w , , , ,

Sernik puszysty jak chmurka



Sernik to moje ulubione ciasto i powiem Wam z ręka na sercu – ten jest mega wypasiony, delikatny, pyszny i och i ach wszelakie. No nie ściemniam. tak delikatnego to chyba nigdy nie jadłem. Przepis wzorowany trochę na serniku japońskim, ale jak to zwykle bywa z pewnymi modyfikacjami. Co dziwne nie opadł jak widzicie. Jest niesamowicie miękki, wręcz rozpływa się w ustach. Wcięliśmy pół, zanim jeszcze dobrze ostygł. Strasznie nieekonomiczne ciasto – zdecydowanie za szybko znika. Zdrowy rozsądek nas oderwał od niego. A teraz każdy chodzi i się czai, po jeszcze. Ja wiem, że to nieskromnie, ale to zdecydowanie najlepszy sernik jaki upiekłem ever. Spróbujcie!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 29 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty jak chmurka

Potrzebne składniki

  • 1 kg sera na sernik z pudełka lub 3 razy mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (duża porcja na 3/4 litra mleka lub 1,5 małego na 0,5 l.)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu arakowego i pomarańczowego
  • 2 małe opakowania herbatników (na spód)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od przygotowania blaszki bo to trochę rękodzieło. Wyciąłem koło na spód dużej tortownicy (28 cm.) i pasek wyższy niż brzeg o 5 cm i dłuższy niż obwód i 5 cm z papieru do pieczenia. Pasek przyłożyłem do brzegu na zakładkę, a okrągły spód wyłożyłem na dno blaszki.
  • Herbatniki pokruszyłem i wsypałem na dno rozprowadzając po całej powierzchni.
  • Masło rozpuściłem w rondelku i zostawiłem by trochę przestygło.
  • Oddzieliłem żółtka od białek wkładając żółtka do miksera. Dodałem połowę cukru do żółtek oraz cukier wanilinowy i ubiłem na puszystą, jasna masę.
  • Teraz zmieniłem końcówkę na tę do wyrabiania ciasta i na średnich obrotach cały czas mieszając dodawałem partiami ser.
  • Gdy ser się wymieszał z żółtkami dodawałem po trochu suchy budyń, następnie aromaty, jogurt i na końcu, przestudzone ale jeszcze płynne masło.
  • Białka ubiłem ze szczyptą soli następnie powoli dodawałem do nich resztę cukru.
  • Ubita pianę dodałem do masy serowej i wymieszałem wszystko łyżką.
  • Wlałem masę do tortownicy i wyrównałem. Wypełni prawie całą. Owinąłem z zewnątrz tortownice dodatkowo folią aluminiową by zabezpieczyć przed dostaniem się wody (ważne jak nie macie pewności czy tortownica jest szczelna) i wstawiłem na pełną blaszkę z brzegami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blaszkę wlałem wrzątek, tortownica mu stać w nim podczas pieczenia. Klasyczne pieczenie w kąpieli wodnej.
  • Piekłem sernik przez 70 min. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Następnie wyłączyłem grzanie i zostawiłem go bez otwierania na kolejne 30 min. Potem wyjąłem blaszkę z wodą a sernik zostawiłem do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Musi się powoli wychładzać wraz z obniżaniem się temperatury. Starałem się jak najmniej w ogóle otwierać piekarnik podczas pieczenia. Efekt boski :).
Przepraszam, że się tak zachwycam, ale jestem naprawdę fanem serników i chyba całe życie spędziłem na szukaniu sernika idealnego. Jedliście już taki w Swoim życiu?
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty jak chmurka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu

Podesłane przez Katarzyna Referowska – dziękuję, piękny wyszedł 🙂

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
142 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lidia
Lidia
8 dni temu

Czy zamiast jogurtu mogę dodać kremówkę?Jeśli tak to ile i czy ją ubić czy dać taką z pudełka 36%. Czy jak wstawię naczynie z wodą na dół piekarnika to ma być ta sama temperatura pieczenia i czas?

