorski się chłodzi. Ale przepis zapisany…
Wielkie dzięki za ten przepis.Uwielbiam serniki a ten to prawdziwa rewelacja i przyznam się bez bicia że był w piecu jeszcze te 30 minut po upieczeniu… niestety potem już tam nie trafił bo pachniał nieziemsko I niestety nie dotrwał całkowitego ostudzenia:)
Sernik przepyszny. Pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. Puszysty. Dodałam kilka rodzynek 😀😀
Pomocy, robiłam ten sernik już w sumie 4 razy i ciągle to samo. Bardzo pęka na 30 minut przed końcem pieczenia. Dodatkowo boki są wysokie a środek zapadnięty 🙁 co robię źle? Próbowałam już różnych serów, składniki wymierzone co do grama. Piekarnik nowy, grzałki dobre, temperatura też…
to kwestia wilgoci w piekarniku – prawdopodobnie dlatego że nowy to ma dobre odprowadzanie wilgoci na zewnątrz i zwyczajnie jest sucho podczas pieczenia. Może był włączony termoobieg? Trudno powiedzieć tak naprawdę bo każdy piekarnik jest inny. Stawiam jednak właśnie na to a nie składniki.
W moim wykonaniu sernik sie nie udał, po upieczeniu tak bardzo opadl ze jest go mniej niz przy wlewaniu surowej masy,sernik zwarty,wcale nie lekki, nie puszysty. Uzylam ser wiaderkowy piątnica 18% tłuszczu, zadne pseudo sery.
Sernik idealny ❤ wyszedł mega puszysty i nie opadł 🙂 przepis nr 1 ❤ piekłam w kwadratowej foremce. IDEALNY 😍😍😍
Ten sernik to sztos!
Mama zrobiła mi na urodziny, jest na praaaawdę pyszny♥️.
Robiłam już dziesiątki serników i mimo dobrych komentarzy żaden nie był tym strzałem w dziesiątkę. Aż do teraz przetestowałam ten przepis i w końcu wyszło ciasto, które mnie oczarowało 😀 Dziękuje i z przyjemnością przetestuje inne przepisy 🙂
Po raz pierwszy udał mi się sernik. A wierzcie mi, piekłam sernik setki razy, z różnych przepisów. Zawsze coś było nie tak. Mam tylko jedną uwagę. Kupiłam budyń śmietankowy Oetkera. niby wszystko ok, ale sernik troszkę smakował tak jakoś sztucznie, „chemicznie”. Mimo to zjadł się natychmiast i nikt poza mną tego nie zauważył. Następnym razem (a będzie to napewno już za kilka dni) użyję zamiast budyniu tę samą ilość zwykłej mąki ziemniaczanej. Myślę, że będzie jeszcze lepszy.
Nie zauważyłam tego „w kąpieli wodnej”, piekłam normalnie. Ładnie wyrósł, studziłam w piekarniku, ale chyba za krótko albo może była z niska temperatura w kuchni, bo po pół godzinie otworzyłam piekarnik i opadł. Nie całkiem, ale tak troszkę. Surowa masa wypełniła tortownicę po brzegi, po wyrośnięciu była lekka górka, a potem dołek. W smaku super. Co zrobić, żeby nie opadł? Nie otwierać piekarnika dłużej niż 30 minut?
Po raz kolejny piekłam ten sernik. Jest pyszny i zawsze wychodzi mimo tego, że nie piekę go w kąpieli wodnej tylko normalnie. Pięknie rośnie i jest pycha
Właśnie wyłączyłam piekarnik jeszcze nie próbowałam ale jak na mój 2 sernik jestem zadowolona wyrósł za dużo nie opadł zrobię jeszcze polewę czekoladową i będzie git , dzięki za przepis.