Anna
Anna
9 dni temu

Próbował ktoś spodu robionego, takiego ciasta kruchego do tego sernika? Czy kruszone gotowe herbatniki bardzo namakają od masy serowej?

Last edited 9 dni temu by Anna
Anna
Anna
4 dni temu
Odpowiedz  Anna

Sernik rewelacja, ale ten spód nie jest smaczny.. herbatniki przemokły i nie wyglądało
i nie smakowało to zbyt apetycznie. Lepszy byłby bez spodu

Renata
Renata
12 dni temu

Mam tylko 1 budyn na 500ml. Ile dodać mąki, jeśli w ogóle to możliwe 😊

Renata
Renata
10 dni temu
Odpowiedz  Renata

Jakoś sobie poradziłam.
No muszę przyznać, że jest rewelacyjny 😊
Jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł 😊

Barbara
Barbara
27 dni temu

Przepyszny… Nie mam ręki do serników A ten wyszedł jak z obrazka

Karolina
Karolina
28 dni temu

Sernik przepyszny, mój Tata zarządał powtórki na Święta. A nas niełatwo zachwycić w kwestii serników. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę 😀

Ania
Ania
1 miesiąc temu

Witam, nie mam możliwości pieczenia w kąpieli wodnej. Czy to bardzo wpłynie na ciasto? Zapewne nie będzie takie wilgotne, ale czy skiepści mi się też smak i konsystencja?

Natalia
Natalia
28 dni temu
Odpowiedz  Ania

Nie, ja pieklam bez kapieli wodnej ale pieklam 50 min bo albo piekarnik inny albo wlasnie ta kapiel wodna pozwala na dluzsze pieczenie. Szybko sie rumienil od gory, rodzina zachwycona, dzisiaj pieke z blaszka wody na najbizszej polce bo w kapieli wodnej sie boje ze mi przecieknie, a folii aluminiowej u mnie sie w domu nie uzywa O_o

Kinga
Kinga
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł faktycznie obłędnie puszysty. Ale co mogłabym zrobic inaczej by wyszedł mniej wilgotny? Szukam przepisu dla mnie idealnego na sernik puszysty i suchy, wciąż to nie jest to. Ale nie ukrywam, ze ten jest przepyszny. Tylko gdyby mogł byc bardziej suchy…

Kinga
Kinga
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Dzieki 🙂 jak uda mi sie dostać znowu serki w polskim sklepie to robie kolejne podejście. Tamten zjedliśmy baaaardzo szybko 🙂

Monika
1 miesiąc temu

Przetestowane. Wyszedł mega puszysty <3

Beata
Beata
2 miesięcy temu

Jak przechowywać sernik? Czy wyjdzie dobry jak zrobię go dzień wcześniej i dam do lodowki na noc?

Mom
Mom
2 miesięcy temu

Hej. Ten twaróg mozna kupić tłusty czy półtłusty?

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Sernik rewelacja! Piekę teraz drugi raz..bez spodu i naczynku zaroodpornym. Mam nadzieję że będzie taki jak ostatnio. Dziękuję za przepis

Agita
Agita
2 miesięcy temu

Genialny! Użyłam 1,2 kg twarogu na tortownicę 26 cm, bez herbatnikow wyszedł piękny, wysoki i obłędnie smaczny! Dzięki….a powiem Ci…że nie wierzyłam, że taki wyjdzie 🙂 dodaje do ulubionych.

Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Mniami

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Pychota! Właśnie się doczekałam aż ostygł🙂 serniki to najlepsze ciasta na świecie 😃

Sabina
Sabina
3 miesięcy temu

Poezja… Natychmiast po zjedzeniu pierwszego sernika, zrobiłam następny. Tym razem budyń o smaku waniliowym zamieniłam na ajerkoniakowy. Przepyszny jest. Dziękuję za przepis.

Iwona
Iwona
4 miesięcy temu

Doskonały przepis. Zamiast jogurtu dodałam śmietankę 36 % z Piątnicy 200 gr. Najlepszy przepis a piekę serniki od stu lat!!!

Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Właśnie upiekłam pierwszy raz sernik z tego przepisu 🙂 REWELACJA. Będzie gościł na moim stole bardzo często!!! Pychota 🤤

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

muszę upiec !!!!

Aga
Aga
4 miesięcy temu

Sernik upiekł sie wspaniale ! Pachnący i cudownie puszysty ! Będzie z pewnością moim faworytem . Bardzo polecam ten przepis . Od siebie dołożyłam brzoskwinie na pokruszone herbatniki . Szczęśliwcy którym udało sie posmakować byli zachwyceni

Ania
Ania
5 miesięcy temu

👍

Last edited 5 miesięcy temu by Ania
Agnieszka
Agnieszka
5 miesięcy temu

Super przepis.Wyszadł idealny.

Dorota
Dorota
5 miesięcy temu

Witam a czy ta folią aluminiowa to chodzi żeby przykryć sernik wierzch żeby się nie przypiekl podczas pieczenia

MagdaLena
MagdaLena
6 miesięcy temu

Sernik rewelacja.Pieke go juz z 4 raz.Ilekroc mam ochotę na sernik to siegam po ten przepis.Jestem zachwycona i przepis rusza w świat 😉
Dziękuję

Gosia
Gosia
7 miesięcy temu

Sernik przepyszny. Kilka razy robiłam i nie będę robić już innego. Rewelacja 😍

Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Hej, co zrobić aby góra sernika się nie przypiekała zbyt mocno? Czy do tego sernika można dodać rodzynki?

Last edited 7 miesięcy temu by Iwona
Magda
Magda
7 miesięcy temu

Piekłam na święta Wielkanocne. Pierwszy w życiu sernik jaki zrobiłam. Przepyszny👏👍Właśnie zabieram się kolejny raz do robienia. Pozdrawiam😀😀

Sylwia
Sylwia
8 miesięcy temu

Upiekłam i jestem zachwycona to mój pierwszy sernik taki wysoki i pyszny. dziękuję za przepis i pozdrawiam

Pam
Pam
8 miesięcy temu

Mam pytanko czy można zrobić to bez spodu ?

Hania
Hania
8 miesięcy temu

Dzisiaj zrobiłam kolejny raz ten sernik i znów się udał 🙂 „Niebo w gębie”; rozpływa się w ustach, ale niestety szybko znika 😉

Renata
Renata
8 miesięcy temu

Super przepis, polecam bardzo:)

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Właśnie zrobiłam
Wyszedł genialny 😍

Katarzyna
Katarzyna
8 miesięcy temu

Sernik wyszedł super. Dziękuję za przepis. Jest rewelacyjny. 💎💎💎

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

Niestety mi opadł trzy krotnie a robiłam wszystko dokładnie 🤔

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

A mi opadł trzykrotnie nie wiem dlaczego robiłam wg przepisu 3🤔

Lilka
Lilka
8 miesięcy temu

Mina mamuśki po tym jak zobaczyła mój sernik bezcenna ☺😉. Sernik wyszedł obłędny, wyglądał i smakował znakomicie. Nigdy wcześniej nie upiekłam tak dobrego sernika. Dziękuję za przepis.

Pieprzyć z Fantazją
8 miesięcy temu

Jaki on piękny! Składniki bardzo proste a efekt oszałamiający. Musi być pyszny!