Można go zrobić w prostokątnej blaszce?
oczywiście
Ja robiłam w kwadratowej i wyszedł przepiękny 😍
Sernik upiekłam już po raz drugi i efekt zachwycający. Wyszedł lekki, puszysty, po prostu pyszny 💛 Znika w mgnieniu oka 😍
Użyłam funkcji pieczenia na parze w temperaturze 170 stopni i musiałam wyłączyć chwilę wcześniej, bo góra się przypaliła. Niestety po 30 minutach ciasto się kompletnie zapadło jakby było niedopieczone w środku. Jakiś pomysł, co mogło pójść nie tak? 🙁
Robiłam dwa razy bo myślałam że za pierwszym razem coś poszło nie tak. W smaku mało przypomina sernik, bardziej smakuje jak zapiekany budyń. Faktycznie przypomina w konsystencji ptasie mleczko, przepis ok, ale w ogóle nie nasze smaki.
Zgadzam się. Był ok, ale to również nie sernik moich marzeń. Wolę jednak trochę inną konsystencję, tak więc wracam ponownie do sernika Ani Starmach ☺️
Zrobiłam wszystko jak w przepisie 😦 rano otwieram piekarnik i z pięknie wyrośniętego ciasta nie zostało nic. Leży placek na dnie foremki. Nie mam pojecia czemu opadło tak kolosalnie. Pianę ubiłam na lekko lejąca się, ser Pilos sernikowy – zawsze wychodziło z tego twarogu. Co ja mogłam zrobić źle? Ani razu nie wpuściłam do piekarnika powietrza z zewnątrz, ani razu nie otworzyłam. Piekarnik studzi się dosyć powoli, to wiem z doświadczenia wiec na pewno nie wystudzil się zbyt gwałtownie.
Co mam zrobić żeby sernik się udał? Co zmienić?
Problemem było pewnie zostawienie zamkniętego piekarnika na noc. Wilgoć w powietrzu po pieczeniu została i sernik stygł ale w wilgoci. Podczas pieczenia faktycznie najlepiej nie otwierać piekarnika ale podczas studzenia warto go uchylić i tak zostawić. Szczerze mówiąc nigdy nie zostawiałem go w piekarniku na noc tylko wyjmowałem po godzinie czy dwóch od upieczenia. Pewnie to w tym problem. Proszę sie nie zrażać i czekam na odpowiedź jaki będzie efekt za drugim razem.
Pianę na lekko lejącą? Chodzi o białka? Białka trzeba ubić na sztywno i ser polecam Wieluń🙂
Najlepszy sernik!! W końcu znalazłam przepis na mega wilgotny, puszysty i pełen smaku sernik ❤️ Naprawdę, był jak chmurka. Na tym właśnie mi zależało. Bardzo polecam.
Robiłam jak w przepisie i wyszedł idealny! (Użyłam twarogu w czerwonym wiaderku Piatnica) Jedyne co zmieniłam, to piekłam bez spodu i tylko kilka kropli aromatu pomarańczowego 🙂
Uwielbiam serniki pieczone w kąpieli wodnej. Przepis super, dokonałam jednak paru modyfikacji, do których zmusił mnie brak produktów 😂 dodałam otartą skórkę z cytryny zamiast aromatu pomarańczowego oraz skrobię ziemniaczaną zamiast budyniu. Mega puszysty, niepotrzebnie zrobiłam tylko z połowy porcji 🤦♀️
Najpierw pięknie wyrósł….,potem opadł i popękał, w smaku budyniowy zakalec….🥴😞szkoda składników
Nie zgodzę się.Robilam ten sernik 100 razy, zawsze pieknie wyrasta i bardzo smaczny. Ja robie na serze President lub Wloszczowski i prawdziwym maśle.
Bardzo dobry przepis. Piekłem już sernik japoński więc dla mnie nie była to nowość. Ten przepis jest bogatszy w ser. Sernik jest bardzo delikatny prawie jak ptasie mleczko. W przyszłości dam nieco mniej cukru lub bardziej wytrawny spód. Zrobiłem na inną formę i z połowy składników wszedł pyszny. Radzę zwrócić uwagę na konsystencję piany z białek. Należy dodać tyle cukru aby była bardzo sztywna bo inaczej nie utrzyma odpowiedniej ilości powietrza.