Przemysław
Przemysław
8 miesięcy temu

Genialny przepis. Sernik wyszedl boski, wysoki, puszysty. A musze powiedziec, ze to moj pierwszy sernik na goraco jaki upieklem. Ten przepis zostanie ze mna dlugo, jest wart wrazenia jakie wywolal wsrod bliskich 😉

Magda
Magda
9 miesięcy temu

Witam, piekłam dzisiaj ten sernik wszystko robiłam zgodnie z przepisem krok po kroku ucieszyłam się że w końcu jakiś przepis że może będzie super i rósł mi pięknie był piękny wiem że troszkę zawsze opada ale mi opadł o połowę. Może doradzisz mi co ja robię nie tak. Przestrzegałam wszystkiego i robiłam jak w przepisie z sera z wiaderka i nie wiem czy to ma znaczenie ale już napisze jogurt naturalny użyłam rzadki i jak dodałem sypki budyń aromaty itd później maslo to to zmiksowałem. Proszę doradź mi co mogę zrobić żeby w końcu sernik wyszedł mi duzy i nie… Czytaj więcej »

Magda
Magda
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Dziękuję spróbuję z tą pianą bo ubijam zawsze mocno.l,poważnie przepis fajny sernik w smaku bardzo dobry. Piekarnika wcale nie otwierałam i piekłam w parze wodnej. Naprawdę wszystkiego przestrzegam szukam przepisu żeby ten sernik był wysoki piekłam w tortownicy nie 28 tylko 26 ale to mało istotne myślę. Spróbuję jeszcze raz a jakbym mogła podesłać Ci zdjęcie? może taki ma być ale naprawdę opadł sporo a rósł pięknie. Zaczynam trącić nadzieję że kiedyś upiekę taki wysoki.

Danuta
Danuta
5 miesięcy temu
Odpowiedz  Magda

A może ten ser z wiaderka jest kiepskiej jakości – pewnie musi to być normalny ale zmielony ser a nie takie bełtugi w stylu serka homogenizowanego

Ewa
Ewa
9 miesięcy temu

Rewelacyjny przepis! Bardzo dziękuję za udostępnienie. Sernik smakował całej rodzinie.

Aga
Aga
9 miesięcy temu

Chcę to teraz zrobić gdzie mam dodać maslo

Anna
Anna
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Aga

Masło dodajesz na samym końcu, przed piana

Marzena
Marzena
9 miesięcy temu

Witam! Wielka prośba bo okazało się że nie mam tortownicy tylko blaszke o wymiarach 25 na 36 czy z tej ilości produktów wyjdzie sernik w tej blaszce ??? Bardzo proszę o odp bo czekam z produktami 🙂

Agata
Agata
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Marzena

Przed chwilą swój robiłam w blaszce prostokątnej o ciut większych wymiarach niż Pani i wszystko jest w porządku.

Marzena
Marzena
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Agata

Dziękuję ! A wyrósł ?

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Przepis rewelacja. Zrobiłam na święta a już znika. Zamiast w tortownicy na tradycyjnej blaszce. Super ☺️

Jola
Jola
9 miesięcy temu

SERNIK – CUD ŚWIATA!!! PYSZNY PUSZYSTY JAK PIANKA. Dziękuję, że podzielił się Pan przepisem

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Czy ten serniczek powinien się trząść jak galareta? 🙂 tak się zachowywał gdy ponownie lądował w piekarniku albo wina zbyt małej ilości budyniu jak Pan sądzi?

Gosia
Gosia
9 miesięcy temu

Wygląda kusząco
Tylko nie mogę mieć w nim glutenu.
Jak zrobić spod?

Gosia
Gosia
9 miesięcy temu

Czy można go upiec bez spodu z herbatników. Tzn. bez żadnego spodu. Tak jak wiedeński?

Madzia
Madzia
9 miesięcy temu

Można dać na górę jakąś polewę? Np krowkę?

Słodko Słodka
9 miesięcy temu

Rewelacyjny,masz Ty rękę do serników 🙂

Helena
Helena
9 miesięcy temu

Mam pytanie o jaki ser chodzi bo nie bardzo rozumiem z pudełka to znaczy jaki?

Magda
Magda
9 miesięcy temu

Super jest ten sernik. Robię podobny tylko zamiast jogurtu daję ubitą śmietanę 36%

Magda
Magda
9 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Nie robiłam tak więc czas aby sprawdzić i taki przepis a co do kompieli pieke tak wszystkie serniki i nie pamiętam żeby jakiś się przypalił lub opadł