Cześć! Mam piekarnik parowy, czy jeśli upiekę ten sernik na parze to wyjdzie tak samo jak w przypadku kąpieli wodnej?
Tak można wtedy nie wstawiać do wody i użyć funkcji pary w piekarniku 🙂
Witam Odrobinę zmodyfikowałam recepturę ,zrobiłam bez masła (bo robię serniki wyłącznie bez masła) i aby zachować ilość „płynów” dodałam nie 200 a 300 g jogurtu naturalnego Bakoma. Dałam też mniej cukru . Nie 200 a 150g. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Foremkę (z masą sernikową)26×28 cm wyłożoną folią aluminiową włożyłam do większej foremki, którą napełniłam wrzątkiem do wysokości w/m cm słupka wody. Po 70 min pieczenia wyłączyłam grzanie na 30min. I dalej nie wiedziałam co mam robić bo: -po pierwsze nie da się wyjąć foremki z wodą nie ruszając foremki z serem, która powinna pozostać nadal w piekarniku -po drugie,… Czytaj więcej »
ogólnie to nie powinno mieć to wpływu że nim się porusza na to czy opadnie czy nie i jak widać mimo tych wszystkich perturbacji się udało i nie opadł. Ogólnie walić nim nie należy ale spokojnie można go podnosić przestawiać bez obaw. Jeśli wychodzi za bardzo spieczony wierzch kolejnym razem do stygnięcia można uchylić drzwiczki piekarnika lub zmniejszyć czas pieczenia o 5 min. też to powinno pomóc. Niestety każdy piekarnik jest inny i trzeba to trochę dopasować do swojego. Jeśli piekarnik ma funkcje pary w ogóle można jej użyć i wykluczyć całkiem element wody, ale wtedy trzeba sprawdzać czas pieczenia… Czytaj więcej »
Mam tortownice 26cm da radę czy będzie za mała? Czas pieczenie wtedy taki sam czy trochę wydłużyć (no bo niestety będzie on napewno wyższy skoro mniejsza średnica). Dziękuję i pozdrawiam
Pewnie wyjdzie mocno poza można zmniejszyć o 1/3 proporcję składników.
Wygląda przepysznie, czas wypróbować jutro 🙂
Środek zapadnięty, całość popękana :/
Włączyłam pod koniec pieczenia termoobieg na 10 minut i się podniósł.
Mój pierwszy w życiu sernik jestem zachwycona PYSZNY. Dziękuje za podzielenie się przepisem
Cieszę się bardzo 🙂 i smacznego
Dzień dobry,
Ile wody należy wlać do blaszki (kapiel wodna)?
Nie trzeba dużo ja wlewam tak by utworzyła się warstwa która będzie odparowywać podczas pieczenia czyli z 0,5 cm głębokości, ogólnie powinno być tej wody trochę i im większa powierzchnia parowania tym lepiej. Wlewając nie na blaszkę a do jakiejś miseczki radził bym raczej miskę płaską i szeroką i wlać wrzątek. A jeśli chodzi o płaska blaszkę taką jak są tace w piekarniku to wlać tyle by zakryło całe dno.
Dziękuję za odpowiedź. Sernik wyszedł wyśmienity. Dziś planuję powtórzyć wypiek, bo się za nim stęskniliśmy. Przy pierwszym razie przeżywaliśmy męki czekając na całkowite wystudzenie. Dziś zamierzam piec późnym wieczorem, położyć sie spać i obudzić na poranną kawę z sernikiem. Dziękuję za przepis!
bardzo się cieszę że się udaje i smakuje 🙂 pomysł z robieniem go wieczorem idealny – smacznego 🙂
Jestem sernikowym antytalenciem, ale zawsze z uporem staralam sie go zrobic. Efekt zawsze ten sam, opadniety, zbity. Sprobowalam tego przepisu….to jest jakies dzielo sztuki! Jestem taka zadowolona. Sernik przepyszny, puchaty, wilgotny, wyrosniety :). Dziekuje za ten przepis!!! Juz zawsze bede robic tylko ten. Pozdrawiam 🙂